z orzechami - 5000 przepisów (strona:110/334)

Muffinki bananowo orzechowe 117

bananowo-orzechowe, dobre na ciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:)Muffinki bananowo orzechoweSkładniki:3 banany150 g orzechów włoskich110 g mąki pszennej110 g mąki razowej100 g cukru zwykłego70 g cukru brązowego2 jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka(...)wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bajaderki / ziemniaczki 251

ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy(...)muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy ,  następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!Pycha!Smacznego

Ostra na Słodko
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 143

albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce – 50 g* cukier – 0,5 szkl* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* napój migdałowy Alpro ( jeśli nie macie można użyć mleka(...)proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree.Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszamy ( tym razem już za pomocą łyżki ).Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące!Smacznego! http://sklep.sante.pl/pl/p/Alpro-Napoj-Migdalowy-1l/168   

Ostra na Słodko
DOMOWA MASA MAKOWA 170

wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód(...)bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 185

cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz(...)minut.Po tym czasie przecedzamy przez sitko , by sos był aksamitny.Wyłączamy palnik i zaciągamy sos zimnym masłem.Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.ZIEMIA ORZECHOWO-PIERNIKOWA:Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.Dodajemy posiekane pierniki, suszymy , a następnie wszystko razem drobno siekamy.KLUSECZKI:Masło podgrzewamy na patelni aż do ciemnego zezłocenia, studzimy.Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę.Dodajemy mąkę ziemniaczaną, palone masło ,żółtko

Ostra na Słodko
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 222

własną wersję. Proponowane w przepisach  surowe białko zastąpiłam żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;)Składniki na około 12 sztuk:120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów,1 żółtko,2/3 szklanki cukru pudru,ok. 30 ml likieru amaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko(...)musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów. Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plPo wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado (wegańska nutella) 136

oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki:200 g daktyli (bez pestek)1 dojrzałe awokado100 g orzechów laskowych30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakościszczypta kardamonuPrzygotowanie:Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć

Food Square
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 136

Składniki:1 polędwiczka wieprzowa QAFPsól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaFarsz:garść łuskanych orzechów włoskich1 świeża figagarść posiekanej natki pietruszki1 łyżka roztopionego masłaSos:1 szalotka4 suszone figi200 ml porto200 ml bulionu1 łyżka masłaDodatkowo:1 szklanka kaszy jaglanejgarść młodych listków szpinaku1 łyżka masłaPrzygotowanie:Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowy sernik i krótka przerwa 170

czekoladowym spodzieSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:75 g ciemnej czekolady (81%)75 g masła50 g cukru2 jajka60 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia40 g mielonych orzechów laskowychmasa serowa:800 g serka kremowego450 g puree z dyni350 g słodzonego mleka skondensowanego250 ml śmietany kremówki (38%)3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka(...)śmietany kremówki (38%)Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na smutki - sernik. I Lana 164

bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować.Sernik cappuccino na orzechowym spodzieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:65 g ciastek digestive175 g orzechów laskowych50 g masłamasa serowa:1 kg twarogu 3krotnie zmielonego250 śmietany kremówki (38%)200 g cukru35 g budyniu waniliowego (proszek)5 jajek200 ml mocnej, ostudzonej kawydodatkowo:150 ml śmietany kremówki(...)kawowych ziarenek z czekoladyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść na spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 135

razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam(...)masła250 g miodu100 g jasnego brązowego cukru4 jajka350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka nasion kopru włoskiego150 g upieczonych, obranych kasztanówdodatkowo:50 g upieczonych, obranych kasztanów20 g orzechów piniowych1 łyżeczka soliMasło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzieSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:200 g mąki pszennej50 g cukru50 g zmielonych orzechów laskowych80 g zimnego masła1 jajkomasa rabarbarowa:500 g rabarbaru100 g cukru1 laseczka waniliiskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)4 łyżki zimnej wodymasa serowa:150 g serka mascarpone2(...)jajka1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej100 g cukruMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 152

Orzechowe pancakes z jabłkami w miodowym karmeluSkładniki:(na 12-15 sztuk)2 jajka150 ml mleka80 ml oleju200 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli40 g cukru20 g mielonych orzechów laskowychdodatkowo:3 jabłka50 g cukru50 g miodu2 łyżki wodyNajpierw przygotować jabłka:Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.Na patelni skarmelizować cukier z wodą(...)rozpuści i wszystko się połączy.Dodać jabłka, dusić pod przykryciem, aż zmiękną.Odstawić.Jajka lekko ubić, wymieszać z mlekiem i olejem.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, solą, cukrem i orzechami. Dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać.Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.Jabłka podgrzać, lekko odparować.Pancakes podawać gorące z jabłkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy czas. Tiramisu 137

łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej200 g puree z dyni75 g podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cynamonu25 g orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 128

cytryny, sól i pieprz do smaku.        Przygotowanie:Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych), skropić sokiem z cytryny,1/4 orzechów grubo posiekać, Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem.Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania