z orzechami - 5000 przepisów (strona:56/334)

Łosoś pieczony w orzechowej panierce 216

SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach

Moje Kuchenne Rewelacje
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 208

więc kilka książek i kilkanaście gazet, zanim znalazłam właściwą. Ech... Na szczęście się udało, i pyszne ciasteczka ucieszyły obdarowanych. A przecież o to właśnie chodzi, prawda...? Kakaowe ciasteczka z orzechami Składniki: (na 40-50 sztuk) 250 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej 30 g kakao 1 łyżeczka kardamonu(...)łyżeczka cynamonu dodatkowo: 40-50 orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę.  Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 185

słodkie jak te przygotowywane na bazie białego lub brązowego cukru, ale to od Was zależy ile dodacie ksylitolu. Zapraszamy zatem na babeczki: bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów, pełne kakao, orzechów, z pomarańczową nutą :) Jedna babeczka dostarcza około 193 kalorii, 6 g białka, 11,7 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 3,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej proporcji(...)pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich

W kuchni Katie
Zawijana strucla orzechowa 210

maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień.  Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy lukier, a potem z namaszczeniem rozprowadzała(...)pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki śmietany( lub ok. 5 łyżek mleka) 70 g cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżkę rumu 4 pełne łyżki dżemu morelowego Z drożdży, pól szklanki lekko cieplej maślanki

Mia Cucina Sofieta
rogale marcinskie 140

lyzki gestej smietany 3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 lyzki wody posiekane orzechy do posypania Wykonanie Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko i wanilie i wszystko połączyc mieszając.W osobnym naczyniu wymieszac mąke(...)wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie. Mak i orzechy sparzyć goraca woda, po pol godzinie przesypać na sito i odsączyć dokladnie. Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami

w mojej kuchni
Jabłka pieczone z orzechami i suszonymi owocami 123

Zbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki. Składniki: 2 jabłka garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek 2 łyżki miodu kruszonka łyżka masła łyżka mąki łyżka cukru Wykonanie Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz(...)częścią miąższu. Róbcie to ostrożnie, żeby nie pokaleczyć skórki i nie przebić jabłka na wylot. Wsypujecie trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonka, orzechy i owoce, na wierzch znowu kruszonka. Przykrywacie odciętym kawałkiem i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30-40 minut. Kiedy jabłka będą miękkie, są gotowe. Wyjmujecie, polewacie miodem i zjadacie

GRUBY WAŁEK
Proste rogaliki czekoladowe 205

Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z kremem czekoladowym (np. Nutellą) i voilà – nadzienie gotowe :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką (nie powinno się za bardzo kleić

Ciastkozercy
W orzechowej skorupce. 200

dyni hokkaido 20g mąki orzechowej ok.40g mąki pełnoziarnistej + ew.do podsypania łyżeczka mielonego siemienia + 2 łyżki wrzątku cynamon coś do posłodzenia łyżeczka oleju kokosowego (stałego) spora garść orzechów (ok.30g) Siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na chwilę. W miedzy czasie wymieszać ze sobą resztę składników i dodać siemię. Schować na kilkanaście minut do lodówki. Gdy ciasto będzie w lodowce(...)podprażyć pokruszone orzechy i odstawić na bok. Na lekko podsypanej mące desce uformować rulonik, lekko spłaszczyć, a następnie pokroić w kluski. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ok.1-2min od wypłynięcia (zmniejszając gaz). Wyłowić. Na patelni rozgrzać olejek kok. i wrzucić kluski, aby się zarumieniły, dodać orzechy, poobracać, aby zarumieniły się też z drugiej strony, można dorzucić trochę

More food, love and dreams
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 225

dodatku robią się ekspresowo (tak tak, prawie sam ;) ), co przy małym dziecku jest dodatkowym atutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie!   Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1 płaska łyżeczka sody 100g masła 1 jajko 50g gorzkiej czekolady (co najmniej(...)ziemnych niesolonych W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, płatki, sodę, słodzidło) i dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 206

inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie swoje ulubione. Orzeszki! Składniki na ciasto: 150g masła w temp. pokojowej 150g mąki pszennej 150g włoskich orzechów mielonych 100g cukru pudru 50g ciemnego kakao Sposób wykonania: Do miski przekładamy wszystkie składnik i ugniatamy razem rękoma. Przenosimy do foremek "łupinek" i pieczemy w temp. 150 stopni Celsjusza. Składniki(...)nadzienie:  150g masła 100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć

Kuchnia Pani Wiosny
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 175

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy afrodyzjak :) Chrupka, słodkawa gruszka, delikatna kremowa figa, przełamane wytrawnym, ale delikatnym aksamitnym sosem z sera pleśniowego na białym winie. Czy naprawdę trzeba więcej słów? Do kuchni marsz :) Składniki: opakowanie miksu sałat albo inna ulubiona(...)sałata 2-2 gruszki, dojrzałe, ale nie za miękkie 3-4 świeże, dojrzałe figi garść orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego (np. Lazur) 2 łyżki śmietany 18% słodkiej świeżo mielony pieprz (ilość wg uznania) 3 łyżki białego wina półwytrawnego albo półsłodkiego 1 łyżeczka miodu 60 g sera typu camembert opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Sałatę podzielić na części, rozłożyć

Pociąg Do Kuchni
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 242

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)   Składniki(...)filet z piersi kurczaka  6 plastrów boczku parzonego  1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek  1 burak  kilka orzechów ziemnych  kilka suszonych daktyli  Przypraw :  pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski  kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą

Parowar Faceta
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 173

orkiszowych/płatków owsianych  1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek 4-6 szt.suszonych śliwek Rozdrobniłam migdały i orzechy. Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika. Odstawiłam je aby przestygły. Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy(...)masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe

potrawyregionalne
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 124

masła 2 jajka 60 g cukru 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy sok z połowy cytryny 200 g bułki tartej Nadzienie 10 śliwek węgierek / moreli Panierka: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 70 g  cukru Ser zmieliłam. W misce wymieszałam go z dwoma jajkami. Dodałam cukier, masło i aromat waniliowy. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko(...)ogniu. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką. Jeszcze mokre obtaczałam panierką. Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści. Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki. Orzechy cudownie pachniały! Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego! Polecam również  KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI

potrawyregionalne
MAKOWIEC 211

pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie(...)maku  1 litr wody 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier:  190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam

potrawyregionalne