bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody(...)wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem
Kuchenne WariacjeSkładniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki(...)jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku łączymy masło, miód, cukier i gotujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, pestki słonecznika i gotujemy na malutkim ogniu 2 min. Przygotowanie bakalie dodajemy do maku, mieszamy, następnie dodajemy jaja, mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy
Kuchnia ŁukaszaNadzienie: 200 g maku 3/4 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki rodzynków 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić(...)godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe
Nastoletnie Wypiekanieselery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperku - 0,5 łyżeczki lubczyku - 0,5 łyżeczki kolendry - szczypta gałki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy
Be Fit Be Strongmuszę bardziej Was zachęcać? Domowa, dietetyczna Nutella znakomicie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, owsianek, kanapek czy też jako dip do świeżych owoców. Polecam gorąco! Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 czubate łyżki ciemnego kakao 2-4 łyżeczki miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub erytrytolu (wg gustu) 1/2 szklanki mleka (lub więcej) Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pękać
Chocolate Muffin Blogsernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów lub migdałów 260 g mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy) Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem
Rozpustne gotowanieorzechów włoskich łuskanych oliwa - można dodać olej orzechowy sól Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zemleć w maszynce do mięsa. dodać 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do słoiczków Uwagi: Następnym razem użyję makutry i spróbuję tradycyjnie utrzeć to masełko
Gotowanie jest łatwebiszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi) Przygotowanie: 1. Nadzienie z białego maku: (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać(...)Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieListopadowej piekarni. Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury. Chlebek bardzo prosty do przygotowania. Jedyną trudność może stanowić dość lużna jego konsystencja. Dlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później(...)włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa to 12-18 godzin hojnie posyp blat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło(...)łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami
Food Squarewłaśnie powstał mój sernik jesienny :) Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów 2/3 kostki zimnego masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki(...)lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski
Amatorka kuchennajajka 2 czubate szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na puszystą(...)Piec ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto, a następnie posypujemy orzechami. Odstawiamy do czasu, aż polewa ostygnie. Smacznego
DefinicjaSmaku100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki: - 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć) - 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3 - kilka orzechów włoskich - banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy w misie blendera i miksujemy(...)trzech szklaneczek/miseczek. Do każdej wsypujemy po łyżce (lub więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy kilka orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałów i polewamy łyżką syropu klonowego. Tak przygotowany deser dobrze jest umieścić w lodówce na godzinę przed podaniem. Smacznego
Be Fit Be Strongprzekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy
Z miłości do słodkościksiążki Anny Starmach Pyszne na słodko. 350 g mąki 150 g cukru 350 g purre z dyni 70 g roztopionego masła 70 ml maślanki 2 jajka garść rodzynek garść orzechów włoskich [ włoskich i piniowych ] 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego cynamon [ 1 łyżeczka] Polewa 150 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka soku(...)wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem.Purre z dyni wymieszać z masłem, maślanką i jajkami.Składniki suche wymieszać z mokrymi .Do powstałej masy dodać posiekane orzechy rodzynki.Ciasto nałożyć do foremki na mufinki .Wstawić do piekarnika na mniej więcej 18 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i sokiem z cytryny.Wystudzone mufinki udekorować polewą
Moje domowe kucharzenie