z orzechami - 5000 przepisów (strona:188/334)

PESTO Z BROKUŁ 168

Powinny być tylko lekko ugotowane. Gdy ostygły, wlałam do brokuł oliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam. Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy. Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika. Wsypałam je do brokuł  i zmiksowałam. Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku. Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły. Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam. Możecie  dolać oliwy

potrawyregionalne
TARTA Z TRUSKAWKAMI 170

tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 175

wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI   TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
CIASTO MARCHEWKOWE 164

wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa.  Składniki:  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej

potrawyregionalne
ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM 178

złoty kolor.  Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki. W małym garnuszku roztopiłam kawałek sera rokpol. Przyprawiłam go przyprawami. Gdy przestygł-polałam sosem gruszkę. Można rozkruszyć również orzechy, podprażyć na patelni i posypać na wierzch. Polecam inne przepisy na roladki: Z ROKPOLEM I SUSZONYMI POMIDORAMI   Z JARMUŻEM   ZE SZPINAKIEM    Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 165

kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata

potrawyregionalne
SEZAMKI 162

jest znany i ceniony na całym świecie.   Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodu  potrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami. Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka

potrawyregionalne
SERNIK KRÓLEWSKI 456

jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.  rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto:  500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki

potrawyregionalne
TARTA Z OWOCAMI LATA 181

tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 183

całość przypadnie do gustu czytelnikom :) Spód: 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji) 1 łyżeczka powideł śliwkowych 5 kostek gorzkiej czekolady 80 g suszonych śliwek 80 g orzechów włoskich Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie zmiksować. Formę

Chocolate Muffin Blog
Placek serowo-kokosowy 145

maxi wersja waniliowych placuszków , tym razem w wersji kokosowej. Omlety, czy inne dania, które nie wymagają użycia dużej ilości mąki warto usztywniać zamiennikami tradycyjnej mąki. Idealnie sprawdzą się zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko

Chocolate Muffin Blog
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 180

Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu

codojedzenia
Keks wyśmienity 169

mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki  50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany) cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu Przygotowanie: Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku

Kuchcik gotuje
Knedle z bułki tartej 148

minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać. Podawać jako dodatek do mięs, lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem. zastawa

królestwo garów
Roladki wieprzowe z kasztanami 153

Korzystając z pełni sezonu kasztanowego codzienne zaopatruję się w świeża porcję tych jesiennych smakołyków. Kasztany smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie ziemniaki. Trudno je porównać do jakiegoś innego produktu. Jedno jest pewnę są po prostu przepyszne, szcególnie jeszcze ciepłe oprószone solą. Dziś polecam roladki lekko słodkawymi kasztanami. Mięso powoli duszone z cebulą jest

Pyry na Gaz