z orzechami - 5000 przepisów (strona:145/334)

Sałatka owocowa - wspomnienie lata 185

jeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić w kosteczkę. Zapraszam na sałatkę owocową. "Składniki:jabłkopomarańcz2 kiwi1/2 grejpfruta2 bananyananaskilka sztuk orzechów włoskichSposób przygotowania:Owoce myjemy i obieramy ze skórki.Aby nadać urok sałatce, przydadzą się nam małe foremki do wycinania z owoców fajnych kształtów.Jabłko wydrążamy i kroimy na plasterki - foremkami wycinamy(...)sałatki. Kiwi i ananasa kroimy na plasterki i wycinamy trójkąciki.Oczywiście, dla tych którzy się spieszą - można dowolnie pokroić owoce, będą równie dobrze smakować :)Sałatkę mieszamy, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na 20-30 minut aby połączyły się smaki.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Gniazdka Kokosowe 141

małe odstępy możecie zostawić.Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor.Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladkami w kształcie jajeczek, albo orzechami w kolorowej polewie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini batoniki owsiane 117

Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się!Składniki:3/4 szklanki otrąb owsianych1/2 szklanki otrąb pszennych1/3 szklanki słonecznikaszklanka ryżu preparowanego1/2 szklanki orzechów ziemnychłyżka mąkiłyżka maku1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków ryżowychgarść suszonej żurawinyszklanka mleka + 100 g cukru3 łyżki olejuSposób przygotowania:Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy do jego(...)roztopienia, następnie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.Do dużej miski wsypujemy pokrojone orzechy i ryż preparowany, następnie resztę składników i mieszamy. Jeżeli korzystacie w kuchni z blendera, możecie za jego pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki.Do suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 170

ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka masła śmietankowego145 g cukru210 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia150 g świeżej żurawiny50 g orzechów arachidowych2 łyżki miodu naciowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą(...)pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 142

łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Straciatella 337

ochotę na kawałek?Składniki:660 ml śmietany 18%3 żółtka3 białkaekstrakt waniliowy150 g cukrutabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie biszkoptów2 tabliczki mlecznej czekolady1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowychSposób przygotowania:Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka(...)następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut w 175`C.Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe z bakaliami 119

masła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem z bakaliami  - mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut

Słodkie Przyjemności
Keks z bakaliami 190

Składniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie:  Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę

Aga w kuchni
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 180

stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu(...)orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje

BaRepas
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 121

octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy

BaRepas
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 140

danie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 251

innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy

BaRepas
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 203

sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego(...)zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto miodowe: Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić

Czerwień i błękit
Kolanka z falbanką 162

mamooooo ja chcę makaron ! Można temu zapobiec. Wykonanie makaronu proste, najdłuższą czynnościa w tym przypadku było samo gotowanie się makaronu.Składnikikolanka z falbanką Makarony PolskieGouda ser topiony Lactimaszczypiorek orzechy włoskieczarny sezamparmezanoliwa z oliwek OlitaliaUgotuj makaron al dente, odcedz i dodaj oliwy z oliwek. Wyciśnij sporo sera topionego Gouda prosto z saszetki. Roztopi się i powstanie taki fajny(...)serowy sosik, który otuli nasz makaron.Dodaj szczypioru , oliwy z oliwek.Mieszaj.Wyłóż na talerz.Posyp czarnym sezamem i sporą ilością orzechów włoskich.Zetrzyj po wierzchu parmezan.Szybko, aromatycznie i pysznie !Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania