owsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi*gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem** część starta na tarce, część na dnie i na górzeWeekend <33333Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie
More food, love and dreamsorzechowo-miodowe kluski kładzione* na mleku z jabłkiem *ze zmielonymi orzechami laskowymi i miodemcudne Mam ostatnio jakąś "fazę" na kluski na mleku, żałuje, że stosunkowo niedawno ich spróbowałam, bo u mnie w domu nigdy się czegoś takiego nie robiło. Idę uczyć się fizyki, hahahah, taa, już to widzę
More food, love and dreamscynamonowe cukiniowe placki* z prażonymi orzechami laskowymi i miodem * z dodatkiem mleczka kokosowegoI znów spędzę wieczór z książką, znów nie będę spać i znów gdy dostanę sprawdzian "do ręki" nie będę nic wiedzieć. .... I ta dzisiejsza inteligenta rozmowa:Koleżanka:"jej a ja dzisiaj mam adidasy"Ja: "no i? :D" "popatrz przez okno""że co? że jak? niee, nie, nieee
More food, love and dreamsPomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczamiinspiracjaW zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne. To co zaczynamy 2 tygodnie
More food, love and dreamsowsianka z gruszką, miodem, daktylami, orzechami laskowymi i śmietanką(inspiracja)Tort pomimo przeszkód i mojego gadania, że już nigdy nie piekę tortów, wyszedł. I to dobry i to jak *.*Tak więc nadal będę je piekła :3Haha, nawet już mam zamówienie od cioci na dwa torty xd (biszkopty przełożone krem cappuccino i dżem wiśniowym z całymi wiśniami)A muffinki powędrowały
More food, love and dreamsplacki z kaszy manny placki z sosem z nutalli* z bananami i orzechami laskowymi; kawa tiramisu z mlekiem Nerwowy poranek, kłótnia z bratem, sos za rzadki, jedzone w pośpiechu bo spóźniona już jestem. Ach...Ciężki dzisiaj dzień przede mną, a niby niedziele są takie spokojne... ale, dam radę
More food, love and dreamsobtoczenie*3-4 daktylepekanyMąkę i wszystkie suche składniki przesiać. Jajko zmiksować z jogurtem. Dodać do mąki i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i daktyle, przelać do foremki, posypać orzechami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min.*dobrze by było gdyby była dość twarda
More food, love and dreamskukurydziane gofry* z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami*** z kaszą kukurydzianą, mąką kukurydzianą ** pekany i nerkowceProsto, lekko chrupiące, leciutkie tak, trochę z jesienią mi się kojarzą.Pogoda się zepsuła, pada, pada ii pada...Noo, a to, że dzisiaj(znów) idę na grilla.. pfff.. w taką pogodę... mhmm..taak, mam nadzieje, że chociaż przestanie padać
More food, love and dreamsowsianka z duszonym rabarbarem z jabłkiem, jogurt naturalny z orzechami pecan i rodzynkami*na dnie teżTak trochę jesiennie, choć za oknem istne lato..Zdjecie, na szybko, śniadanie zjedzone chyba jeszcze szybciej, ciasteczka upieczone, torba spakowana, wyruszam dzisiaj na cały dzień do koleżanki do innego miasta robić projekt, nooo... tak, my 4... noo, na pewno (nie) będzie spokojnie
More food, love and dreamsszukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza
Taste Of My Dayszklanka puree z pieczonej dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia
Poezja smakutyle czasu, a kasza wypije całą wodę, można jej jeszcze dodać. Po 15min. dodaję łyżkę mleka, trochę cynamonu, mieszam i od razu zdejmuje z garnka. Ozdabiam owocami, bakaliami, orzechami i polewamy miodem. Voilà! Jesienna kasza gotowa do spożycia :) może nie należy do najszybciej przygotowywanych śniadań, ale spójrzcie na do z innej strony... nie trzeba jej mieszać, więc przez 15min
Kitchens Alphabetaromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem, układamy orzechy i ponownie smarujemy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut 180 stopniach, w trakcie możemy przewracać ciasteczka aby się nie spaliły od spodu. Dietetyczne waniliowe
Czarnawisienkaustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej orzechy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki
prawdziwe jedzenieDzisiaj popisowa przystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy
Kulinarny Pamiętnik