łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościochotę na kawałek?Składniki:660 ml śmietany 18%3 żółtka3 białkaekstrakt waniliowy150 g cukrutabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie biszkoptów2 tabliczki mlecznej czekolady1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowychSposób przygotowania:Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.Białka ubijamy na sztywno. Żółtka(...)następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w 175`C.Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem z bakaliami - mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie: Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę
Aga w kuchnistycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu(...)orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje
BaRepasoctu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy
BaRepasdanie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy
BaRepasinnych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy
BaRepassernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego(...)zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto miodowe: Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić
Czerwień i błękitmamooooo ja chcę makaron ! Można temu zapobiec. Wykonanie makaronu proste, najdłuższą czynnościa w tym przypadku było samo gotowanie się makaronu.Składnikikolanka z falbanką Makarony PolskieGouda ser topiony Lactimaszczypiorek orzechy włoskieczarny sezamparmezanoliwa z oliwek OlitaliaUgotuj makaron al dente, odcedz i dodaj oliwy z oliwek. Wyciśnij sporo sera topionego Gouda prosto z saszetki. Roztopi się i powstanie taki fajny(...)serowy sosik, który otuli nasz makaron.Dodaj szczypioru , oliwy z oliwek.Mieszaj.Wyłóż na talerz.Posyp czarnym sezamem i sporą ilością orzechów włoskich.Zetrzyj po wierzchu parmezan.Szybko, aromatycznie i pysznie !Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na dwie duże porcje.Składniki:100 g świeżego szpinaku typu baby40 g orzechów nerkowca2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki tartego żółtego sera1 ząbek czosnkuSól, pieprzPrzepis:Szpinak myjemy i osuszamy. Do blendera wsypujemy orzechy nerkowca, ziarna słonecznika, dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy listki szpinaku. Ponownie miksujemy. Na końcu
Emcia Pichciużyłam 330 g zaczynu320 g mąki żytniej, u mnie żurkowej450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650450 g wody230 g startej marchewki, odciśniętej z soku230 g obranych orzechów włoskich20 g solipłaska łyżka cukru trzcinowegoPrzygotowanie :Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałamPo okresie fermentacji zaczynu dodałam do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą(...)około 5 min. do połączenia składnikówDodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na około 30 min.Po tym czasie jeszcze raz przerobiłam przez około 5 min. łyżką drewnianą i przełożyłam do natłuszczonej foremki 11 x 23 cm, przykryłam i odstawiłam na min. do wyrośnięciaPiekłam w piekarniku o temp. 240 C* przez 15 min , a potem
Proste PotrawyDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2
karmelowyotworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną szczoteczkę. W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie
Mia Cucina Sofieta