biszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1 szkl mielonych orzechów pół szkl mleka 1 margaryna palma 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyzki wódki 2 łyżeczki kakao Mleko zagotować, zalać zmielone orzechy i wystudzić. Palmę utrzeć(...)cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodać orzechy , sok z cytryny wódkę i kakao . masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 2 szkl mleka 1.5 szkl cukru pudru 2 kostki margaryny palma sok z połowy cytryny aromat pomarańczowy wódka ok 2-3 łyżki kakao Budynie ugotować na mleku bez cukru. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę po łyżce dodawać budyń
Gotowanie jest łatwepęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka utłuczonych orzechów garść rodzynek 3 łyżki dobrej oliwy Botwinkę umyć, osączyć. Odciąć korzonki , resztę razem z łodyżkami pokroić, doprawić sokiem z cytryny , miodem dodać rodzynki, dynię i orzechy uprażyć na suchej patelni. Dodać wystudzoną dynię i orzechy, doprawić oliwą i odstawić na ok pół
Gotowanie jest łatweSmak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują w nim aromaty orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało radę. Dałoby również z daniami z kurczaka lub tłustych ryb. OLOROSO(...)już kolor zdecydowanie brązowy (im starsze tym ciemniejsze). Aromaty są intensywne, smak łagodny, bogaty karmelowy. My degustowaliśmy je z migdałami, orzechami laskowymi i nerkowcami. MEDIUM – w kolorze bursztynowym, wyczuwamy aromaty orzechów laskowych, w ustach delikatne, łagodne, krągłe. Przy zawartości cukru powyżej 45gram na litr jest to Medium Sweet, poniżej Medium Dry. My próbowaliśmy je z bardzo intensywnym serem
królestwo garówjasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek(...)cukru do ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać
Trzeci talerzmało cukru . Jeśli wolicie bardziej słodkie ciastka, zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki. Ciastka mogą być bardziej lub mniej słodkie również przez rodzaj bakalii jakich do nich użyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom słodkości. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem. Szykujemy sobie dwie miski(...)się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna , spoista – nie może się rozsypywać. Wszystko zależy od tego, jakich bakalii użyjecie i w jakich proporcjach. Grube bakalie, takie jak orzechy włoskie, laskowe czy nerkowce – warto pokroić. Tak samo morele, suszone śliwki czy pistacje – wszystkie użyte do ciastek dodatki powinny być mniej więcej jednakowo drobne. Jeśli nie macie ochoty
Karo in the Kitchenodporność i ułatwiający trawienie , marchew bogata w witaminę A, ma wiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby , dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu(...)marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree z dyni wymieszaj
SMYKWKUCHNIDanie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu. Składniki półtora szklanki kaszy manny 3/4 szklanki parmezanu 1 szklanka śmietany kwaśnej 2 żółtka 100 g masła pół szklanki orzechów włoskich gałka muszkatołowa sól 4 szklanki mleka Przygotowanie Zagotowałem mleko. Powoli, ciągle mieszając wsypałem kaszę mannę. Zmniejszyłem ogień i gotowałem kilka minut, cały czas mieszając. Zdjąłem z ognia, dodałem(...)masło, żółtka, starty parmezan, śmietanę , posiekane orzechy. Doprawiłem gałką muszkatołową i solą. Wymieszałem, krótko jeszcze podgrzewem. Po zdjęciu z ognia ostudziłem. Masę rozsmarowałem na stolnicy. Wykroiłem niewielkie kółka, posypałem resztą parmezanu. Gnocchi ułożyłem na blaszce wyłożonej pergaminem, zapiekałem na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C ( ok. 25 minut
R'n'G Kitchenłyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej i na koniec ponownie w zimnej. Wsypałam kaszę(...)kilka minut. Do jeszcze ciepłej kaszy włożyłam masło i wymieszałam. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach. Zimną kaszę i pozostałe składniki oprócz pestek, orzechów i suszonych owoców przełożyłam do dzbanka miksera i wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam
Blondynka Gotujesztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać(...)umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne
W Mojej Kuchni Lubięskórki, przesypujemy je na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa
Miód i pieprzmnie swym smakiem, że przygotowałam go od razu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował(...)czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta lub - rozdrobnione orzechy włoskie Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt
Smaczne Zdrowe