innego wg gustu) 4 żółtka6 białek300 g mleka pasteryzowanego500 g mleka zagęszczonego słodkiego340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)400 g śmietanki 30% do ubijaniaowoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremkiPrzygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno.W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem(...)będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc.Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz.Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo, że na talerzyku
Grahamka, weka i kajzerkadrożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe"24 g cukru10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny30 g drobno pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć(...)wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut.Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu), i dokładnie wymieszaj, aby rozłożyły się one równomiernie w masie.Przełóż ciasto do dwóch foremek, delikatnie wygładzając od góry łyższką lub szpatułką. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaTeresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe.No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto(...)ostatecznie pełne pasteryzowane)3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniatarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnieodrobina tłuszczu do nasmarowania foremekodrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciastaPrzygotowanie ciasta:Mikser w dłoń! W misce zmiksuj śmietanę (lub miękkie masło) z cukrem
Grahamka, weka i kajzerkarazowej500 g mąki orkiszowej razowej250 g wody 8 jajek2 łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki oliwy160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli)Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój(...)mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski, dodaj przestygniętą masę i dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc warto zaprząc mikser do robory, ale na wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury
Grahamka, weka i kajzerkamasła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części(...)figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo.Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka skórki otartej z pomarańczy3 łyżki orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka cynamonuSyrop.4 łyżki miodu2 łyżki cukru4 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą(...)pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też
Kulinarny karnet Christopherałyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000- pół szklanki otrębów zbożowych- pół łyżeczki proszku do pieczeniaSłonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj
Pasje Jolkitych, którzy kochają jajka sadzone ale chcą ograniczyć tłuszcz. Polecam je jako śniadanie :)Składniki:1 jajko1 łyżka białego octu winnegosólgarść rukoli3 plastry wędzonego boczku10 g sera typu włoskiegokilka orzechów włoskichsos:1 łyżka miodu1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni
Niezły Młynekbędzie już żadnych grudek zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy.Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały noc. No i gotowe ! :) Smacznego
charlotte gotujeMleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać.Wlać do miseczki. Wrzucić rodzynki, orzechy i pokrojone owoce. GOTOWE ! :)Smacznego
charlotte gotujeżółtka - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:- białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 torebka cukru wanilinowego - 2 żółtka - 250g masła roślinnego ( dałam masło
charlotte gotujemamy możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek. Pieczemy w 180st C przez
charlotte gotujeciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).WARSTWA ORZECHOWA:450 g mielonych orzechów włoskich300g masła/margaryny350g cukru5 łyżek kremówki2 łyżki spirytusuRozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę
charlotte gotujerelaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam :)Składniki :325 - 350g mąki pszennej65 g margaryny50 g cukru30 g świeżych drożdży1 szkl ciepłego mleka1 jajkoszczypta soliNadzienie :posiekane orzechy włoskierodzynki1 jabłko starte na tarce
charlotte gotujeSkładniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem(...)szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej
Mania Gotowania