Składniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 0,5 kostki masła 2 kubki mąki tortowej 2 jajka nadzienie: 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 op śmietanki kremówki(...)jajka szczypta soli oraz 1 mała puszka mleka kondensowanego (200ml) 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany Przygotowanie: orzechy w całości wrzucamy na gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy
Luźna Kuchniasię bardzo konkretnie: bezglutenowy. I sernik. Na zimno najlepiej. Ok, niech będzie i tak... Myślałam długo, czym by tych jego współpracowników uraczyć. Najpierw wpadła mi do głowy nutella, później orzechy. Ale jak tu zrobić warstwę orzechową, żeby była kremowa i pyszna? Trzeba by je zmielić... A wtedy wyjdzie co? Masło orzechowe przecież! Połączyłam więc to wszystko w jedno, i wyszedł(...)może się nie udać - ta dam! Zróbcie ten sernik. Sernik z nutellą i masłem orzechowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 150 g mielonych orzechów laskowych 50 g mąki gryczanej 80 g zimnego masła masa z nutellą: 300 g serka kremowego 115 g nutelli 45 g cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzestworzenia ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje cudownie. Ma delikatny aromat sezamowy, wręcz uzależniający! Podałam z orzechami i suszona żurawina :) Poniżej znajdziecie link do przepisu na użytą pastę sezamową :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu(...)łyżeczki miodu posiekane orzechy żurawina Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać tahinę i miód, wymieszać. Przełożyć do miseczki i podawać z orzechami i żurawiną . Smacznego
Chocolate Muffin Blogsię nim z Wami podzielić. Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę(...)myślicie, zjedlibyście taki serek? Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi przepis własny Składniki: 200 g twarożku z mleka koziego 1 cebula dymka, drobno pokrojona 2 łyżki rzeżuchy, posiekanej garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą) garść orzechów włoskich, posiekanych sól i pieprz do smaku jeżeli ser za bardzo się kruszy - dodajcie trochę oliwy Przygotowanie: Twarożek przełóż
Chilli Czosnek i Oliwalekarstwo. Jeść nawet nie ma kiedy! Przygotowałam więc kolejny słój pełen granoli, tym razem takiej zdrowszej - bez cukru, za to z miodem, dużą ilością suszonych owoców i orzechów, z sokiem jabłkowym. Pomysł znalazłam u Leny , ale jak już wylądowałam w kuchni, to zaczęłam go radośnie rewolucjonizować. Wyszło coś niebiańsko pysznego - słodka, sycąca, chrupiąca - granola idealna (a bez czekolady!). Jeśli(...)dodatku smakuje tak dobrze, że mogłabym śniadania jeść na obiad i kolację! Granola lekko egzotyczna Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów kokosowych 50 g miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi" . Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami. Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne(...)Przeszkadzał zarówno w krojeniu, jak i w konsumpcji. Składniki i ich proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem
bistro mamarazu wpadł mi w oko i od razu go wypróbowałam….bo po co czekać ;)? Przepis znalazłam tutaj . Sałatka była rewelacyjna! Bardzo smakowało mi połączenie buraczków z chrupiącymi orzechami, śliwkami i czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków garść orzechów(...)włoskich 10 śliwek wędzonych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Orzechy stostować przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki (u mnie suszone) pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Smacznego Post Sałatka z buraków po ukraińsku pojawił się poraz
UgotujmyTo.plJego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Polecam:) Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej 300 g cukru 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 jajek 50 ml wody zimnej szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić(...)odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem
Krakowskie smaki Anikataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru(...)100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę wrzucamy do płynu i mieszamy aż do rozpuszczenia. W misce kruszymy ciastka
les mirabellesSkoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki(...)300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości
les mirabellestortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka w temperaturze
Krakowskie smaki AniChrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami suszonej żurawiny i pełnymi zdrowia orzechami włoskimi. Małe słodkości, w sam raz do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie. Uwaga! Takie pyszne, a takie zdrowe :) Składniki na ok.48 sztuk: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanej żurawiny(...)jajko 1/2 łyżeczki sody 1 rozgnieciony banan 160g masła Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki, sodę, orzechy i żurawinę. Masło rozpuścić i wlać do mieszanki. Dodać jajko i rozgniecionego banana. Zagnieść ciasto i łyżką nabierać niewielkie porcje. Formować w okrągły kształt, spłaszczyć ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec
Chocolate Muffin BlogNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy
Chocolate Muffin BlogNiesamowite muffinki, idealne połączenie czekolady, banana i orzechów... Jak to zwykle przy tych małych słodkościach bywa, wystarczy jedynie połączyć mokre i suche składniki, aby cieszyć się niezawodnymi, uroczymi wypiekami :) Polecam osobom, które łagodnie próbują rozstać się ze słodyczami - płatki owsiane brzmią tak dietetycznie prawda? :) Składniki 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 jajko 100 g posiekanych orzechów włoskich 60g posiekanej czekolady gorzkiej 1 łyżeczka ciemnego kakao 40 ml oleju 1 szklanka mleka 1 rozgnieciony banan 1/3 szklanki brązowego cukru Mąkę, cukier, czekoladę, orzechy, proszek, płatki i kakao wymieszać w jednej misce. W innej połączyć roztrzepane jajko, banana, olej i mleko. Składniki mokre przelać do suchych i szybko wymieszać jedynie
Chocolate Muffin Blogmiłości do pancakes'ów, czyli placuszki idealne na leniwe, sobotnie śniadanie . Są grube, puszyste i delikatne, dzięki jogurtowi naturalnemu, z kawałkami chrupiących orzechów. Zachęcam do wypróbowania! Być może zakochacie się w nich tak jak ja :) Składniki na 1 porcję : 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym i kawałkami orzechów. Smacznego! *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju
Chocolate Muffin Blog