Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej(...)soku z mandarynek. Podgrzewać, aż owoce zmiękną. Mąkę rozrobić w pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach
Jem więc Jestemzdjęciach) 1 łyżeczka przyprawy sumak 1 łyżeczka mielonej kolendry (przyprawy) 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego 1 mała cytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek świeżo prażone orzechy laskowe (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) Zebrać razem wszystkie składniki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Obrać marchewki i pokroić po przekątnej na wąskie plastry (o grubości do 0.5 cm i długości(...)rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (marchewki powinny się skurczyć i przybrązowić na zewnątrz, ale nie być spalone) ; odstawić na bok i ostudzić. Wymieszać w miseczce razem z prażonymi orzechami laskowymi i rodzynkami; podawać jako przystawkę lub snack. Gotowe. To read this in English click here: When life gives you carrots you make roasted chips Kliknij na zdjęcia poniżej
Jem więc Jestemwolnymi rodnikami oraz zawiera szereg pozytywnych dla zdrowia polifenoli. Zobacz także inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z rukolą i granatem - przepis: mix sałat rukola granat gruszka garść orzechów nerkowca sok z cytryny dressing: łyżeczka musztardy miodowej łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli Sałata z rukolą i granatem - jak zrobić? Rukolę umyj, osącz i osusz(...)granat, wydłubuj pestki - jeśli jest bardzo soczysty, można robić to nad sitkiem, do którego spadać będą pestki. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, skrop niewielką ilością soku z cytryny. Orzechy nerkowca upraż przez chwilę na suchej patelni, by się zarumieniły. Mix sałat oraz rukolę ułóż na talerzu, dodaj kawałki gruszki oraz osączone pestki granatu. Przygotuj dressing. Musztardę zmieszaj
Moje Qulinariacukru pudru 1 łyżeczka glukozy sok z 1 cytryny 300 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej) Dodatkowo: truskawki (może być nawet 1/2 kg) - ja miałam tylko 25 dkg pokrojone orzechy włoskie Wykonanie spodu: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, schłodzone pokrojone masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy(...)składniki się połączą. Na koniec dodajemy sok z cytryny Ina niskich obrotach chwilkę ubijamy. Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone). Posypujemy orzechami. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. Masa czekoladowa: 200 g kremu czekoladowego np. Nutella, 100 g masła, łyżka kakao, 100 g zmielonych orzechów laskowych, andruty, polewa czekoladowa. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe. Na pierwszym andrucie rozsmarować
Z miłości do słodkościbardzo dłuuugo :) *Na zdjęciu bez banana :) Składniki : 5 łyżek płatków owsianych ilość mleka, która przykryje płatki 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, wg gustu) 1 banan 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia (ok.5 minut). Dodajemy cynamon i orzechy. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Przekładamy do miski. Podajemy z plasterkami banana. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPyszna, zdrowa i czekoladowa! Składniki: 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 banan rozgnieciony widelcem 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mleka kilka posiekanych orzechów włoskich Kaszę umieścić w garnku, podlać mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Dodać resztę składników i wymieszać. Trzymać na palniku i nadal podgrzewać ok. 1 minutę. Podawać na ciepło posypane(...)orzechami włoskimi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej czekolady orzechy laskowe suszona żurawina W garnku wymieszać kaszę, mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Podawać
Chocolate Muffin Blogłyżeczki cukru kryształu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 kg mąki dodatkowo 2 łyżki kakao 7 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej powidło śliwkowe orzechy wiśnie Przygotowanie: Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :) Gotowe ciasto dzielimy na trzy(...)tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie. Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut
Lawendowe Niebokominy" którymi ujdzie nadmiar ciepła. Ugotowana ilość spokojne wystarczy na 6 porcji. SKŁADNIKI NA ŚNIADANIOWĄ JAGLANKĘ: Do śniadaniowej jaglanki można dodać każde świeże i suszone owoce, wzbogacić ją dodatkiem orzechów lub pestek. Możliwosci jest bez liku, możesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi - truskawkami, jagodami lub malinami(...)porcja kaszy - kilka posiekanych orzechów włoskich 3 - 4 morele 1 kiwi - namoczone rodzynki - łyżka syropu z agawy lub miodu - pół łyżeczki cynamonu,kardamonu lub imbiru - pół startego jabłka szczypta kurkumy Wszystko wymieszać i śniadanie gotowe. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając
Malinowe Pocałunkiwoda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy(...)rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy. Pycha
Ostra na Słodkozawartości tłuszczu, jest dobrym źródłem białka dla naszego organizmu, dlatego warto by był obecny w naszej codziennej diecie :) Ostatni moim ulubionym sposobem na niego jest połączenie ze świeżymy warzywami, orzechami, olejem roślinnym i przyprawami. Mniam! Składniki: 100 g chudego twarogu 100 g warzyw, np świeży ogórek lub pomidor (nie łączymy tych warzyw), papryka, szczypior itp. garść ulubionych orzechów (na zdjęciu
Taste Of My Daypesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry i wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa(...)200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka miodu wielokwiatowego Łyżeczka mielonych orzechów laskowych 3 ząbki Polskiego czosnku Pół małej cebuli łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku od blendera na jednolitą masę. Przekładamy do pojemnika. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna