soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 2 dojrzałe banany 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego(...)widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-16 minut w 180*C Smacznego
Chocolate Muffin Blognaprawdę zawiera ono bardzo dużo cukru, głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Granola przygotowana w domy zawiera jedynie niewielką ilość naturalnego miodu i całe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek,rodzynek, innych ulubionych bakalii) 1/2 szklanki pokrojonej(...)suszonej moreli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych) 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki wody Płatki, żurawinę, morele i orzechy wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć miód, wodę i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak, aby mieszanka oblepiła się miodem. Całość rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Chocolate Muffin Blogowsianki nie trzeba wiele pisać - everything is good, if it's made of chocolate :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 200 ml mleka 1 łyżeczka zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka kremu czekoladowego lub 1 łyżka ciemnego kakao Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Dodać krem/kakao i orzechy. Wymieszać. Udekorować orzechami i plasterkiem
Chocolate Muffin BlogKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem(...)wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podawać z miodem i orzechami lub serkiem waniliowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogZapraszam na klasyczne bananowe placuszki ze skorupką czekoladową i posypką z orzechów włoskich. Są idealną alternatywą dla kanapek, jako drugie śniadanie lub lunch box. Bardzo dobrze przechowują się w szczelnym plastikowym pojemniku. Mogą czekać nawet cały dzień, aż zgłodniejemy :) Składniki : 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan rozgnieciony widelcem 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo : 3 kostki gorzkiej czekolady, posiekane orzechy włoskie Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Smarujemy po wierzchu jeszcze ciepłych placuszków i od razu posypujemy orzechami. Odkładamy do zastygnięcia. Przekładamy do szczelnego plastikowego pojemnika i zabieramy
Chocolate Muffin Blogkażdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś(...)małych słoiczkach :) składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy w palcach na mniejsze cząstki. Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy
bistro mamaprzełożyłam kwaśnym kremem, który idealnie zneutralizował słodkość ciasteczek. Serdecznie polecam;) Składniki: 80 g cukru pudru 100 g białka 50 g drobnego cukru do wypieków 100 g orzechów ziemnych barwnik (opcjonalnie) Wykonanie: Cukier puder mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz z barwnikiem (opcjonalnie) i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków (cały czas miksując), gotowa(...)masa ma być gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodajemy mieszankę orzechów oraz cukru pudru, cały czas miksujemy. Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okrągłe porcje masy na blaszkę wyłożoną specjalną matą do makaroników bądź papierem do pieczenia. Ciasteczka pozostawiamy na kuchennym blacie do czasu, aż wyschną. Makaronik nadający się do pieczenia gdy przy dotknięciu nie będą się kleiły
Krakowskie smaki Aniprzyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole(...)łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda – 100 ml DODATKOWO: * biszkopty podłużne – ok. 30 szt * marmolada truskawkowa – 4 łyżki * orzechy nerkowce + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym
Ostra na Słodkoprzepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami nie tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier – 6 łyżek * olej – 6 łyżek * proszek(...)łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki
Ostra na Słodkomiałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde(...)Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł
dom-agi.plsłowem niebo w gębie. Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl Polecam bardzo;) Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo(...)przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej
Krakowskie smaki Anipisałam TU , dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 twarde gruszki duża łyżka miodu garść orzechów, np. włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przed ugotowaniem kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda będzie przeźroczysta, lub prażymy(...)już kwestia indywidualnych upodobań. Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut pamiętając o mieszaniu owoców. Po upływie ok 10 minut dodajemy po garści orzechów i rodzynek. Gotujemy kolejne minuty (ok. 5 min) i zdejmujemy z ognia. Kaszę nakładamy na talerze, na wierzch wykładamy gruszki w miodzie z orzechami i rodzynkami. Smacznego
Taste Of My Dayokazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki6 jabłek1 i 1/2 szklanki cukru kryształu4 jajka1 szklanka siekanych orzechów włoskich1(...)czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.3.Wi
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1 jajko 100 g roztopionego masła2 banany1 marchewka1 łyżeczka cynamonu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany(...)rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli
Smakowity Blog Kulinarnyduże jajka1 szklanka cukru pudru200 ml śmietany 18%1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego 3 duże jabłka½ szklanki rodzynek1/2 szklanki świeżej żurawiny1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian(...)śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około
Słodkie Przyjemności