z orzechami - 5000 przepisów (strona:186/334)

Idealnie kremowy budyń jaglany z sosem malinowym 139

migdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :)  Składniki :  1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka (może być roślinne) 1 łyżeczka miodu  ulubione dodatki : czekolada  orzechy owoce sok malinowy ja użyłam soku malina z miodem firmy  Eterno (naprawdę pyszny) Przygotowane : Kaszę (surową) zblendować razem z mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować

zdrowa vege kuchnia
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 199

misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez. Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10

Smaczne Zdrowe
Kokosanki z białek 159

końcu dodać mąkę. Połowę białek dodać do wiórek i delikatnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita - połączyć ją z resztą białek. Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki piec około 15 minut w 175 stopniach. (Piekarnik należy uprzednio rozgrzać. Upieczone ciastka powinny być zarumienione. Wiórki na zewnątrz stwardnieją

Di gotuje
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 128

Uwielbiam zupę z dyni, ale poprzednia wersja po prostu mi się przejadła. Tym razem do jej przygotowania postanowiłam więc wykorzystać dostępne w domu jabłka, orzechy i resztki ugotowanej quinoa. Klasycznie przyprawiona, bez żadnych

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe trufle 121

powstanie gęsta masa. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Gdy masa będzie gotowa za pomocą łyżeczki wykrawać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w suchym kakao. Przechowywać w lodówce

magiczna kuchnia Kasi
Orzechowe ciasteczka 163

Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi.  PRZEPIS NA MOIM BLOGU KLIK

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym 184

miseczki. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za mokra dosypać odrobinę bułki tartej. Zwilżyć ręce i formować pulpeciki dużego orzecha włoskiego, wkładając do środka po kostce koziego sera. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki aż się zrumienią. W trakcie smażenia delikatnie je obracać uważając aby się nie rozpadły. Wyjąć

Oryginalny smak
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane 367

szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą. Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru (około 5 minut). Smacznego

na moim stole...
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 174

Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego

Kulinarne Inspiracje
Kalafiorowa. Krem z pieczonego kalafiora i sosem z tahiny(jarskie jadło-jem zielsko!) 174

kalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle!   źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa

Fiolka w kuchni
Ciastka owsiane z suszoną żurawiną 168

Masło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Do utartej masy dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam.  3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam.  4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.  Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam żurawinę całą o smaku jagody

Tradycyjna kuchnia Kasi
Hummus, za’atar i granaty 163

m.in. sumaku, kolendry, tymianku, cynamonu, kuminu, natki pietruszki, gałki muszkatołowej, zataru, sezamu czy mięty. Musi być ona pełna melasy, wód kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past

GRUBY WAŁEK
Makowiec z jabłkami (bez mąki)… 212

lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Kluski śląskie 285

Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek

Monia miesza i gotuje
Diablotki z prażoną cebulką 166

wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania