psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry: 1 duża cebula 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej(...)soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i siekamy a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka chwil. Dorzucamy nasiona kminu, kurkumę oraz orzechy nerkowca. Smażymy aż cebula się zeszkli. Do patelni dorzucamy posiekany czosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut
Dzieje kuchennej Wiewióryjajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną gorzką czekoladę oraz(...)orzechy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać masę przy pomocy łyżki. Piec ok 25 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkamożna wykonać z nimi potrawy w zaledwie paręnaście minut, w czasie, jak makaron się gotuje. Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja: łatwa i szybka. I przepyszna! :) Składniki: 50 g orzechów pinii* 2 szklanki listków świeżej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 g sera grana padano lub parmezanu startego na tarce sól i pieprz do smaku makaron(...)taki Dodatkowo: ser grana padano lub parmezan do posypania Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i zostawiamy około 1/3 szklanki wody, w której makaron się gotował. Orzechy pinii, listki bazylii, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i ser wkładamy do misy blendera. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy wodę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra(...)dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt
Moja Delicjaprosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć(...)garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim i listkiem mięty. The post Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaniej porcji zdrowia? A może macie ochotę na niedzielne śniadanie? Oto jest. Pyszne, przesłodkie (ale naturalnie!), cieszące oko i brzuch maleństwo - owoce ukryte pod pierzynką z płatków owsianych, orzechów i kokosa...mm... czy mogłoby być lepiej? Zbliża się wiosna, a wraz z nią w sklepach pojawia się coraz więcej zieloności i kolorów- to jeszcze niestety(...)słońca i ciepła! OWOCE POD KRUSZONKĄ Składniki (na 2 małe porcje): po 4 łyżki borówek amerykańskich i po 1 łyżce malin na osobę 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego (albo 2 oliwy z oliwek) 1-1,5 łyżki miodu (lub syropu
Gotowanie to kochanieJest dostosowane do moich smaków, dlatego nie przesadzałam z ilością oleju/oliwy (same pomidory ze słoika mają go w sobie dostatecznie dużo), nie ma w nim orzeszków piniowych, są natomiast orzechy nerkowca. To pesto kojarzy mi się z latem i czasem kiedy pomidory są naprawdę smaczne i aromatyczne. 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków(...)lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru. 3. Podajemy z makaronem, jako dodatek do mięs lub jako smarowidło na kanapki. Orzechy nerkowca i inne, bardzo dobrej jakości bakalie dostępne są w sklepie internetowym Piatnica.net
Szefowa kuchniopakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość(...)wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec do masy dodajemy kokos i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i pokrywamy nią ciasteczka. Na koniec układamy orzechy i migdały na ciasteczkach. Ciasteczka kosmiczne pieczemy w temperaturze 180°C na jasnozłoty kolor. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajmojej Teściowej :) Składniki: 1 duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce i podsuszyć w piekarniku. Mleko(...)ogniu około 15 minut. Na koniec kosztujemy i można dodać jeszcze cukru lub miodu, jeśli ktoś woli słodszą makówkę. Czerstwą chałkę kroimy w kromki około 1cm grubości. Migdały i orzechy siekamy dość drobno. Rodzynki przebieramy, gdyż czasem znajdują się w nich jakieś łodyżki, a następnie przepłukujemy kilka razy gorącą wodą. Na dnie dużej miseczki układamy kromki z chałki, w taki
Smakowy Rajwydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 duży słoik wiśni drylowanych 1 galaretka(...)gazowanej wody mineralnej) Dekoracja: Perełki złote i srebrne Na początek przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu
Smakowy Rajkuleczek :) Zapraszam do gotowania! Składniki na sos: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca, posiekanych z grubsza 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/3 szklanki wody 500 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki śmietanki 30% garść(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia
My Culinary ArtDziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy - sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki 1 jajko 4 kromki chleba tostowego 3 łyżki mleka 1 łyżka masła (do smażenia) szczypta soli szczypta cynamonu szczypta cukru Dodatkowo pestki granatu 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich(...)misce roztrzepać jajko z mlekiem. Dodać sól, cukier i cynamon, wymieszać. Namoczyć chleb w jajku i smażyć na patelni, na złoty kolor. Polać jogurtem naturalnym, dodać pestki granatu i orzechy
pink envelopecoś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać - na herbatnikach, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Bazowałam na przepisie, znalezionym na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych(...)pudru 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo 200 g czekolady (u mnie mleczna) orzechy włoskie Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć
pink envelopenadzieję, że nie macie dość tych placuszków, bo mam kolejną porcję - tym razem z dodatkiem kaszy manny i orzechów włoskich. Na przywołanie tej ciepłej wiosny i obym wreszcie wrzuciła swoją kurtkę zimową do szafy! Zajadamy je z cukrem pudrem i przegryzamy jakimś cytrusem, bo wiadomo witamina C potrzebna :) Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 2 jajka szczypta soli 4 płaskie łyżki kaszy manny 250 ml mleka garść pokruszonych orzechów włoskich masło do smażenia Sposób przygotowania Mleko zagotować w rondelku, dodać powoli do niego kaszę i mieszać cały czas, do momentu aż zgęstnieje. Odstawić by lekko ostygła. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, jajka i kaszę. Zmiksować na gładką
pink envelopezakończenie weekendu mam dla Was prosty przepis na ciasteczka z orzechami. Akurat dobra porcja energii na rozpoczęcie nowego tygodnia. Miękkie, świeże, nie muszę chyba mówić, że idealne do kawy :) Składniki (na 15 ciasteczek) 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 75g płatków owsianych 50g dowolnych orzechów 100g cukru 50ml oleju 2 jajka(...)łyżką kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do miski z mąką, dodać olej i mikserem wymieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto w odstępach
pink envelope