Roasted corn. Składniki. 2 kolby kukurydzy 2 łyżki masła 1 strąg chilli małe 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 1 limonka sól ,pieprz Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem
Kulinarny karnet Christopheramąki 3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko 2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania:Banany i pokrojone w kostkę jabłko rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną i cynamonem.Do miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione owoce, cukier i jajko(...)Dodajemy partiami mąkę z sodą i cynamonem. Mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy i czekoladę . Mieszamy jeszcze raz. Wstawiamy na 60 min w temperaturze 175 stopni
Wypieki UliSkładniki na ciasto: 45 dag mąki krupczatki 15 dag cukru pudru 5 żółtek / 15 dag oliwy Składniki nadzienia : 1,2 jabłek, preferuje szarą renetę 20 dag orzechów laskowych 15 dag moreli suszonych lub świeżych 10 dag rodzynek 10 dag fig suszonych lub świeżych Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie, byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy(...)kroimy, jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki. Przygotowujemy blaszkę (25 cm x25 cm )– wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem
Apetyczna babeczkapuszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach 1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka drobno pokroić. Kukurydze i seler odcedzić. Jeśli dodajemy orzechy
Apetyczna babeczkanaturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu lub amaretto 4 łyżki dobrego gorzkiego kakao 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady 10 dag rodzynek 10 dag orzechów 1 puszka ananasów Sprawdzone bakalie od www.skworcu.com.pl Dodatkowo : 2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe 1 puszka brzoskwiń Z 600 ml mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować(...)Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym
Apetyczna babeczkazaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem. Składniki na 1 dużą blachę, lub trzy małe keksówki: 1 kg mąki razowej 5 dag otrębów żytnich 5 dag orzechów włoskich 10 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 litr letniej wody sezam do posypania 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, odstaw aby drożdże(...)ruszyły,,2. Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, dodaj sól, otręby żytnie, pokrojone orzechy. Dodaj wyrośnięte drożdże i wlej letnią wodę. Chwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw
Apetyczna babeczkaPuszysta, kremowa, delikatna, z lekką nutką suszonych pomidorów... Pyszna :) Składniki: 2 szkl. orzechów nerkowca 10 łyżek oliwy 6 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody papryka ostra lub chilli - do smaku 5 kawałków suszonych pomidorów 5 ząbków czosnkuOrzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę.Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.Łączymy wszystkie składniki i miksujemy
chwile dla mnieopakaromat do ciasta- dowolnycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy
Kuchnia Danusisłoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem(...)Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego
Kuchnia DanusiSernik na zimno SKŁADNIKI:SPÓD:200 g herbatników100 g margaryny100 g orzechy laskowe mielone.MASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką
Kuchnia Danusijabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian(...)mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta
Z Kuchni Do Kuchnimąki,3 łyżeczki przyprawy do piernika,1 szklanka miodu,1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml,1 łyżeczka sody,1 szklanka cukru,5 jajek,125 g margaryny,2 garści orzechów włoskich.Przygotowanie: Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy(...)utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej
Aga w kuchninaprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru wanilinowego,1/3 laski wanilii, 60-70 g suszonej żurawiny,1 garść orzechów włoskich, 200 g masła,3 łyżki mleka,szczypta soli. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy(...)mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ja wykorzystałam mroźną pogodę i wystawiłam na 15-20 minut na balkon). Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości około 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej
Aga w kuchnisię oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście rukoli, 1/2 gruszki, 1 świeża figa, 1 świeży orzech włoski, 1/2 plasterka żółtego sera pleśniowego, 1 sos włoski Fit up, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Rukolę układamy w metalowej obręczy, na niej układamy kawałki żółtego sera pleśniowego i obrany ze skórki świeży włoski orzech. Gruszkę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, układamy
Aga w kuchni