masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części(...)figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo.Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z pomarańczy1 łyżka skórki otartej z pomarańczy3 łyżki orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka cynamonuSyrop.4 łyżki miodu2 łyżki cukru4 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą(...)pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też
Kulinarny karnet Christopherałyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000- pół szklanki otrębów zbożowych- pół łyżeczki proszku do pieczeniaSłonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj
Pasje Jolkitych, którzy kochają jajka sadzone ale chcą ograniczyć tłuszcz. Polecam je jako śniadanie :)Składniki:1 jajko1 łyżka białego octu winnegosólgarść rukoli3 plastry wędzonego boczku10 g sera typu włoskiegokilka orzechów włoskichsos:1 łyżka miodu1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni
Niezły Młynekbędzie już żadnych grudek zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy.Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały noc. No i gotowe ! :) Smacznego
charlotte gotujeMleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać.Wlać do miseczki. Wrzucić rodzynki, orzechy i pokrojone owoce. GOTOWE ! :)Smacznego
charlotte gotujeżółtka - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:- białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 torebka cukru wanilinowego - 2 żółtka - 250g masła roślinnego ( dałam masło
charlotte gotujemamy możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek. Pieczemy w 180st C przez
charlotte gotujeciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).WARSTWA ORZECHOWA:450 g mielonych orzechów włoskich300g masła/margaryny350g cukru5 łyżek kremówki2 łyżki spirytusuRozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę
charlotte gotujerelaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam :)Składniki :325 - 350g mąki pszennej65 g margaryny50 g cukru30 g świeżych drożdży1 szkl ciepłego mleka1 jajkoszczypta soliNadzienie :posiekane orzechy włoskierodzynki1 jabłko starte na tarce
charlotte gotujeSkładniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem(...)szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej
Mania Gotowaniamasła stopionego2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych2 szczypty soli5 łyżek cukru3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią skórka otarta z 1/2 cytryny1/3 szkl. rodzynek1/3 szkl. orzechów włoskich 1/3 szkl.suszonych daktyliżółtko + 2 łykii mleka - do smarowaniaDo pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę
Moje domowe kucharzeniełyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu(...)rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich).Całość polewamy przestudzoną polewą.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na ciasto.Gotowe ciasto przechowujemy
Smaczne Zdroweowoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka0,5 kostki margaryny1 łyżka tłustej śmietany1 kg jabłekgałka muszkatołowaimbirprzyprawa do piernika2 łyżki miodu100 g orzechów laskowychJabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu nie będzie trzeba ich dodatkowo słodzić) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około(...)wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy
Ciastkozercyprzezroczystych słoikach.Ja wykorzystałam nieduże słoiki kupione w Ikei (jedna porcja starczy na przygotowanie 6 babeczek), w środku znalazły się dwa rodzaje mieszanek:Babeczki musli z żurawiną i orzechami nerkowca:1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniapłatki owsianeorzechy nerkowca i żurawinaBabeczki musli z suszonym kokosem i mango1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka
Ciastkozercy