z orzechami - 5000 przepisów (strona:57/334)

Daktylowe kulki mocy 323

Jego właściwości zdrowotne docenili już dawno temu Inkowie i Majowie, nazywając kakao "pokarmem bogów". Składniki (na około 20 sztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą(...)odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy użyciu malaksera lub młynka rozdrobnij na małe kawałeczki orzechy i pestki słonecznika. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz także pokroić je drobno nożem. Daktyle odcedź, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą formuj małe kulki (jest to bardzo

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasto czekoladowe z cukinią 157

Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych(...)orzechów włoskich 1 łyżka kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę

My simple kitchen
Pleśniak z babcinego zeszytu 202

duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder  sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów **  *     - jeśli chcesz zrobić pleśniak z trzech kolorów. :) ** - opcjonalnie, możesz dodać, nie musisz. :) Wykonanie: Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.  Do miski włóż(...)cukier niewyczuwalny.  Pleśniak z dwóch warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3.  Następnie wyłóż orzechy (jeśli ich używasz). 4. Kolejną warstwą będzie piana z białek.  5. Na pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto.  Pleśniak z trzech warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj

Garniec Magalie
Dietetyczna tarta waniliowo-orzechowa na czekoladowym spodzie owsianym 255

owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu, płynnego 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku Płatki zmiksować na pył, dodać(...)resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić. Masa: 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kawowe lody z orzechami włoskimi i szczyptą kardamonu 223

Kawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ upały powoli zaczynają dawać się we znaki pomyślałam o lodach kawowych. Od ponad tygodnia zmagam się z paskudnym przeziębieniem, mam zatkany nos i praktycznie nie czuję smaku i zapachu. Na szczęście lody przygotowałam jeszcze(...)kardamon i zalałam gorącą wodą. Jeśli macie zaparzacz możecie w nim właśnie zaparzyć kawę. Składniki : 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 150 g cukru pudru 25 g lub więcej posiekanych orzechów włoskich Kawa : 2 łyżeczki mielonej ( najlepiej świeżo mielonej) kawy szczypta mielonego kardamonu ( tak na czubek noża) 160 ml gorącej wody* Kawę wsypać do filiżanki, dodać kardamon zalać gorącą wodą. Odstawić

Niebieski kubek z kawa
Różowe risotto. 191

tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał w dziesiątkę :) PS Róż nam się kończy...  Co to będzie w następnym tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;) Składniki(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie

zadanie-gotowanie
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 198

mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty .  Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi wiśniami Składniki: (na 2 l) 200 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych(...)orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lunchbox - dietetyczna sałatka z kurczakiem i orzechami 465

pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby. Składniki: - gotowana pierś z kurczaka - dwie garście sałaty roszponki - ok. 8-10 pomidorków koktajlowych - garść orzechów włoskich Sos musztardowo - koperkowy: - 1 łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość chowamy do lodówki i niech tam sobie chwilkę postoi. Następnie myjemy sałatę, układamy na talerzu lub w pudełku a na niej lądują orzechy. Jeśli nie posiadacie dziadka do orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Seromakowiec 442

dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko(...)szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru

Oryginalny smak
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 193

SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach

Moje Kuchenne Rewelacje
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 193

więc kilka książek i kilkanaście gazet, zanim znalazłam właściwą. Ech... Na szczęście się udało, i pyszne ciasteczka ucieszyły obdarowanych. A przecież o to właśnie chodzi, prawda...? Kakaowe ciasteczka z orzechami Składniki: (na 40-50 sztuk) 250 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej 30 g kakao 1 łyżeczka kardamonu(...)łyżeczka cynamonu dodatkowo: 40-50 orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę.  Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 152

słodkie jak te przygotowywane na bazie białego lub brązowego cukru, ale to od Was zależy ile dodacie ksylitolu. Zapraszamy zatem na babeczki: bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów, pełne kakao, orzechów, z pomarańczową nutą :) Jedna babeczka dostarcza około 193 kalorii, 6 g białka, 11,7 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 3,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej proporcji(...)pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie składniki: mąkę jaglaną, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, startą skórkę z pomarańczy i sól. 2. Do sypkich

W kuchni Katie
Zawijana strucla orzechowa 191

maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień.  Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy lukier, a potem z namaszczeniem rozprowadzała(...)pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki śmietany( lub ok. 5 łyżek mleka) 70 g cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżkę rumu 4 pełne łyżki dżemu morelowego Z drożdży, pól szklanki lekko cieplej maślanki

Mia Cucina Sofieta
rogale marcinskie 109

lyzki gestej smietany 3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 lyzki wody posiekane orzechy do posypania Wykonanie Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko i wanilie i wszystko połączyc mieszając.W osobnym naczyniu wymieszac mąke(...)wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie. Mak i orzechy sparzyć goraca woda, po pol godzinie przesypać na sito i odsączyć dokladnie. Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami

w mojej kuchni
Jabłka pieczone z orzechami i suszonymi owocami 99

Zbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki. Składniki: 2 jabłka garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek 2 łyżki miodu kruszonka łyżka masła łyżka mąki łyżka cukru Wykonanie Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz(...)częścią miąższu. Róbcie to ostrożnie, żeby nie pokaleczyć skórki i nie przebić jabłka na wylot. Wsypujecie trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonka, orzechy i owoce, na wierzch znowu kruszonka. Przykrywacie odciętym kawałkiem i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30-40 minut. Kiedy jabłka będą miękkie, są gotowe. Wyjmujecie, polewacie miodem i zjadacie

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania