71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 268jest bardziej orzeźwiający na zimno). Chłodnik dekorujemy kilkoma listkami mięty i plasterkami z ogórków. Jeśli potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku to do chłodnika można dodać ćwiartki pieczonych i schłodzonych młodów ziemniaków - będzie idealnie! Smacznego & na zdrowie kochani! W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis-Życie ze Smakiem, polecamy
Symfonia Smaków
Zupa jarzynowa z cieciorką 198Dziś na obiad była u nas szybka i smaczna może trochę nietypowa zupa jarzynowa. Zamiast ziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior
Ze smakiem i z pasją
Bulion z kaszką wersja Mamy 247jedzenia ( można dodać np. usiekany koperek i będzie koperkowy bulion kaszkowy. Kurczaka można obrać od kości , chrząstek i skórek i podać na drugie danie z warzywami z bulionu i ziemniakiem z wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła. * Popijałam ( a czasami wyjadałam łyżeczka bo jednak jak postał chwilę od ugotowania to zgęstniał bardziej niż chciałam ) , przegryzając ugotowaną marchewką .Świeża gałązka naci selera
Buniabaje w kuchni
Green Day czyli Zupa Szczawiowa 242znajomych. Byłam bardzo mała i szczerze mówiąc nie bardzo zapamiętałam jej smak. Ale musiała wywrzeć na mnie mocne wrażenie skoro zapamiętałam to wydarzenie :) Pamiętam, że była... zielona i z ziemniakami. Po poradę w sprawie szczawiu sięgnęłam do Poradnika Babci Aliny, przepisu na zupę nie znalazłam, ale przynajmniej dowiedziałam się, że trzeba go po dokładnym oczyszczeniu sparzyć. Bez przepisu, wyposażona
Miksturownik
Jesienna potrawka z kurczaka 232pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smaku
Testowanie produktów Podravki 209ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina). Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone
Pasja Smaku
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 217przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę
Pasja Smaku
Lub Burger - opinia 260bułki i braku sztućców. Ale podobnie jak ja zauważył dobrą jakość składników i ich ciekawe zestawienie. Domowe frytki były za grube i chyba bardziej przypominały ugotowane i następnie opieczone ziemniaki. BBQ Burger (wołowina, sałata rzymska, czerwona cebula, papryczka jalapeno, chrupiący boczek, sos barbecue) Lokal, który przejął Lub Burger miał wcześniej swoich poprzedników wśród których pamiętam przede wszystkim Kwadrans
Pasja Smaku
Krokiety z kaszy gryczanej 360krokiety w wersji wegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się z niej krokiety, kotlety, czy też inne podobne produkty jak z ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje propozycje na różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 234się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym
Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 324maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami
Sajkofanka smaku
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 224witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana– równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.Mąka jęczmienna– w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji
Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 288świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo) Składniki na 20 sztuk
Mia Cucina Sofieta
Włoski Nowy Rok 251Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem
Mia Cucina Sofieta
Delikatne i kruche faworki 360słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofieta