z orzechami - 5000 przepisów (strona:183/334)

Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 190

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowe pierniki. 148

cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych.  Miłej zabawy

Powiedz dietom nie
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 142

uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Keks królewski - najlepszy! 2508

małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki

maniapieczenia
"Sernik" kokosowy z musem mango na spodzie orzechowo-daktylowym.Pysznei bardzo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. 224

agaru oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Podczas gdy kasza się gotuje: - daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5-10 minut. W yciągnięte z wody daktyle miksujemy  z orzechami - kokilkę/miseczkę wykładamy dokładnie i równo folią spożywczą aż po same brzegi. Dzięki temu będziemy w stanie łatwo wyciągnąć cały serniczek  - masę daktylowo-orzechową wciskamy

Pora na pora i pomidora
Twarogowe trufle z jagodami. 128

które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki (ok. 20 sztuk wielkości orzecha włoskiego): 400 g twarogu półtłustego 100 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 2 łyżki ksylitolu spora garść jagód 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek

Powiedz dietom nie
Ciasteczka maślane z żurawiną 133

żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe

Maminek kulinarny
Cakepops - reniferki 168

porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła.  Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).  Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć

Mania Wypiekania
.1166. kolejne placki... 120

sojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych od...dwóch miesięcy? :o Ale żeby tak pięknie nie było - czeka mnie masa nauki :( Dlatego orzechy na śniadania jak najbardziej wskazane! :D A ten mix orzechowy wskakuje na podium jeśli chodzi o masła orzechowe, jest na prawdę przeprzeprzepyszny ♥,♥ Mam też do Was prosbę - biorę udział

breakfast of dreams
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 166

młodsza tak się ozdabiało pierniczki.Nie wiem czy Wam się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasteczka roztopione bałwanki 174

zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek

Food Square
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 170

składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna i kleista – taka ma być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem

mojewypiekiinietylko
Pierniki norymberskie 191

zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych

Kuchnia domowa Ani
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 194

poranna kawa dostaje na wzmocnienie szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania