z orzechami - 5000 przepisów (strona:169/334)

Babka kolorowa 233

bułka tarta , margaryna do foremki                                          orzechy włoskie do dekoracji                                              Polewa czekoladowa(...)piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione . 9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi. Życzę smacznego

Słodkości i nie tylko
Domowe bajaderki 377

jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś(...)Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową (klik) i posyp wiórkami

Słodkości i nie tylko
Trufelki kokosowo-orzechowe 159

Miałam trochę podsuszonych biszkoptów, wiórki, orzechy i ogromną ochotę na coś słodkiego, ale bez wysiłku i włączania piekarnika. Wymieszałam więc kilka składników i w krótkim czasie powstał deser - wcale nie mocno słodkie a bardzo smaczne ciasteczka bez pieczenia. Jeśli lubicie wiórki kokosowe i orzechy to kuleczki trufelki będą Wam smakować tak jak nam :)Już kiedyś robiłam coś podobnego, chociaż wtedy

Smaczna Pyza
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 190

kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu- 1 cukier waniliowy- 3 jajka- 290 g obranej cukini- 2 tabliczki gorzkiej czekoladyDo posypania:- cukier kryształ- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem(...)dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche składniki. Na koniec dodajemy cukinię i czekoladę,mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do tortownicy, posypujemy cukrem pomieszanym z pokrojonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Rogale świętomarcińskie :) 163

www.poznan.plSkładniki:Ciasto:- 1 kg mąki- 6 jajek- 1/2 kostki masła- 2 łyżki cukru- 50 g drożdży- 1 szklanka mlekaMasa:- 1,5 szklanki cukru pudru- 200 g migdałów i orzechów- 100 g białego makuPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz(...)wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić

Zainspirowana w kuchni
Makowiec z papają 184

szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka      Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę(...)dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek

sama złodycz
Rafaello z kaszy manny 5093

znalezionej na blogu: smak-zdrowia.Warto przetestować:) Rafaello z kaszy manny Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) opakowanie wiórek kokosowych (75 gram) Mleko, wodę, cukry i mannę gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy posiekane orzechy (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto marchewkowe 392

21x21cm: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach) 100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie daję włoskie) Dodatkowo: 250-300g serka typu philadelphia 1 łyżka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki(...)Wymieszać na jednolitą masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 194

miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą(...)odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę

Delicious Titbits
Makowiec 651

ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki(...)kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki

Pudełko rozmaitości
Ciasto pietruszkowe 173

pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem

Cynamonowe szczęście
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1694

blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Każda to 300 kcal

Relaxtime
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 139

pryskać 19 przepłuczcie 20 piekarnik 21 do środka 22 kamiennego garnka 23 ostudzi się 24 ukrójcie 25 kromkę Artykuł Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 162

Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki

Kubki smaku
Calzone- czyli chlebek z farszem. 123

łyżeczka soli  8 g suszonych drożdży lub 16g świeżych( z świeżych wcześniej robimy rozczyn)  2 łyżki ok 10 ml oliwy u mnie akurat był to olej z orzechów laskowych  260 ml letniego mleka 3,2 % Wykonanie : 1.Suche składniki : Mąkę pszenną i mąkę żytnią  przesiewamy do miski, dodajemy sól,  a następnie wsypujemy drożdże suche (ze świeżymi

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania