być pozostawiona kaszka ze śniadania.SKŁADNIKI:- Kaszka kukurydziana, 3 łyżki- Karob, 3 łyżki- Jajko, jedno,- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy- mleko, szklanka- cynamon- masło, 2-3 łyżki,WYKONANIE:1. Ugotować kaszkę na mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając(...)Dynia nabiera nowego smaku, konopia strzela w ustach a słonecznik, jak zawsze jest idealny. Pysznie i zdrowo.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO.MARMOLADA:My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Owocowa nuta została więc idealnie dopasowana. Dodała odrobinę kwaskowatego orzeźwienia. Tyle zdrowia i smaku zamknięte w domowych batonikach. Tyle zdrowia
Wypisz Wymalujtrzcinowego6 jajek100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych100 g mąki orkiszowej200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika1 łyżka proszku do pieczenia200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskichDżem malinowyStarta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowePrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem
Czarnawisienkabakaliami, przepis na 24 sztuki:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki jogurtu greckiego100 g masła1 czubata łyżka cukruszczypta soliFarsz:50 g marcepanu1,5 łyżki siekanych rodzynek1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich1,5 łyżki siekanych migdałówlukier:cukier puder i sok z limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:)Składniki:700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, 1/2 cytryny, 50ml oliwy z oliwek, sól, pieprz. WykonanieFilet oprószyć z obu stron(...)solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.Piec około 25 minut w temp. 180st.Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok
Z miłości do słodkościtrafem na połowę udało mi się ozdobić kremem. 3 jajka 160 g masła/margaryny 160 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie ok 100 g. cukier waniliowy Kamis Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok. Masło/margarynę (miękkie) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną(...)dodajemy kolejno jaja. Ucierając po każdym dodaniu. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych. Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości
Malinowe Pocałunkikolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki. Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia(...)wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą gratkę. Słodki aromat bananów i cynamonu unoszący się w kuchni podczas pieczenia zdecydowanie nie sprzyja cierpliwemu oczekiwaniu. Z podanej ilości składników możemy przygotować 6 babeczek. Jedna(u mnie ok. 55g) to zaledwie 107kcal w tym 4,3g białka, 4,2g tłuszczu, 11,9g węglowodanów oraz 3,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g komosy ryżowej
peanutbuttermonstersekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie(...)180kcal w tym 5,5g białka, 10,8g tłuszczu, 15,5g węglowodanów oraz 3,8g błonnika. Dodam tylko, że poprzestanie na jednej porcji to rzecz praktycznie niemożliwa. Aromat orzechów w połączeniu z musem jabłkowym to istny RAJ dla kubków smakowych- nie sposób się oprzeć. SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM: 100g rodzynek 140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia
peanutbuttermonstermetabolizm oraz nasyci na długi czas! Składniki*: 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie
Kitchens Alphabetsłodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy pudding. Standardowo- przyrządzenie tej potrawy mieści się na poziomie zagotowania wody na herbatę, a mimo to może ona zachwycić. Połączenie twarogu, banana, orzechów brazylijskich od firmy Fresano(do nabycia tutaj) z kaszą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Nie zapominając o obłędnym czekoladowym smaku, za który odpowiada ekologiczne kakao(do nabycia tutaj). Taki(...)oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 70g obranego ze skórki banana 10g kakao 10g orzechów brazylijskich 100g twarogu chudego 10g miodu cynamon 10g żurawiny suszonej do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić W większym naczyniu
peanutbuttermonstersklepach coraz mniej lodów, same resztki.. A ochota na słodkości ciągle wielka. Między posiłkami, jako deser - idealne, bo z orzechami! Mieszanka studencka syci i dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje.Składniki:1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego500-600 g śmietany słodkiej(...)mleka skondensowanego (słodkiego)Przygotowanie:Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy wsypać pokrojone orzechy (mogą być w całości, ale gorzej się je). Masę przekładamy do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia. Przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok.6-7 h lub na noc. Lody bakaliowe bez maszyny
Czarnawisienkasamym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków(...)owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy
peanutbuttermonsterKurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz(...)momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka.Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składnikiciasto:8 jajek1,5 szklanki mąkiszklanka cukru20 dag orzechów mielonychłyżeczka proszku do pieczeniamasa:3 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek(...)ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowa to odstawiamy
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około(...)spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieświeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i drugą(...)łyżeczkę żelatyny również roztopioną w niewielkiej ilości wody. Gotową śmietanę układamy na mus z borówek. Całość ozdabiamy sosem karmelowym i pokrojonymi orzechami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie