z orzechami - 5000 przepisów (strona:45/334)

Mazurek z bezą pełną bakalii 131

masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru(...)szczyptą soli. W trakcie jej ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze

Karczma Honorietty
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 238

słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując(...)prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort

Mieszam w Garnku
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 143

Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą(...)dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 5 g drożdży kieliszek rumu  Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
100 przepisów na Sylwestra 1311

jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami(...)orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 118

Pomarańczowe od dyniowego puree, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, napakowane orzechami włoskimi, migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe.  Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty gwiazdowe nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiej propozycji. Upiekłam biscotti , wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka, jednak nie tradycyjne, a w wersji świątecznej. Biscotti z puree z dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już(...)piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały. Efekt przekroczył wręcz moje oczekiwania, bo ciasteczka są przepyszne i z pewnością będę je powtarzać!  Biscotti dobrze się przechowują, dlatego świetnie nadają się jako drobny upominek

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z kremem czekoladowym 250

najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki(...)czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto orzechowo migdałowe 119

mąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne(...)masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder. Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe. Masę wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. *można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały ** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa

królestwo garów
Tort czekoladowy z żurawiną 222

siebie pasują. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości(...)śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania     1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy

Mała Cukierenka
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 344

kontrastują z bielą polewy. Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko(...)łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód - papilotki

Smakołyki Bereniki
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 123

polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych(...)kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej

karmelowy
Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. 334

wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam :) Składniki - 30 dkg orzechów włoskich łuskanych - 25 dkg miękkiej margaryny lub miękkiego masła - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie Orzechy mielę w maszynce do orzechów, przekładam do miski i zalewam szklanką gorącego(...)mleka, mieszam i odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonych orzechów dodaję pokrojoną margarynę lub masło i cukier puder. Całość mieszam mikserem ok. 5 minut aż masa się dobrze połączy. Gotowe :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 131

wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut(...)pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć.   Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej

Karo in the Kitchen
Czekoladki w Dwóch Smakach: Toffi i Kawowy - Pomysł 173

przepyszne.W toffi zakochał się mój syn, a ja w tym kawowym, normalnie rewelka! Nie byłabym sobą gdybym tam czegoś sobie nie wrzuciła, więc do kremu toffi wpadły grubo posiekane orzechy nerkowce, strzał w dziesiątkę. Jak macie inne orzechy, też super! Dobrze aby były lekko podpieczone, albo zrumienione na suchej patelni. Znalazłam też dwie białe czekolady, które kolorystycznie mi spasowały(...)przyjedzie :) Miłe bardzo, nie powiem :) Czemu nie ma przepisu? Dla mnie byłoby to śmieszne jakbym zaczęła opowiadać jak roztapiałam czekoladę i włożyłam gotowy krem ze sklepu. No, ale przepraszam. Orzechy posiekałam i wmieszałam, co nie?:) A te były ekstra w smaku, ale już wiecie w jakim sklepie można je kupić.  Wiem, że wiele osób ma swoje pomysły na czekoladowe

Blondynka Gotuje
Mleko migdałowo-brazylijskie z wanilią. 103

Jest idealnie gęste, słodkie i wspaniale waniliowe! Idealnie sprawdzi się w duecie z domową granolą, jest cudowne we wszelakich szejkach… Nada się też do kawy. Składniki 1 szklanka orzechów – migdałów i orzechów brazylijskich (u mnie z nieznaczną przewagą migdałów) 3 i 1/2 szklanki wody 1 mała laska wanilii (można zastąpić łyżeczką naturalnego ekstraktu) 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego stewia(...)płynie lub syrop z agawy do smaku (u mnie 20 kropel stewii w płynie) Sposób przygotowania Orzechy zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na noc. Rano, namoczone orzechy wraz z wodą przelewamy do wysokiego miksera, lub blenderujemy w wysokim naczyniu. Ja blenderuje ręcznym blenderem w wysokim naczyniu dzieląc całość na dwie części. Można to też zrobić w wysokim garnku. Dodajemy

Fill The Bowl
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 197

gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły 8 kawałków garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych) 4-6 łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki(...)wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory (jak namaczane w łyżce wody, to z tą wodą) i orzechy (z opcjonalnymi dodatkami) dajemy do blendera i miksujemy powoli dolewając oliwę , aż do osiągnięcia właściwej konsystencji. Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania