piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy
Ciastkozercyczarnej porzeczki1/2 szklanki cukru1 pełna szklanka mąki1/3 szklanki mleka1/3 szklanki olejupo 1 łyżeczce: cynamonu i sody1 łyżeczka kakaoszczypta soliok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mlekagarść posiekanych orzechów włoskichMąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski,mieszam i odstawiam - są to tzw. składniki suche (sypkie).Jajka wraz z cukrem ubijam około 1 minutę (za pomocą(...)dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam,aż do rozpuszczenia czekolady. Nie zagotowuję, aby czekolada się niezrobiła "kaszkowata". Najlepiej rozpuszczać ją na wolnym ogniu. Rozsmarowuję na powierzchni wystudzonego murzynka, posypujęposiekanymi orzechami i odstawiam do stwardnienia polewy.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiilością kremu posmarowałam opakowanie wafli. Ze 150 g coś jeszcze zostało.Składniki na krem :125 g masła125 g margaryny1/2 szklanki mleka2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki mąkigarść orzechów włoskich (pokrojonych drobno)Przygotowanie :Masło i margarynę podgrzać lekko w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakaoZestawić z ognia i rozetrzeć tak by nie powstały grudki, ewentualnie przetrzeć przez sitoZagotować(...)wystudzić,wtedy dodać orzechy i wymieszać, ja je zmieliłamGdy masa zgęstnieje, smarować nią wafleObciążyć np. deską do krojeniaNajlepiej dnia następnego kroić na dowolne kształty :)Jedną saszetkę herbaty można zaparzyć w 350 ml wrzącej wody. Parzymy ją przez 5 min.Każdy znajdzie zapewne swój ulubiony smak :)Do herbat w 6 smakach (np. kompozycja herbaty łącząca słodycz gruszki z maliną, połączenie czarnych
Proste Potrawypowideł śliwkowychPolewa czekoladowa twarda:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej40 g masłaPolewa czekoladowa miękka:100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej100 ml śmietany kremowejGlazura czekoladowa:przepis znajdziecie TUTAJDodatkowo:orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowaETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia(...)równe części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej* z masłem lub ze śmietanką - w zależności, czy zdecydowaliście się na polewę twardą, czy miękką. Roztopioną czekoladą polewamy nasze pierniki, posypujemy posiekanymi orzechami lub ozdobami z masy marcepanowej i odstawiamy do zastygnięcia.Jeżeli zdecydujecie się na błyszczącą glazurę tak jak ja, postępujcie według wskazówek zamieszczonych TUTAJ.Aby piernik zachował wilgotność, należy go trzymać
My Culinary Artszkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia(...)Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić . 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach. 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia
Sama słodycz i szczypta chilipół kostki masła,- 3/4 szklanki cukru,- cukier waniliowy/wanilinowy,- odrobina alkoholu - amaretto,- bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas:* rodzynki,* skórka pomarańczowa,* jagody goi,* morwa biała,* figi,* orzechy,* migdały,- cynamon/WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/ - Polecamy!/ U nas w masie makowej(...)makowce) wylądowała właśnie taka ilość bakalii.Migdały pokruszyłyśmy, orzechy zmieliłyśmy a figi pokroiłyśmy na paseczki, reszta została w swojej naturalnej postaci.WYKONANIE MASY MAKOWEJ:1. Mak zaparzamy gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie go można rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i zostawiamy, aż wystygnie. Następnie (zimny mak) mielimy.2. Ucieramy żółtka z połową cukru
Wypisz Wymalujkwasu galusowego)- leczy polio u dzieci- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbnikówDostępny do kupienia TUTAJ: kliknij.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ" (Produkt w 100% bezglutenowy):Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik(...)dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i dbają o układ krwionośny. - Cynamon wspomaga pracę mózgu, posiada też właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, antynowotworowe, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne. - Kardamon reguluje pracę układu
Wypisz Wymalujłyżeczki/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej TUTAJ.Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- masło do posmarowania "foremek".- coś do wysypania "foremek" - np. mielone orzechy, płatki owsiane (bezglutenowcy szukają tych z przekreślonym kłosem) i w wersji tradycyjnej - np. otręby owsiane.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym - dzięki temu nasz chlebek będzie(...)ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami.7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - w wersji bezglutenowej - orzechy mielone, a w zwykłej - otręby owsiane).8. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka.9. Posypujemy jagodami goi (możemy również dać je do środka).PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik
Wypisz Wymalujprzygotowaniu bez użycia miksera.Składniki:2,5 szkl. mąki pszennej6 dojrzałych bananów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka 1,5 łyż. sody oczyszczonej1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych2 gruszkiPrzygotowanie:Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem, Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną , Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę(...)sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki.Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez
Wypieki UliZdrowe kluski? Czy to jest wogóle możliwe? TAK!Dzisiaj zapraszam Was serdecznie na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi(...)orzeszków ziemnych. Obłędne połączenie!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus- 1 serek Arla Apetina TAPAS- suszona lawenda- 3 łyżki mąki ryżowej- sól- 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych + na posypkę- 1-2 łyżki masła klarowanego- pomidorki koktajloweWykonanie:Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wystudź. dodaj serek Arla Apetina Tapas i pozostałe składniki wszystko wymieszaj, masa ma być
SMYKWKUCHNImałe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.Składniki:Ciasto150 g masła250 g cukru pudru6 żółtek100 g płynnego miodu200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki maki ziemniaczanejKrem budyniowy 0,5 l mleka3 łyżki cukru2 łyżki cukru wanilinowego3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 250 g masłaPolewa3 łyżki masła3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki jogurtu naturalnegoDodatkowo2 galaretki wiśniowe12 podłużnych biszkoptówPrzygotowanie:Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać
Ala piecze i gotujesąsiedztwa. W IX w. Sycylię podbili Arabowie, którzy rządzili nią przez 200 lat. Przywieźli ze sobą ze wschodu aromatyczne przyprawy, jak szafran, zaszczepili też u Sycylijczyków miłość do orzechów i suszonych owoców, stąd tak egzotyczne zestawienie smaków z kalafiorem. Wiedzieliście, że pszenica durum i ryż trafiły do Włoch przez Sycylię?Ja za rodzynkami nie przepadam, a orzeszków piniowych unikam(...)względu na wygórowaną cenę, dlatego postanowiłam skomponować własny przepis inspirowany popularnymi na Sycylii składnikami. Z rodziny orzechów wybrałam podprażone migdały, które fajnie chrupią, dodałam też uprawianych na Sycylii kaparów. Makaron wyszedł aromatyczny, pełen różnych tekstur i smaków. Ja jestem bardzo na tak, a Wy co sądzicie? :)Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijskuprzepis własnyna 4 porcjeczas przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki(...)łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę(...)orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 15 minut
Walijskie Pichceniemasła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jabłka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży
Walijskie Pichcenie