z orzechami - 5000 przepisów (strona:188/334)

Palce wiedźmy na Haloween !!! 133

ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rolować palce (chudsze od naszych bo podczas pieczenia robią się szerokie) można zrobić dwa wgłębienia i wykałaczką kreski, na czubku ułożyć migdały (paznokieć) i piec ok 15 minut

zdrowa vege kuchnia
Domowe Bounty zwane bobkami 153

wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 153

jest tak: * 100 g suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze

sierotka maRysia w kuchni
Magdalenki zwane Ufinkami 164

przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki pozbawiają tego co jest najpyszniejsze - aromatu

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka miętowe 190

ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach om 2 cm. Pieczemy ok 10-13 minut (suchy patyczek i zaczną pękać od góry) w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni

sierotka maRysia w kuchni
Pocałunek murzyna 391

szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki pszennej * kilka kropli aromatu rumowego - dałam kieliszek rumu * 1 szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Majówka! 173

Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 152

gładkiej konsystencji dodajemy do niej troszkę mleka. Dla smaku i aromatu dodajemy olejek rumowy. Każdą babeczkę smarujemy jeszcze ciepłą polewą i posypujemy migdałami. Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 204

pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam

sierotka maRysia w kuchni
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 108

pomieszać 30% i np 12 lub 18% - można wykorzystać po prostu resztki z lodówki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki cynamonu dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 194

gładki krem. Gotowe naleśniki przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem Smacznego!!! Moje sugestie: Tak przygotowana kasza jaglana smakuje jakby czekoladowo! Można podkręcić jej smak dodatkowymi składnikami: bakaliami, orzechami, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami- co tylko podsunie nam nasza fantazja

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 161

cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze ok 175 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 197

osób przyniosła coś pysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem

sierotka maRysia w kuchni
Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 205

mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i słodka papryka. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy na rozgrzanej patelni

sierotka maRysia w kuchni
Pumpkin Spice Granola 138

szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu z agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania