Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego(...)piekarnika. Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęsty dodać do niego posiekane orzechy. Ostudzonym sosem polać sernik. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem
Bulliowaniliowych, ale przecież chcemy, żeby śniadanie nie było zbyt kaloryczne ;) Jabłuszka z tego przepisu wychodzą cudownie miękkie i soczyste, a cynamon doskonale uzupełnia ich smak. Polecam podać z połówkami orzechów włoskich :) Składniki : 4 łyżki płatków orkiszowych 200 ml mleka połówka jabłka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka cynamonu orzechy włoskie Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień(...)końcem dodać pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Gotować kolejne 8 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło. Przełożyć do miski, podać z kawałkami świeżego jabłka i orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12 pomidorków koktajlowych ostra papryka (ilość w zależności od upodobań) 5 łyżek sosu Teriyaki olej z orzechów arachidowych *** (może być zwykły jeśli nie mamy w domu, jednak warto zdobyć sezamowy) Przygotowanie (20 minut): - gotujemy brokuła - siekamy drobniutko czosnek, paprykę chili oraz cebulę(...)podsmażamy delikatnie na oleju z orzechów arachidowych i dodajemy orzechy oraz pędy i kiełki bambusa - gotujemy makaron - na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej - podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni) -na koniec dodajemy pomidorki Cena: niecałe 3 zł / porcja *** Świetny do smażenia. Punkt dymienia oleju arachidowego jest znacznie wyższy, niż
Pora na pora i pomidoralimonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki na orzechy w bezie: 2-3 orzechy pekan lub włoskie 1 białko z dużego jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy(...)cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Teraz składamy całe
My Culinary Artgwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu, krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić(...)ciepłego mleka i połączyć z gorącym mlekiem, dodać miód i wymieszać. Śmietanę ubić, połączyć z przestudzonym mlekiem z żelatyną. Przelać do formy z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia. krokant Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się
królestwo garówspaghetti, 100 g roszponki, 50 g orzechów włoskich łuskanych, skórka otarta z 1/4 cytryny, sok z cytryny do smaku, 1 -2 ząbki czosnku, 1/3 pepperoni, sól, cukier, 100 ml oliwy, 250 g szynki dojrzewającej, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 6 jajek przepiórczych Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni
królestwo garówsmak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy(...)samym centrum Piemontu w miejscowości Alba która większości z nas kojarzy się ze słodyczami Ferrero oraz z doskonałymi winami jak Barolo, Barbaresco. Okolica znana jest jeszcze z plantacji doskonałych orzechów laskowych. I właśnie z tych orzechów w połączeniu z kakao firma Blanghe produkuje przepyszne trufle. Próbowaliśmy dwóch smaków Tartufi dolce Bianco i Tartufi dolce Cappuccino. Wszystkie bardzo smaczne, które najlepsze
królestwo garówFigi, ser Manchego* papryka karmelizowana**, orzechy laskowe Na jedną figę potrzebujemy 1 łyżeczkę karmelizowanej papryki, 1 łyżkę startego sera oraz 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych. Figę naciąć od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie należy wybierać fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. W nacięcia figi włożyć łyżeczkę karmelizowanej papryki, ułożyć orzechy laskowe i przykryć
królestwo garówperliczka, 4 owoce jałowca, 8 ziaren pieprzu, 100 g kaszy gryczanej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 60 g orzechów włoskich łuskanych, 60 g boczku wędzonego, 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej, sól, 200 ml białego wina lub bulionu, 1 jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek. Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Orzechy pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pietruszkę, orzechy, boczek dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Jajko rozbełtać, wymieszać z kaszą. Perliczkę nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory
królestwo garówjajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 ml miodu pitnego trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić(...)około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu
królestwo garówkaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć(...)garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć. Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha. Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść. Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić solą. Dodać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać. Końcówki nóg i skrzydeł schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać, kaczkę farszem
królestwo garówprzepiórki, 15 g suchej bułki, 100 ml mleka, 1 jajko, 25 g wątróbki, 1 łyżeczka trawy żubrowej, 1 jagoda jałowca, sól, 40 g orzechów laskowych, 4-6 plastrów boczku wędzonego Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka(...)Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtko, wątróbkę, bułkę, rozgnieciony jałowiec i trawę żubrową. Dodać orzechy
królestwo garówoczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 g obranej cukinii 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę mieszamy razem. Oliwę, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Orzechy drobno siekamy(...)suchych składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady
Made By Mom And Sonczasu, aby spędzić go w kuchni! Ponadto bardzo prosty i smaczny! Serdecznie polecam! Składniki: -> Pół szklanki kaszy kuskus -> Pietruszka -> Bazylia -> Mięta -> Pół garści orzechów włoskich -> 1 filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie: Kurczaka(...)niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażonym kurczakiem. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Pyszne, kruche ciasteczka z czekoladą i cukierkami z orzechami są znakomitym smakołykiem dla dzieci, świetną przekąską na podwieczorek do kawy czy herbaty a ich dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania. składniki na około 40 ciastek 200 g cukierków z orzechami ( typu kamyki ) 100 g gorzkiej czekolady 50 dag mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie(...)zimnego mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła 3 jajka przepis Gorzką czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, pokrojone miękkie masło, cukierki z orzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką
Smakowite Dania