szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 szklanki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1 jajko 100 g roztopionego masła2 banany1 marchewka1 łyżeczka cynamonu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany(...)rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli
Smakowity Blog Kulinarnyduże jajka1 szklanka cukru pudru200 ml śmietany 18%1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego 3 duże jabłka½ szklanki rodzynek1/2 szklanki świeżej żurawiny1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian(...)śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościrobię sobie już święta :) Tegoroczne święta będą wyjątkowo rodzinne, więc chcę się postarać aby wszystko wyszło jak należy. Co do świątecznych czekoladowych propozycji przedstawiam Wam Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) "Składniki:200 g masła170 g cukru pudru4 łyżki miodu4 łyżki kakao200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajkapół(...)szklanki orzechów włoskichplasterki cienko pokrojonej cytrynypolewa czekoladowa z tego przepisuSposób przygotowania:Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościBardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150 g masła150 g cukru trzcinowego5 jaj50 g orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę(...)Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę.Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy(...)łka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną
Słodkie PrzyjemnościSzczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski!Składniki:200 g masła2 żółtkajajko170 g cukru100 g czekolady gorzkiej30(...)mąki kukurydzianejduża garść orzechów laskowych/migdałówduża garść żurawiny300 g maki pszennej - tortowejłyzża ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy
Słodkie Przyjemnościmnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka jak znalazł(...)Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie
Słodkie PrzyjemnościLubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną - nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty, kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościpracy :)Składniki (na ok. 12 ciasteczek):3 bardzo dojrzałe banany1 łyżka miodukilka suszonych moreli2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek1 łyżka płatków migdałowych1 łyżka wiórków kokosowych2 łyżki orzechów włoskich10 łyżek płatków owsianych5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowychPrzygotowanie:Żurawinę lub rodzynki oraz orzechy włoskie i morele delikatnie siekamy. Banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Po kolei dodajemy(...)powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika w domu, możemy go swobodnie zastąpić innym lub dodać swoje ulubione (np. słonecznik, suszone śliwki, orzechy nerkowca...). Eksperymentujmy! Smacznego
Zakręcony Widelecpostaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80 g suszonych śliwek60 g suszonych moreli70 g rodzynek4 łyżki mioducukier waniliowykilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku ok. 50 g masłaMakiełki - Sposób przygotowania:Migdały zalewamy(...)ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy.Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie.Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem.W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem
Słodka StronaWpis pochodzi z www.mgotuje.plMale ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem przypomina gofrownicę), którą bez problemu można dostać w sklepie. Ja swoją kupiłam w internecie. Upieczone łupinki nadziewamy kremem z mleka w proszku i zlepiamy je ze sobą(...)delikatne, kruche i bardzo pyszne. Najlepiej smakują po 2 dniach po przygotowaniu. Polecam.Post Orzechy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeświetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* biała czekolada – 60 g*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder(...)łyżki* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkoświetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder -4 łyżki* wanilia – 1 laska(...)można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* biała czekolada – 50 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkoprzeze mnie cajuzinho. Przepis podejrzałam na blogu Słodziutkie okazje po brazylijsku (podaję z małą modyfikacją). Składniki: - 400g słodzonego mleka skondensowanego- 1 łyżka masła- 2-3 łyżki kakao- ok. 550g orzechów ziemnych niesolonychDodatkowo:- połówki orzechów do dekoracji- cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu(...)typowym owocem brazylijskim pochodzącym z obszaru połnocno – wschodniej Brazylii. Można też cajuzinho nadać kształt kulek, który również jest popularny – oczywiście z obowiązko wbitym orzeszkiem. Kto lubi orzechy, ich smak i zapach ten polubi cajuzinho. Przepis prosty, szybki, a efekt… sprawdźcie sami. Smacznego. :) Wydrukuj przepisThe post Cajuzinho appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkonajpierw wizualnie, a potem smakowo skradły moje serducho. Ba, nie tylko moje! W sumie zrobiłam ich... 80 :D Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. A ja oczywiście pobawiłam się i dodałam orzechy (co oczywiście nie jest obowiązkowe). To co, do dzieła!Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru cukru1 łyżka cukru waniliowego1/2 szklanki wrzącej wody4 łyżki masła (w temp. pokojowej)1 jajko(...)temp. pokojowej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakako2 łyżki cynamonu10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowychPrzygotowanie:Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp. pokojową.W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Autorka pierników obiecywała, że garnek to przeżyje, i tak też się stało :) Ściągamy z ognia, gdy cukier się rozpuści, a całość będzie miała brązowy kolor.Czekamy
Kitchens Alphabet