z orzechami - 5000 przepisów (strona:152/334)

Dwie sałatki z kurczakiem 371

Żeby wypróbować nowe oleje zrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem:Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli(...)Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę.  Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki

UgotujmyTo.pl
Rogaliki drożdżowe 127

wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego  źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Szybki piernik żydowski z bakaliami 342

Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy  Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)100 g rodzynek4 jaja2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)3 łyżki koniaku (u mnie rum)4 łyżki oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1

UgotujmyTo.pl
Pralinki Amanda 118

Składniki na jasny krem Gianduja:150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekoladyAmanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania jasnego(...)kremu Gianduja. Mielone orzechy przełożyć do miski i dodać do nich mleko skondensowane, margarynę i czekoladę. Postawić miskę na garnku z lekko gotującą się woda i powoli wszystko roztopić, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem (fot.1). Po tym czasie miskę zdjąć i odstawić najlepiej do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie, rozpuścić na parze 200 g czekolady mlecznej

Świat Ciasta
Cynamonowe serduszka 149

Składniki na około 25 szt.:100 g mąki50 g zmielonych orzechów laskowych75 g cukru pudru1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej1/3 łyżeczki cynamonuniewielka szczypta kardamonu1 żółtko100 g masłaDodatkowo:25 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu100 g białej czekolady do dekoracjiŚwiąteczne pieczenie czas zacząć!  :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy(...)przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po

Świat Ciasta
Kora orzechowa 194

stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę kremową:duża

Świat Ciasta
Ciasto, zaorane zielone pole 243

Cake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.Białka ubić na pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Makowiec 289

koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa lub:500 g niebieskiego makukostka margaryny lub masła100 g miodu100 g cukru100 g orzechów włoskich50 g migdałów150 g rodzynek100 g daktyli100 g fig suszonychcukier wanilinowyMak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić(...)krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy  rozwałkować ciasto

kuchcikownia
Babeczki z kremem orzechowym 170

stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki na babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut(...)Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Masło Orzechowe 126

pomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe masło, niż żeby wyszło nam za słone).Jeżeli natomiast używamy orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę soli.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food-procesor) i siekamy do momentu powstania gładkiej masy. Trwa to zwykle

Słodka Strona
Orzechowe ule - wersja świąteczna 186

zabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta.Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe, ule orzechowe, ule wytrawne. Składniki :* 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie* 200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne(...)cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem

Magiczne Życie Marty
Makowiec 153

mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżek cukru100 g masłajajkoszklanka mleka (ciepłego)40 g drożdżyszczypta solipłaska łyżeczka kurkumyDodatkowo:gotowa masa makowagarść orzechów laskowychok. 6 kostek mlecznej czekoladyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca(...)ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy.  Tak samo robimy s drugą częścią. Wykładamy na blachę i znów

Moje pyszne gotowanie
Pani Walewska 149

przepis :)Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekBeza:6 białek1,5 łyżki cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu wiśniowegopół szklanki posiekanych orzechów laskowychMasa:3 szklanki mleka5 łyżek mąki ziemniaczanej3 jajkacukier waniliowy3/4 kostki margaryny1/2 szklanki cukru4 łyżki mąkiWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło(...)Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem

Moje pyszne gotowanie
Piernik na Boże Narodzenie 424

wystygnięcia.Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach

upichcic

Proponowane wyszukiwania