wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut(...)pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej
Karo in the Kitchenprzepyszne.W toffi zakochał się mój syn, a ja w tym kawowym, normalnie rewelka! Nie byłabym sobą gdybym tam czegoś sobie nie wrzuciła, więc do kremu toffi wpadły grubo posiekane orzechy nerkowce, strzał w dziesiątkę. Jak macie inne orzechy, też super! Dobrze aby były lekko podpieczone, albo zrumienione na suchej patelni. Znalazłam też dwie białe czekolady, które kolorystycznie mi spasowały(...)przyjedzie :) Miłe bardzo, nie powiem :) Czemu nie ma przepisu? Dla mnie byłoby to śmieszne jakbym zaczęła opowiadać jak roztapiałam czekoladę i włożyłam gotowy krem ze sklepu. No, ale przepraszam. Orzechy posiekałam i wmieszałam, co nie?:) A te były ekstra w smaku, ale już wiecie w jakim sklepie można je kupić. Wiem, że wiele osób ma swoje pomysły na czekoladowe
Blondynka Gotujegotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki(...)wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi dodatkami) dajemy do blendera i miksujemy powoli dolewając oliwę , aż do osiągnięcia właściwej konsystencji. Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa
PaleoSMAKniebotycznie dużo kwasów omega-3 , zdrowych minerałów , np witaminy młodości E . Świetnie odżywia włosy i paznokcie , wykazano nawet, że poprawia nastrój . Tworzy ochraniającą warstwę "śluzu" w naszym żołądku. orzechy włoskie - zawierają kwasy omega-3 (główny budulec komórek mózgowych), L-arganinę, kwas elagowy (podnosi odporność, unieszkodliwia substancje rakotwórcze), fosfor (poprawia koncentrację i procesy myślowe, łagodzi stres(...)niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze
Pland based fillepłaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta(...)minut. Wyłączyć. Zostawić na 15 minut w garnku. Następnie odcedzić na ściereczce lub gazie - chodzi o to, by mak nam nie uciekł. Pozostawić na godzinę do dokładnego odsączenia. Orzechy, migdały, rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Orzechy obrać w miarę możliwości ze skórki. Przez maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi
Poezja Smaków - blog kulinarnyryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy(...)garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy
Miód i pieprzpapryka, czosnek, sól i pieprz... wszystko zależy od upodobań smakowych Takim sposobem otrzymujemy bardzo zdrową, bogatą w witaminy i błonnik przekąskę! 2. Serek wiejski z owocami i orzechami Uwielbiam serek wiejski i jem go na różne sposoby i w różnych kombinacjach smakowych. :D Ostatnio odkryłam nawet, że smakuje wyśmienicie także na ciepło! Dlaczego tak bardzo go lubię? Otóż(...)dodatków. Jak przygotować? wybierz porcję ulubionych owoców - porcja to ok. 100 gramów jadalnych części produktu (odpowiada to średniej wielkości jabłku, jednemu bananowi, czy 1/2 szklanki drobnych owoców) wybierz ulubione orzechy - mogą być włoskie, laskowe, pistacjowe... porcja powinna wynosić nie więcej niż 20-30 gramów owoce umyj pod zimną wodą, osusz i pokrój wszystkie dodatki wymieszaj z opakowaniem
Kuchnia Elliepieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać(...)biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy
Kuchnia DanusiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 500g cukier, 200g masło, 200g jajka, 2 szt soda oczyszczona, 2 łyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam. Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku
Darcia w kuchniciastek, były ciastka jakie jadałam podczas podróży do Asyżu. To tam w malutkim sklepiku, wypełnionym po brzegi cudownymi słodkościami,w wysokim słoju były równiutko ułożone ciastka z olbrzymią ilością orzechów, wyglądem przypominały mi ciasteczka owsiane, kupiłam więc 2 sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam(...)ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych! Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć! Zapraszam! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIłyżki miodu 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody Masa : 3 szkl mleka 9 - 10 łyżek kaszy manny 12 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo na wierzch : 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g cukru 50 g margaryny 2 łyżki miodu Przygotowanie : Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut. Składniki na ciasto zagniatamy(...)180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote). Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy
charlotte gotujesilikonowej, ułatwi to Wam pracę. prze pis z nale ziony tutaj Składniki - nadzienie: 250 g białego maku 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych 120 g rodzynek 300 g masła 1 aromat migdałowy 120 g skórki pomarańczowej Dodatkowo: orzechy arachidowe 1 jajko 2 łyżki wody lukier Wykon anie nadzienia Wypłukany mak zaparzamy(...)garnka, dodajemy cukier, ma sło i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Składniki - ciasto (18 sztuk): 4,5 szklanki mąki pszennej
Delicious Titbitsłyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałymi dwiema łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym
Domowa Cookierenka Agiszczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody posiekane orzechy włoskie do posypania Przygotowuję rozczyn: mieszam(...)proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję
Mango Papaja