cudowny czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już od południa czekają teraz na przyjęcie gości, a te kolory ... :) Nie wspomnę już o jesiennych darach lasu - orzechach, grzybach ... :) Z tego samego względu jest to też bardzo smutny czas dla wodniaków wszelkiej maści, bo zwykle kończy się właśnie sezon na pływanie ... :( W tym roku jednak muszę powiedzieć
Garniec Magaliewymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki: 2 kost. margaryny, 1,5 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mleka (zwykłego), 4 łyżki kakao
Passion of Cookingmiodu (u mnie gryczany) Przygotowanie: Wiórki i płatki połączyć w misce, dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać dokładnie i cierpliwie łyżką do powstania jednolitej masy. Toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Gotowe wstawić do lodówki do stwardnienia
Cakes By KejtDziś mam dla Was przepis na trufle, które przygotowałam na naszą imprezę urodzinową. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonałe do zrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami. Potrzebne nam (na ok.22 trufle): - 300 g gorzkiej czekolady - 300 ml chudego mleka - 250 g mleka w proszku - opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie: Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić
W poszukiwaniu inspiracjiOwsianka z dynią była chyba na każdym blogu, więc i u mnie musi zagościć. owsianka dyniowa (z puree z dyni) z cynamonem i orzechami laskowymi Przepis: brak konkretnej inspiracji, ale przepisy na owsianki dyniowe były już chyba na każdym 'śniadaniowcu' / 1 porcja / składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml zagotowanej wody 200 ml mleka 80 g puree
tost z dżememłyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy
Kto ugości moich gości?ostrym nożem okrawamy tort dookoła z wystających kruchych boków, o ok. 0,5 - 1 cm. Okrojony, równy tort smarujemy z wierzchu i po bokach kajmakiem, posypujemy migdałami, kokosem lub orzechami
Apetyczna babeczkaWczorajsza wizyta u alergologa zakończyła się stwierdzeniem, że mam małą alergię na orzechy laskowe i nieznaczną na owoce cytrusowe. Z jednej strony szkoda, gdyż nigdy nie miałam takich problemów związanych z alergiami, uczuleniami itp, a z drugiej lepiej, że na laskowe niż na ziemne czy nerkowce! W listopadzie czekają mnie jeszcze badania na seler i soję. Ku mojemu zdziwieniu
Be Fit Be Strongbardzo drobno pokrojoną cebulę, cukier oraz ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy, aż masa będzie dość zwarta. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego
Poezja smakucukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki. Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku
Cakes By Kejtwytrawnego sosu można dod ać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały. Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka
SzczyptaSmaQdodatek do mięs czy ryb. Składniki : 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia : kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie boczek kroimy w drobną
zobacz ich smaknaprawdę wielu nieudanych próbach nareszcie udało mi się zrobić prawdziwy sernik, nie z jakiś dziwnych kasz, orzechów tofu i innych wegańskich wynalazków tylko z sera uzyskanego z mleka sojowego! Jest obłędny w smaku, na tyle że do zdjęć nie doczekał się całkowitego wystudzenia Składniki na 600 g wegańskiego serka twarogowego: * 200 ml soku z cytryny (użyłam gotowego, ale oczywiście można
greenscarfposypujemy bakaliami, mrozimy i gotowe. Idealny na upalne dni. Składniki: Jogurt grecki 400 g 1-2 łyżki ksylitolu/miodu 2-3 łyżki wiórków kokosowych ulubione dodatki - u mnie jagody goi, orzechy nerkowca i borówki 1. Jogurt wymieszaj z wiórkami i ksylitolem. 2. Powstałą masą posmaruj silikonową formę (możesz też wyłożyć pudełko papierem do pieczenia lub folią spożywczą). 3. Posyp dowolnymi dodatkami
Powiedz dietom nie