niebotycznie dużo kwasów omega-3 , zdrowych minerałów , np witaminy młodości E . Świetnie odżywia włosy i paznokcie , wykazano nawet, że poprawia nastrój . Tworzy ochraniającą warstwę "śluzu" w naszym żołądku. orzechy włoskie - zawierają kwasy omega-3 (główny budulec komórek mózgowych), L-arganinę, kwas elagowy (podnosi odporność, unieszkodliwia substancje rakotwórcze), fosfor (poprawia koncentrację i procesy myślowe, łagodzi stres(...)niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze
Pland based fillepłaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta(...)minut. Wyłączyć. Zostawić na 15 minut w garnku. Następnie odcedzić na ściereczce lub gazie - chodzi o to, by mak nam nie uciekł. Pozostawić na godzinę do dokładnego odsączenia. Orzechy, migdały, rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Orzechy obrać w miarę możliwości ze skórki. Przez maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi
Poezja Smaków - blog kulinarnyryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób przygotowania Ryż płuczemy, przekładamy(...)garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy
Miód i pieprzpapryka, czosnek, sól i pieprz... wszystko zależy od upodobań smakowych Takim sposobem otrzymujemy bardzo zdrową, bogatą w witaminy i błonnik przekąskę! 2. Serek wiejski z owocami i orzechami Uwielbiam serek wiejski i jem go na różne sposoby i w różnych kombinacjach smakowych. :D Ostatnio odkryłam nawet, że smakuje wyśmienicie także na ciepło! Dlaczego tak bardzo go lubię? Otóż(...)dodatków. Jak przygotować? wybierz porcję ulubionych owoców - porcja to ok. 100 gramów jadalnych części produktu (odpowiada to średniej wielkości jabłku, jednemu bananowi, czy 1/2 szklanki drobnych owoców) wybierz ulubione orzechy - mogą być włoskie, laskowe, pistacjowe... porcja powinna wynosić nie więcej niż 20-30 gramów owoce umyj pod zimną wodą, osusz i pokrój wszystkie dodatki wymieszaj z opakowaniem
Kuchnia Elliepieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać(...)biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy
Kuchnia DanusiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 500g cukier, 200g masło, 200g jajka, 2 szt soda oczyszczona, 2 łyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam. Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku
Darcia w kuchniciastek, były ciastka jakie jadałam podczas podróży do Asyżu. To tam w malutkim sklepiku, wypełnionym po brzegi cudownymi słodkościami,w wysokim słoju były równiutko ułożone ciastka z olbrzymią ilością orzechów, wyglądem przypominały mi ciasteczka owsiane, kupiłam więc 2 sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam(...)ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych! Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć! Zapraszam! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIłyżki miodu 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody Masa : 3 szkl mleka 9 - 10 łyżek kaszy manny 12 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo na wierzch : 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g cukru 50 g margaryny 2 łyżki miodu Przygotowanie : Miód, cukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut. Składniki na ciasto zagniatamy(...)180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote). Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy
charlotte gotujesilikonowej, ułatwi to Wam pracę. prze pis z nale ziony tutaj Składniki - nadzienie: 250 g białego maku 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych 120 g rodzynek 300 g masła 1 aromat migdałowy 120 g skórki pomarańczowej Dodatkowo: orzechy arachidowe 1 jajko 2 łyżki wody lukier Wykon anie nadzienia Wypłukany mak zaparzamy(...)garnka, dodajemy cukier, ma sło i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Składniki - ciasto (18 sztuk): 4,5 szklanki mąki pszennej
Delicious Titbitsłyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałymi dwiema łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym
Domowa Cookierenka Agiszczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody posiekane orzechy włoskie do posypania Przygotowuję rozczyn: mieszam(...)proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję
Mango PapajaDynia po raz kolejny! Tym razem w wersji słodkiej i z dużą ilością orzechów. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, lekkie, odpowiednio słodkie, mocno dyniowe, chrupiące orzechami, przekładane puszystym kremem kokosowym, którego słodycz została przełamana granatem - smakuje i wygląda obłędnie! Coś wspaniałego! Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym Składniki na ciasto: 500 g dyni 200 g orzechów włoskich(...)cukrem na gładką masę, po czym dodajemy olej, a następnie suche składniki. Mieszamy wszystko na małych obrotach do połączenia składników. Dynię trzemy na tarce, na średnich lub grubych oczkach. Orzechy siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia (tortownicę) smarujemy margaryną i oprószamy kaszą manną. Przelewamy ciasto - jest bardzo gęste, równamy. Pieczemy w temp
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów (bez skórki) 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji(...)temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem czy udało mi się to uchwycić na zdjęciu, ale ciasto idealnie się listkuje
greenscarfżółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon) szczypta soli Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko(...)alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Maślane ciasteczko