z orzechami - 5000 przepisów (strona:173/334)

Suszone płatki kokosa 203

też są o wiele zdrowsze bo nie są siarkowane. Z tego co widziałam w sklepach 50g takich płatków kosztuje od 2,70zł do 5,90 zł. Ja za swój orzech kokosowy zapłaciłam mniej niż 3 zł (nie pamiętam dokładnie ile to było), a wyszło mi 125g suszonych płatków. I miałam jeszcze do wykorzystania wodę z kokosa i skorupy. Rachunek jest

Wiem co jem
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 185

amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek. Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja. Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 186

mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika Mrozowska Wydawnictwo : Zwierciadło Liczba stron: 240 Data wydania polskiego: październik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 941

cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub cukier, ksylitol do smaku Rozdzielić 4 jajka w osobnych miskach na białka i żółtka

Ola la LCHF
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 175

mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao, cynamonem czy orzechami. Cieplutkie, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące – pyszne!  Do domu warto zabrać ze sobą kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad 200 lat), frgála – czyli

Garniec Magalie
Babeczki makowe - mini makowce 268

cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych

Kulinarne Inspiracje
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 162

rzadziej dostępnych słoiczków, z bardziej wymyślnymi smakami. Masła orzechowe to kolejna kategoria - wybór jest przeeeogromny i powinien zadowolić niejednego wybrednego kupującego - mix orzechowy crunchy, masło pistacjowe, masło z prażonych orzechów laskowych, masło tradycyjne (bez dodatku soli i cukru). Masła doskonale sprawdziły się nie tylko jako smarowidło na kanapki, ale też do własnej produkcji słodyczy: Pancakes śniadaniowy w 5 minut Czekoladki

Bananowe Pole
Pasta z fasoli 188

śniadanie. Jest bardzo prosta, szybka do wykonania i oczywiście bardzo smaczna :) Składniki: 1 puszka fasoli (każdy rodzaj fasoli się nadaje) 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść orzechów nerkowca 1 ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz woda jeśli konsystencja jest zbyt gęsta (2-3 łyżki) Fasolę dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Dodać wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) i zmiksować

kuchnia doski
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 175

druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ja przystroiłam wierzch dekoracją w kształcie płatków śniegu, ale można użyć do tego orzechów

Simply Food
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 294

Składniki na 4-6 szt:  125 g mąki ryżowej 35 g cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu  60 ml wody Wykonanie:  1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce

vaniliowoczekoladowa
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 265

śniadania (np.waniliowy serek homogenizowany z brzoskwiniami, owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania (smoothie jagodowo-miętowe, chlebek bananowy) - obiady (placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny

Moje Kuchenne Rewelacje
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 209

zapachami, takimi jak rozgniatane ziarna kardamonu, świeżo złamane laski cynamonu, które uwalniają ten cudowny aromat, suszone w piekarniku, plastry hiszpańskich pomarańczy, za moc olejków eterycznych igliwia, za chrupiące prażone orzechy i migdały, które jeszcze gorące, lekko parzą w opuszki palców, ale pachną tak, że musisz od razu je skosztować. Ale nie tylko zapachy i smaki w mojej kuchni

SMYKWKUCHNI
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 163

Przepis na czekoleonkę  TUTAJ 10. Rolada czekoladowo-orzechowa  Przepyszna rolada, którą robię od kilku lat i za którą przepadają wszyscy domownicy. Najwięcej czasu zajmuje nam zawsze łupanie orzechów, ale dla takiego smaku warto się poświęcić. Mocno czekoladowa, miękka, nie ma sensu robić jednej, tylko od razu dwie lub trzy, zwłaszcza jak spodziewamy się gości. Bardzo bardzo polecam! Przepis

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Trójkolorowy sernik matcha 207

Nagrzewamy piekarnik do 170C. Naczynie żaroodporne( ew. blachę) napełniamy wodą. Kładziemy w niej tortownice i pieczemy około 70-80 min. Studzimy najlepiej cała noc. Dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich.  Wszystkie produkty można znaleźć w sklepie  www.biogo.pl - serdecznie polecam

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort a`la Kider Pingui 195

ciastek Oreo biszkopty przełożone masą (kupiłam takie w sklepie Biedronka) kilka ciastek w polewie czekoladowej ( u mnie to była Milka) garść M&M, tu chodzi o te z orzechem w środku Połowę ganache przelałam do worka cukierniczego i włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam w rondelku na blacie kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać

Blondynka Gotuje