z orzechami - 5000 przepisów (strona:88/334)

Tort na zakończenie roku 214

uniknąć powstania grudek. Można użyć blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko

Z Kuchni Do Kuchni
Sylwestrowe menu – top lista 949

lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4(...)drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum  1 godzinę w lodówce, aby nabrała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 184

zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza.  Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki”. Jedna z nich będzie miękka, a wyczujemy(...)naciskając je nożykiem. Wydrążamy dziurkę i do szklanki wlewamy wodę kokosową, którą zużyjemy według uznania. Tym razem potrzebne będą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni

mojewypiekiinietylko
Prawdziwe knedle ze śliwkami 115

250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne  dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu(...)wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem.  Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy  smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 168

osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie(...)łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową)- 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland)- morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…)- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka rumu- 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego)Składniki na lukier:- 1//2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże

mojewypiekiinietylko
Sałatka z rukoli, koziego sera Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu w sosie z pomarańczy. 151

posypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki:125 g rukoli100g sera koziego dojrzewającego z ziarnami czarnego pieprzu Saloio Gourmet1 duża pomarańcza2 łyżki brązowego cukru1 łyżka masła2 garście orzechów nerkowca (opcjonalnie)Uwaga Na zdjęciach nie ma orzechów bo zapomniałam dać :) a jak sobie przypominałam to zdjęcia już były zrobione  :)Pomarańcze porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej(...)wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści sok i powstanie sos, pod koniec dodajmy masło. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pokrojony cieniutko ser, posypujemy orzechami, układamy pomarańcze z sosu, na końcu polewamy ciepłym sosem... i wcinamy. Smacznego

Delicious Titbits
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 143

mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki masła orzechowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika i cynamon1/3 szkl suszonej żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone

CoolinarniePL
Imprezowa mieszanka Dukkah 175

domu, bądź organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich znajomych czymś niebanalnym, wyjątkowym w smaku, a przy tym nieskomplikowanym?To wystarczy kupić bagietkę, ulubioną oliwę oraz kilka ziół, przypraw i orzechów, by przygotować Dukkah*, czyli wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić(...)ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)Ilość dla 5-6 osób:* orzechy laskowe- 1 szklanka* migdały- 1/2 szklanki* słonecznik- 3 łyżki* sezam- 2 łyżki* suszona mięta- 2 łyżki* nasiona kminu- 1 łyżka* nasiona kolendry- 1 łyżka* sól- szczyptaDodatkowo:* oliwa* bagietkaOrzechy laskowe wsypać

Kraina Miodem Płynąca
Babciny Makowiec 311

łyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie3 jajka małe2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone1 olejek migdałowy 1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątkuszklanka orzechów włoskichWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko - aby było letnie! Do miski odlewamy 1/3 mleka dodajemy drożdże i cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe 2/3 mleka zagotowujemy, zdejmujemy z ognia(...)wyrośnięcia. Do garnka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy mieszając około 20 minut, następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy

Piekę, bo lubię
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 181

zaopatrzcie się w to co jest potrzebne do stworzenia tej kopalni zdrowia w małej miseczce. Do dzieła!Czas przygotowania: ok 10-15minDla 1 osobySkładniki:1 bananmała garść obranych orzechów włoskich3 śliwki suszoneSpirulina sproszkowana 1,5 łyżkiOstropest plamisty mielony 2 łyżkiOwoc rokitnika sproszkowany 1 łyżkaOwoc dzikiej róży sproszkowany 1 łyżkaTrawa cytrynowa 10 ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek(...)soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy w pojemniku od blendera a następnie miksujemy do uzyskania jednolitego musu.2/ Przekładamy do miseczki i posypujemy skórką pomarańczową3/ Smacznego i  życzę WITALNOŚCI

Kuchnia PROzdrowotna
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 203

temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 40x26(...)chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone

Food Square
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 191

Składniki na 2 porcje:Jabłka - ilość wg uznania (u mnie 2 )Orzechy laskowe - garśćOrzechy arachidowe- garśćOrzechy włoskie - garśćMigdały albo płatki migdałowe - 2 łyżkiPłatki kukurydziane i owsiane - 2 łyżkiRodzynki - 1 łyżkaMiód - 2 łyżkiSos klonowy- 2 łyżki Masło - 1 łyżka Szczypta cukru brązowego albo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne(...)usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 150

mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechówpół szklanki rodzynek5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczygorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika(...)Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 189

litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych(...)jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 171

ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki kremówki2 łyżki masłado dekoracji:kilka suszonych morelikilka orzechów włoskichkilka migdałówskórka pomarańczy 1 garść

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania