Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 286roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennejmała cebula2 jajka3 łyżki gęstej śmietanyok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, KucharekMakaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę
Praktyczna pl
Węglowodany 202Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek
NaKońcuJęzyka
Rodzaje mąk bezglutenowych 198właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka.Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz
NaKońcuJęzyka
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 231procesie uzyskuje na przykład zdolność pęcznienia i wiązania wody. Stosuje się ją więc głownie do zagęszczania produktów. W produkcji spożywczej, do pozyskiwania skrobi wykorzystuje się głównie kukurydzę, ziemniaki, tapiokę, pszenicę i soję. Większość z nas wie, że przynajmniej kukurydzę i soję uprawia się z ziaren zmienionych genetycznie już w skali globalnej. Problem tkwi w tym, że jeśli skrobia jako taka
NaKońcuJęzyka
Kurczak w stylu Chilindron 213solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś w marynacie 3830obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę. Składniki: 2 piersi Marynata 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego
Ala piecze i gotuje
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 193pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili tymianek
Blondynka Gotuje
Kotlety z ryżu 211naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się różnorodne potrawy, by tym samym dostarczyć organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dlatego zastąpmy zwykłe ziemniaki kaszą lub ryżem.Ryż pod względem odżywczym jest na pewno zdrowy dla beztlenowców oraz osób cierpiących na problemy gastryczne. Dostarcza nam potasu i witaminy E . Od dawna stosowano go w leczeniu chorób nerek, nadciśnienia tętniczego , cukrzycy. Jedzmy więc również
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka jarzynowa 226pietruszki2 duże ziemniaki5 jajek ugotowanych na twardo2-3 ogórki kiszone3 jabłka1 puszka groszku konserwowegomajonez -300 mlsól, pieprzPRZYGOTOWANIEMarchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki) w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy
Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 260bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy.Placki ziemniaczane:- 1,5 kg ziemniaków startych na tarce- 1 jajko- 2 czubate łyżki mąki- 1 cebula- ząbek czosnku- sól, pieprz,- olej do smażeniaZ tych produktów smażymy placki ziemniaczane. Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz
Salonik smaków
Ryba w sosie koperkowym 221kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,frytkami lub ryżem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1266ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen
Smażone kanie a'la schabowy 330oczyścić, sprawdzić czy kapelusze nie są robaczywe. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz. Kanie panierować w jajku, a następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami, ale usmażona świetnie sprawdza się też bez dodatków jako przystawka
Pasja Smaku
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 275klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu
Wyprawy kulinarne
Kotlety z indyka w kokosowej panierce 212stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kolizje Smaków