mąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto(...)wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy
Aga w kuchniSkładniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie: pesto: Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy(...)stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem
Aga w kuchniSkładniki: 400 g owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki (pokrojone(...)kostkę), żurawinę i orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie. Z połowy masy za pomocą łyżki nakładamy na blaszkę kuleczki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i ponownie nakładamy na blaszkę przy pomocy łyżki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni
Aga w kuchniKopytowa, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, gorzka czekolada, orzechy włoskie. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę(...)przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi
Aga w kuchnismaku, a więc zrobiłem jajko z niespodzianką. Jaka to niespodzianka dowiecie się wkrótce po przeczytaniu przepisu. Składniki: 1 bułka poznańska 5 dużych pieczarek 2 łyżki śmietanki 10% 5 orzechów włoskich 1 jajko 25 g masła sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą(...)usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez 5 minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 6-8 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszaprzy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia(...)masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 40 min, aby masa nam nieco zgęstniała. Na wystudzony i stężały spód wylewamy mus i posypujemy orzechami. Studzimy 30 min w zamrażalniku i możemy serwować. Smacznego
Kuchnia Łukaszamuszę czekać, żeby przestygła, jem taką jaką lubię. Składniki: 100 ml zaparzonej kawy 150 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Dodatkowo: orzechy, winogrona Wykonanie: Wieczorem do garnuszka wlewam mleko i kawę. Dosypuję płatki i nasiona i mieszam. Garnuszek wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuje go i stawiam(...)kuchence na 2 - 3 minuty, aby owsianka lekko się podgrzała, ale nie parzyła w język. Na wierzch kładę orzechy, winogrona lub inne owoce
Sto kolorów kuchnicebulka, bo ostra oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo! Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch! Orzechy włoskie nasze ..polskie! To będzie danie szybkie, na przywołanie lata, na przywołanie słońca! Ugotuj makaron fusilli Malma al dente. Odcedz i polej oliwą, wymieszaj. W ten sposób unikniesz posklejania świderków(...)przesadzaj, mieszaj i dodawaj dotąd , aż całe się wkręci w szczeliny.Pamiętaj, pesto ma NIE spływać,ale ma być całe w świderkach. Dodaj słodziutkie pomidory pokrojone na cząstki, orzechy pokruszone niedbale, następnie listki bazylii i kilka piórek ostrej fioletowej cebuli. Posyp obficie serem...pokrop oliwą...I intrygująca sałatka na lato gotowa! Jest niewyobrażalnie pyszna i lekka. A mimo to bardzo
Z Kuchni Do Kuchniskładzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji -słonecznik -konopia -pestki dyni -siemie lniane -sezam -orzechy arachidowe -cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu(...)Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej podkarapckiego miodu spadziowego. Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności
Z Kuchni Do Kuchnisiemię lniane i sezam. Z Mieszanki Euforia- w skład której wchodzą ziarna konopii, slonecznik oraz pestki dyni.I z trzeciej torebki o wdzięcznej nazwie Cynamonowy Raj- gdzie znajdziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,godziki. Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego(...)Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia w połączeniu z miodem zcali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30 ml oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone, garść rukoli, 10 listków świeżej mięty, pęczek świeżej bazylii, 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 figa, olej do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska(...)smaku. Przygotowanie: Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej Kujawski czosnek i bazyliaoraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na talerzu układamy
Moniki Smakołykiprzede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski(...)ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy żeby buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego
ladykitchendnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę(...)żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 min w 190°C. Do każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko
Moniki Smakołykiznów zacznie się sezon szparagowy. Składniki /dla 1 osoby/: kilka orzeszków fistaszków 2 jajka sól, pieprz 3-4 szparagi 5 dag żółtego sera masło 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Orzechy obrać z łupinek i posiekać na mniejsze kawałki. Zrumienić na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni, cały czas pilnując, by się nie przypaliły. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować(...)parze. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić, dodać orzechy, starty żółty ser i przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z olejem, wylać na patelnię masę jajeczną i usmażyć omlet. Pod koniec położyć szparagi na jednej połowie i przykryć drugą
Pasja Smakunajlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :)Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka i ciągle ucieramy(...)Wsypujemy budyń, utartą czekoladę, mąkę i znów ucieramy Dodajemy około 3-5 łyżek mleka, dodajemy migdały lub zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową
Proste Potrawy