pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna!Składniki:Ciasto na pizze:3 szklanki mąki pszennej(...)części. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę z czerwonej cebuli, układamy pokrojony w plastry ser i orzechy. Pizzę pieczemy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki
Smakowity Blog Kulinarnybrownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste(...)Orzechowe brownies z cranberry curdSkładniki:(na formę 25x25 cm)180 g masła200 g ciemnej czekolady (70%)175 g cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g ciemnego kakaododatkowo:150 g cranberry curdCzekoladę posiekać.150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec partiami dodając
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna użyć większej, ale nie mniejszej. Moje ciacho bardzo wyrosło, z mniejszej keksówki może się wylać.Co do oryginalnego przepisu - dokonałam jedynie drobnych zmian z powodu braków w zaopatrzeniu. Orzechy macadamia zmieniłam na laskowe, a kakao pominęłam, bo wybyło przy pieczeniu ciasteczek... No i mąki takiej magicznej jak Gosia nie miałam. I tak wyszło pysznie!Bananowo-czekoladowe ciasto(...)łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnej czekolady (70%)25 g mlecznej czekolady25 g białej czekolady4 bananykruszonka:50 g miękkiego masła30 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżka cynamonu65 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubi, rezolutnie odpowiedział: Nie, to ty lubisz rodzynki. I jak tu z tym dyskutować...?Jeśli więc rodzynek nie lubicie, możecie je pominąć. Zamiast możecie dać więcej żurawiny, jakieś orzechy, albo smażoną skórkę pomarańczową, którą proponowano w oryginale, a którą wolałam pominąć, bo bałam się, że mały smakosz będzie kręcił nosem. Ciasteczka pomimo rodzynek zostały skonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować(...)miodu50 g jasnego brązowego cukru50 g masła1 żółtko1 łyżeczka kakaoskórka otarta z 1 cytryny2 łyżeczki przyprawy do piernika250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mielonych orzechów laskowych75 g płatków migdałowych50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny1 łyżka mlekalukier:200 g cukru pudru1 białko1 łyżeczka rumuMiód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokroić na zgrabne kwadraty, jednak w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2007 w oko wpadły mi marchewkowe babeczki. Ślicznie wyglądały z maleńkimi, marcepanowymi marchewkami. Wczytałam się w przepis - orzechy laskowe do marchewki pasują bardzo. Nie wahając się, właśnie te upiekłam. Trochę czasu zabrało mi lepienie marcheweczek, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Babeczki wyglądają cudnie, w pracy ponoć zrobiły furorę(...)szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier:2 łyżki soku z mandarynek60 g cukru pudrudodatkowo:80 g marcepanu60
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChciałam zrobić owocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam plany, boki obsypałam płatkami orzechów laskowych (migdałowe wyszły, ale może to i dobrze, bo orzechy laskowe świetnie tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był, bo większość zniknęła(...)śmietany kremówki250 g mascarpone2 łyżki cukru waniliowegoponcz:sok z 1,5 cytryny2 łyżki wodyowoce:500 g truskawek1 banan4 kiwi125 g jagód125 g malin1 świeży ananasdodatkowo:75 g płatków z orzechów laskowychlistki melisyBiszkopt jasny:Mąki przesiać, wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie(...)może ich zatrzymać na pamiątkę, a bardzo, bardzo by chciała...Kruche ciasteczka orzechoweSkładniki:(na 25-30 sztuk)150 g mąki orkiszowej50 g mąki gryczanej25 g mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich(...)zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk.Orzechowe finansjerki z jabłkami i rodzynkamiSkładniki:(na 6 sztuk)180 g masła100 g cukru155 g mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli2 jabłka6 białek50 g rodzynekRodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, proszkiem i solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii.Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g(...)mąki ziemniaczanej60g masła 50g migdałów40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany 18%masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać- mąkę pszenną i ziemniaczaną
Smakołyki Berenikiporcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnikaSKŁADNIKI:100g nerkowców- mogą być solone100g migdałów100g orzeszków ziemnych PRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy nie prażę orzechów do masła- wolę "naturalne"Orzechy
peanutbuttermonsterdodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych.Pieczemy
kuchcikowniaPełnoziarniste bananowo-orzechowe gofry podane z bananem,orzechami* i miodem *nerkowce, brazylijskie, pekany, podprażone na patelniI te uczucie kiedy wiem, że NIC nie muszę i jednocześnie mogę robić co tylko CHCĘ Ferie! Przepis:45g mąki2 łyżki mielonych orzechów laskowych1/2 zmiksowanego banana2-3 łyżki maślanki1/2 łyżki proszku do pieczeniałyżka roztopionego masłacoś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromatBanana, maślankę, masło, jajko miksujemy(...)Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy orzechy, resztę przypraw i mokre składniki. Pieczemy gofry w natłuszczonej gofrownicy
More food, love and dreamsBananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana* pekany, nerkowce i płatki migdałoweBoże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.*Składniki:45g mąki kukurydzianej10g mąki pszennej1\2 zmiksowanego dużego banana(ok.60g)kapka mlekałyżka rozpuszczonego masłajajko1\2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, szczypta soli, aromat waniliowy+kilka daktyliorzechyMąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle(...)kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do maczynka\papilotki\foremki, posypujemy orzechami i pieczemy przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreamstartymi orzechamiI nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu.Przepis: 50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania2 łyżki startych orzechów(ok.12g)jajko30g jogurtu naturalnego20ml mlekaszczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonejcoś do posłodzeniaszczypta soli, cynamon, aromat+ najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :DPłatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam(...)lodówki.Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.*przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką
More food, love and dreamsmasłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące orzechy stanowiły miłą alternatywę dla płynnego masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika. SKŁADNIKI:40g otrębów owsianych1(...)szklanka wody1-2 łyżeczki przyprawy korzennej55g śliwek15g rodzynek5g posiekanych orzechów laskowych5g płatków migdałowych10g orzechów włoskich WYKONANIE:Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy Mieszankę gotujemyJeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę dekorujemy owocami i bakaliami
peanutbuttermonster