głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu...Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych- 0,5 szklanki wirek kokosowych- 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś(...)lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach)- 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały)- 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki miodu- 0,25 szklanki oleju SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki suche mieszamy w misce(płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona)- w garnuszku rozpuszczamy miód, cukier brązowy, olej doprowadzamy do wrzenia
Basia w kuchnidrugiego szkraba zabieram się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak..Czas przygotowania: 25minSKŁADNIKI: 2 osoby- jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt- ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło 100 g- sok z cytryny 1 łyżkę- woda 1,5 łyżki- sól- biały pieprz(...)każde jajko po kolei, gdy jest gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od wody.- rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry boczku oraz prażę orzechy włoskie- do większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek- gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam
Basia w kuchnipieczenie polecam domowe kasztanki. Składniki:220 g herbatników typu petitki120 g masła0,5 szkl cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki miodu prawdziwego3 łyżki kakao50 ml spirytusu50 g orzechów włoskich Heliorodzynkimigdałykokos Przygotowanie:W blenderze rozkruszyć herbatniki. Odłożyć 2-3 łyżki do obtaczania. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać kakao, spirytus, miód i wymieszać. Wsypać herbatniki dodać(...)drobno pokrojone orzechy włoskie i zagnieść. Jeśli masa będzie za sucha dodać miodu lub spirytusu. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć 2-3 rodzynki lub sparzone i obrane ze skórki migdały. Kuleczki obtaczać w odłożonych herbatnikach lub kokosie. Odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków
Ala piecze i gotujeciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość.Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które dodatkowo wzbogacają smak wypieku.Wielowarstwowy tort korzennySkładniki:ciasto korzenne245g mąki pszennej115g śmietany 18%110g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtko2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka skórki startej(...)masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta- gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce- ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimiWykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest wyborny i warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dużym plusem jest fakt, że przygotowania można
Smakołyki BerenikiMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu, znajdziecie je tu . Pomysł z czapkami mikołaja także gościł już wcześniej na ciastkożercach - na samych początkach bloga. Można zobaczyć go tu . Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych(...)kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych
Ciastkozercyopasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy(...)superpyszny... Składniki (2 foremki a 22 cm): 360 g miodu wielokwiatowego 200 g cukru 640 g mąki pszennej 550250 g śmietany 18% 3 jajka1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 pomarańczyPrzygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem
Grahamka, weka i kajzerkaszklanki mąki,3/4 łyżeczki sody,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,3/4 szklanki rodzynek,Wykonanie;Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem(...)olejem.Wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. orzechy mogą być w kawałach lub zmielone.Wymieszaj. Wylej na foremkę. Piec ok 1 godziny...do suchego patyczka. Smacznego
Anioły w kuchniprosto :)Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję na różnorodne bakalie. Kupiłem kilka paczek, także trzeba zacząć wykorzystywać :) Składniki :2 jabłka2 łyżki mieszanki tropikalnej (rodzynki szlachetne, ananasy kandyzowane, orzechy nerkowca, papaja kandyzowana )2 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały)2 łyżeczki miodu2 łyżki żurawinyPrzyprawy :cynamonJabłka myjemy i odkrajmy daszek. Ogryzka wykrajmy i trochę boki, robiąc miseczkę
Parowar Facetazmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0(...)cukru pojedynczy proszek do pieczeniacukier waniliowyMasa:1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadzisiaj mam dla Was pyszne, małe słodkości !Z orzechami, rodzynkami ... no idealne, co tu mówić więcej ;) A o czym w ogóle mowa? Oczywiście o małych bajaderkach na jeden gryz ! ;)Przepis widziałam na wielu blogach taki sam, ale ostatecznie podpatrzyłam go na shiraja.blogspot :)Składniki :300 g herbatników100 g rodzynek100 g posiekanych orzechów200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego (użyłam truskawkowego(...)miałam akurat w domu więc dodałam migdałowy)wiórki kokosowe do obtoczeniaPrzygotowanie :Herbatniki pokruszyć. Ja robię tak, że wrzucam je do reklamówki i gniotę dokładnie wałkiem.Rodzynki sparzyć i pokroić. Orzechy posiekać.Masło, cukier, mleko, kakao rozpuścić. Dodać resztę składników (oprócz wiórek) i dokładnie wszystko wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.Zostawi
charlotte gotujeweselu u mojej cioci, cudowna kobieta jeśli chodzi o jej przepisy ! ;) Składniki:1 margaryna4 paczki herbatników1 szkl cukru pudru3 łyżki kakaozapach, najlepiej rumowy lub migdałowyDodatkowo:wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatnikiPrzygotowanie:Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę.Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki(...)rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa.Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy.Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Smacznego
charlotte gotujegranolą i mogę powiedzieć że jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :)Składniki :1,5 szkl płatków owsianych2 łyżki otrębów2 łyżki pestek słonecznika1/4 szkl. orzechów włoskich1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich)odrobina solicynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki )2 łyżki miodu2 łyżki oleju1
charlotte gotujeprzemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki soku z cytryny150 g masła200 g cukru3 jajkaskórka z połowy cytryny400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180 ml mleka+ 700 g jabłekKRUSZONKA:200 g orzechów włoskich70 g mąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE:Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać(...)posypujemy mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :)Przekładamy ciasto do formy.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.Obieramy orzechy, następnie wkładamy je do torebki lub woreczka i rozdrabniamy. Ja użyłam do tego tłuczka :) Orzechy przesypujemy do miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i zimne masło - wszystko razem łączymy, mieszamy około
Serce zamknięte w formie pysznościciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać).Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy)orzechy laskowe1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 filiżanka esspressoSkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz przestudzoną kawę(...)dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i razem z orzechami (część odkładamy do dekoracji) dodajemy do masy i mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy
Ciastkozercyrogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem.Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min.Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne kawałki. Przestudzone rogaliki dekorujemy lukrem i przyklejamy na niego orzechy.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy