z orzechami - 5000 przepisów (strona:110/334)

Szafranowy pilaw z kurczaka 294

Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz(...)momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy  na nim partiami kurczaka.Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort orzechowo- kawowy 251

mogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc  nie robiłam już takich „mikrusów”. Składnikiciasto:8 jajek1,5 szklanki mąkiszklanka cukru20 dag orzechów mielonychłyżeczka proszku do pieczeniamasa:3 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek(...)ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowa to odstawiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Krówka serowa 248

pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około(...)spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Borówki pod pierzynką - deser na niedzielne popołudnie 200

świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki  na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich  Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość.  Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i drugą(...)łyżeczkę żelatyny również roztopioną w niewielkiej ilości wody. Gotową śmietanę układamy na mus z borówek. Całość ozdabiamy  sosem karmelowym i pokrojonymi orzechami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Gruszka z szynką na liściach szpinaku 176

Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam.   Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka • plasterki szynki westfalskiej • 1/4 opakowania  szpinaku • kapary marynowane • orzechy włoskie w miodowej zalewie Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet(...)ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeżego melona np. galia. Układamy gruszki na skropionym delikatnie sosem szpinaku. Układamy plasterki szynki westfalskiej, posypujemy kaparami. Na gruszkach układamy połówki orzechów z miodem. Polewamy sosem balsamicznym wg uznania. The post Gruszka z szynką na liściach szpinaku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 172

pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław]  10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć(...)kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka.Piec około 25 minut w temperaturze około  180 stopni.Odstawić do ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
1562. Bajaderka 211

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta  150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z okruchów 159

okruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich BackMit Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką

Moje domowe kucharzenie
Rzecz o wiśniach 256

czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart (28 cm) składniki na masę: 450 g wydrążonych wiśni 80 g brązowego cukru 2 jajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę(...)masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut

Przysmaki Karolki
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 233

ciasto z malinami składniki: 1 pudełeczko malin 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła 1 jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów 2 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji maliny wiórki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy(...)cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyciągamy

Przysmaki Karolki
Orechowki - bułgarskie ciasteczka orzechowe, bez mąki 270

Gorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam  tutaj, tylko proporcje trochę zmieniłam.  Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy

Ze smakiem i z pasją
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 260

łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm): 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek  4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie:Masło rozpuścić(...)przestudzić.Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 263

dwie porcje:   - 3 duże garści roszponki  - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz(...)żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Na talerzu rozkładamy sałatę, pomidorki, tuńczyka, kapary, orzechy włoskie i polewamy pesto. Na koniec układamy jajo, jeszcze ciepłe i zajadamy. Smacznego życzę

Sajkofanka smaku
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 238

żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło  na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować(...)Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki

Mia Cucina Sofieta
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 212

pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich  Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy(...)dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu

Symfonia Smaków