masa makowaskładniki na ok. 1,5 kg masyNależy przygotować: 400 g mielonego maku100 g rodzynek100 g skórki pomarańczowej50 g suszonych moreli50 g suszonej żurawiny50 g suszonych śliwek150 g orzechów lub migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru
Ratunku obiadSEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy(...)pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego cukru nie potrzebujemy.Palone masło cynamonowe½ kostki masła
ladykitchenMoja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity!Składniki:250 gram suchego maku niebieskiego2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej własnej roboty)4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich5 łyżek płatków migdałów3/4 szklanki rodzynek1/4 szklanki suszonej żurawiny1 laska wanilii2 krople aromatu waniliowegoMak zalewam gorącą wodą (1 cm powyżej maku) i odstawiam na 24 godziny(...)kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce.Gotowe
Mango Papajajest naprawdę rewelacyjny!* bakalie- 600 g* jajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec
Kraina Miodem Płynącakrajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :)))* dynia- 250 g * mleko- 350 ml* kasza manna- 1/2 szklanki* cukier(...)miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto(...)ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone
Ciastkozercymasła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki(...)około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie on stanowi o wyjątkowości tych ciasteczek! Po duńsku nazywają się pebernødder, czyli dosłownie orzeszki z pieprzem. Orzeszki - ze względu na swój kulisty kształt, wielkością zbliżony do orzecha laskowego. Z pieprzem - wiadomo. Moje wyszły trochę za duże - oryginalne są mniej więcej o połowę mniejsze. Niemniej, smakują wyśmienicie. I nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu! Jeśli więc szukacie(...)składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie).Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Dziś pierwsza część dwudniowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakiem.Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy(...)należy często mieszać, aby się nie przypaliła.Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować. W międzyczasie sparzamy mak oraz kroimy orzechy i morele. Mak odsączamy i mielimy. Pszenica gotowa. Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i mieszamy.Odstawiamy do lekkiego
Maminek kulinarnylyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec(...)pulchna mase.Porcjami wmieszac make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac,pozostawic do ostudzenia.Truskawki umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spodziewalam sie ,ze moze tak smakowac.Jest miesiste i bardzo wilgotne,ale nie ciezkie,a dodatek mielonych orzechow i czekolady nadaja mu swietny smak.Zreszta,przkonajcie sie sami.Mielone orzechy mozna zastapic mielonym migdalami,bedzie tak samo smacznie.Ten zaskakujacy przepis konczy tegoroczne cukiniowe receptury.Cukinia dalej bedzie u mnie goscic,ale tylko w kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Po swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,asezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g masła1 żółtko50 g maku20 g orzechów włoskich20 g rodzynek35 g gęstej pomarańczowej marmoladyZaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć(...)dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.Jasną masę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić
Świat Ciastaszklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4 szklanki cukru pudru12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)cukier waniliowykilka kropel soku z cytryny Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo(...)cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło! Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.W
UgotujmyTo.plmuffinki bananowe dostałam od znajomej jakieś 10 lat temu i ciągle do niego wracam:)! Nie są zbyt słodkie ale za to pulchne i wilgotne. Dodałam teraz do nich orzechy bo taka pora roku, ale zwykle zostaję przy samych bananach… nie ma co rozprawiać najlepiej posmakować.;)!Muffinki – babeczki bananowe – składniki:3 jajka300g cukru (ja zwykle dodaję mniej(...)oleju150 ml wody2,5 łyżeczki sody2,5 łyżeczki gorącej wody1 łyżeczka aromatu waniliowego3 banany (lub 2 banany i garść posiekanych orzechów)350g mąkiUbijam jajka z cukrem, dodaję olej, wodę, zmiksowane (lub rozdrobnione widelcem) banany oraz sodę rozpuszczoną w 2,5 łyżeczkach gorącej wody (ale nie wrzącej…). Na koniec stopniowo dodaję przesianą mąkę.Piekę w temp. 200 stopni
UgotujmyTo.pl