Muffinki warte przygotowania szczególnie w jesiennej aurze, gdzie królują odcienie soczystej żółci oraz pomarańczy. Muffinki o oryginalnym, smacznym smaku, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi. ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków)3 dojrzałe banany2 jajka250 g mąki85 g masła150 g brązowego cukruok. 3 łyżki białego cukru(...)jogurtu naturalnego cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliok. 100 g orzechów włoskichMuffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy masło wraz z cukrem białym, brązowym i waniliowym na puszystą masę
Słodka Stronawszelkich łakoci na jej bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem. Babeczki Kajmakowe - Składniki:Ciasto:2 jajka200 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia85 g masła (w temperaturze pokojowej)175 g brązowego cukrucukier waniliowy60(...)kajmakuKrem:400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%)2 fixy do ubijania śmietanyok. 140 g kajmaku Dekoracja:ok. 2 łyżki kajmaku do polaniaok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałówBabeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując
Słodka Stronakilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi, jakie otrzymałam ze sklepu Anielskie Przysmaki. Połączenie powideł z orzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta, intrygująca i zniewalająca. Tak w trzech słowach można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne(...)papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół łyżeczki soli morskiejPrzygotowanie:Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy
Food Squareciemnego szkła. Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.Potem dodać do herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).NALEWKA ORZECHOWA-7 zielonych włoskich orzechów-2 szklanki czystej wódki-1 szklanka spirytusu-2 szklanki wody-20 dkg cukru Orzechy muszą być narośnięte, ale zielone. Należy je posiekać ( proponujemy założyć rękawice gumowe(...)uniknąć mocnego zabarwienia dłoni przez garbniki zawarte w orzechach). Włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Zagotować wodę z cukrem i wystudzić. Przecedzić orzechy. W dużym naczyniu wymieszać wodę z cukrem, macerat i spirytus
Maminek kulinarnychrupiące orzeszkamiOprószone kryształkami cukru.Idelane do kawy czy herbaty.Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora?Zapraszam na poczęstunek! Składniki:120 g miękkiego masła;120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;250 g mąki pszennej;1 jajo;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale(...)około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe
Gospodyni MiejskaSzybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego szczypiorku,1 łyżka tartego parmezanu,50 ml białego wytrawnego wina,50 ml octu winnego lub jabłkowego,sól, pieprz i cukier do smaku,2 łyżki masła,oliwa
SzczyptaSmaQDzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka nadziewane pianką z orzechami - migdałami i czekoladą :)Tak przygotowane ciasteczka w sam raz nadają się na przyjście niespodziewanych gości jak i na świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany1 cukier waniliowy Skworcu1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie(...)białek1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki cukru pudru1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki,200 g masła, 1/2 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,150 g masy marcepanowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka,1 garść orzechów włoskich,1 garść migdałów. Przygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukry, miękkie masło, masę marcepanową oraz mleko. Orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut(...)Odcedzamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy, dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy, ale już tylko po to by wymieszać ciasto orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach do lekkie zarumienienia. Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem
Aga w kuchnisami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)1 opakowanie koziego sera (150 g)50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1 cytrynagarść posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy(...)rozbijamy za pomocą tłuczka.Każdy rodzaj mięsa najlepiej rozbijać przez folię spożywczą - nie poszarpiemy wtedy mięsa i nie porobimy w nim dziur.3. Rozbite mięso smarujemy kozim serkiem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem.4. Zawijamy polędwiczkę w roladę, końce spinamy za pomocą wykałaczek.5. Roladkę nacieramy z wierzchu oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy solą
W kuchni Katiewynalazku ... i u mnie nie było inaczej. Zachciało się ciasteczek, ale tak na szybko, na już - no to sobie usmażyłam ! Tak usmażyłam. Słodkie rożki z papieru ryżowego, wypełnione orzechami i marcepanem, przypominają troszeczkę baklavę.Składniki( porcja na 6 sztuk )* 6 krążków papieru ryżowego* 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały(...)marcepanu* 1 łyżeczka miodu * 1 małe jabłko* olej do głębokiego smażenia* cukier puderWykonanie:Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. starte jabłko dodać do masy orzechowo-marcepanowej. Wymieszać.Krążki papieru ryżowego moczyć przez kilka sekund w letniej wodzie, po czym układać na desce lub blacie.Na każdym
kolorowotorcikowoSkładniki:300 gram szynki wieprzowejsólpieprz2 łyżki musztardyłyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść orzechów włoskichSzynka wieprzowaZ musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni(...)kostkę pigwę oraz gruszkę. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Salsa mango-paprykaMango i papryki kroimy w kostkę, mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki.Prażone orzechy włoskieOrzechy włoskie siekamy i wkładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy kilka minut, doprawiamy solą. Ostatni szlif...Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej. Grillowane plastry szynki kroimy w paski
Mango Papajagórze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie(...)orzechów laskowych 0,5 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki wody Jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży należy na samym początku rozpuścić je w mleku z cukrem i odstawić, żeby urosły. Jeśli mamy suche drożdże wystarczy wymieszać je z resztą suchych składników, dodać jajka, mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia
Ciastkozercymiękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 4 łyżki mleka Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć(...)wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę
Czerwień i błękit