Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo(...)mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż
Chilli Czosnek i OliwaNajlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania(...)ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw
karmelowypoczątku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł . Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków oraz orzechów. Również zapachnie karpiem i przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na smaczne prezenty. A jak padło na orzechy to przygotowałam prosty keks z ich wykorzystaniem oraz z dodatkiem czekolady. Przepis(...)również znajdziecie na stronach magazynu :) Składniki 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 200g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych 100g gorzkiej czekolady, połamanej Sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut. W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem
pink envelopemargaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi(...)mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą
Jadło i czytadłomoja improwizacja na temat bananów, podanych w miodowej glazurze z orzechami laskowymi, serkiem Almette z domieszką rumu i miodu, wszystko razem zapiekane i podane na ciepło. Deser idealny na nadchodzące jesienne chłody. 4 banany (niezbyt niedojrzałe, aby nie rozpadły się podczas pieczenia) 1/2 opakowania serka Almette śmietankowego 4 łyżki rumu 6 łyżek miodu(...)łyżki masła 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych 1. W rondelku rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać orzechy i smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut. 2. Do serka dodać 2 łyżki miodu i rum, dokładnie wymieszać . 3. Banany obrać ze skórki, wzdłuż każdego wyciąć rowek, wsypać uprażone orzechy laskowe
Jadło i czytadłoCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy
VioletoweKucharzenienią długie lato. Dzisiaj szybki sposób na smakołyki, szczególnie kiedy w domu nie ma czekolady, a za nami chodzi chęć czegoś słodkiego. Orzeszki mogą być różne, z każdymi orzechami obchodzimy się tak samo. Ja tutaj w ostatniej chwili dodałam migdałów, z których nie obrałam skórki ale były i tak pyszne :) Składniki: 2 garści dowolnych orzechów 4 łyżki płynnego miodu(...)łyżki wody Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 C, w blachę wyłożoną papierem pergaminowym wsypujemy orzechy ( ja użyłam laskowych) pieczemy 3-5 minut. Następnie jeszcze ciepłe przerzucamy na ściereczkę i pocieramy nimi, tak aby brązowa skorupka zeszła - to jest szybki sposób obieranie orzeszków. Jeżeli chcecie dodać migdały wcześniej należało by je zalać wrzącą
Niezły Młynekszkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu listonic_name = "Tort kajmakowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli
CoolinarniePLWyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości
Słodka StronaSłodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha): 2 duże banany 4 łyżki zimnego mleka 1-2 kostki czekolady gorzkiej kilka orzechów Banany obieramy, kroimy na grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie nas ochota(...)coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko blendujemy blenderem ręcznym. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami i czekoladą. Podajemy od razu. Moje sugestie: Zamiast normalnego mleka można
Zawsze głodna!domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g serka mascarpone 300ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru150g kajmaku 1/2szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 małe krążki bezowe 1/2 łyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: serek mascarpone mieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy(...)koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie mieszając, gotowy krem kładziemy na krążek bezy, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą kremy, dekorujemy orzechami, posypujemy cukrem z kakao-gotowe
Kuchnia Beatynierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć(...)cukrem Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać mąkę, kakao i zmielone orzechy Wszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazu, jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że upiekę taki tort :) Musiałam tylko zmienić trochę składniki, ponieważ orzeszki piniowe są jednak bardzo drogie. Zastąpiłam je orzechami włoskimi. I był to bardzo dobry i smaczny pomysł ;) Tort jest w sumie łatwy do wykonania ale jest bardzo pracochłonny szczególnie wówczas, gdy orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam(...)migdałów (ja mieliłam w malakserze, ponieważ miałam w całości) 50 gramów drobno posiekanych migdałów 50 gramów drobno posiekanych orzeszków laskowych 50 gramów drobno posiekanych pistacji 50 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 opakowania proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtakie zdrowsze łakocie, które świetnie smakują i zaspokajają Naszą ochotę na słodycze. Dziś ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane a słodzone są miodem. Ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże łyżki miodu 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 10 daktyli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki tartych orzechów laskowych ok 20 orzechów laskowych 2 łyżki oleju 1 jajko 1 jabłko PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodajemy wymieszanych składników suchych i mieszamy całość. Z tak przygotowanej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki