dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą(...)oliwą i piecz na blasze w 200*C przez ok. 30min. 3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj do miękkości. 4. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli. 5. Orzechy zmiel w robocie kuchennym na 'grubą mąkę' i wsyp do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dopraw tymiankiem - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. 6. Upieczoną dynię przełóż do miski i zmiażdż tłuczkiem
Kuchnia w Słońcu Skąpananaraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego(...)posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Solony karmel: 100 g masła ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej Dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia
Food Squarełyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy(...)elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszkodzi, bo nie wymagają one leżakowania i można ich jeszcze napiec. Robi się je na prawdę prosto. Dodatkowo pierniczki dekoruję według rodzinnej tradycji bakaliami i orzechami. Koniecznie musicie spróbować! Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego, że to nie tylko wspaniała jakość zdjęć. Ma również zachwycający wygląd, który urzeka! Jak wiadomo w dzisiejszych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę
Passions hobbies lifełyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier(...)włóż masę do lodówki na około godzinę. Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać ... :)). Następnie obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzone. Idealnie smakują zarówno do kawy jak i wszelkiego rodzaju alkoholi. Smacznego
Garniec Magalietych właściwości go użyłam. Zwyczajnie miał dostarczyć słodyczy. Kruszonka to miks mąki owsianej, którą bardzo często używam w kuchni rezygnując ze zwykłej i niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną(...)szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego bio nierafinowanego 1 jajko Składniki na kruszonkę: 2 łyżki oleju kokosowego bio nierafinowanego 3 łyżki mąki owsianej 3 łyżki mielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka miodu Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek - u mnie szara reneta 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy
Przysmaki KarolkiJego właściwości zdrowotne docenili już dawno temu Inkowie i Majowie, nazywając kakao "pokarmem bogów". Składniki (na około 20 sztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą(...)odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy użyciu malaksera lub młynka rozdrobnij na małe kawałeczki orzechy i pestki słonecznika. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz także pokroić je drobno nożem. Daktyle odcedź, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą formuj małe kulki (jest to bardzo
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMarzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych(...)orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę
My simple kitchenduży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów ** * - jeśli chcesz zrobić pleśniak z trzech kolorów. :) ** - opcjonalnie, możesz dodać, nie musisz. :) Wykonanie: Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Do miski włóż(...)cukier niewyczuwalny. Pleśniak z dwóch warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3. Następnie wyłóż orzechy (jeśli ich używasz). 4. Kolejną warstwą będzie piana z białek. 5. Na pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto. Pleśniak z trzech warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj
Garniec Magalieowsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu, płynnego 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku Płatki zmiksować na pył, dodać(...)resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić. Masa: 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ upały powoli zaczynają dawać się we znaki pomyślałam o lodach kawowych. Od ponad tygodnia zmagam się z paskudnym przeziębieniem, mam zatkany nos i praktycznie nie czuję smaku i zapachu. Na szczęście lody przygotowałam jeszcze(...)kardamon i zalałam gorącą wodą. Jeśli macie zaparzacz możecie w nim właśnie zaparzyć kawę. Składniki : 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 150 g cukru pudru 25 g lub więcej posiekanych orzechów włoskich Kawa : 2 łyżeczki mielonej ( najlepiej świeżo mielonej) kawy szczypta mielonego kardamonu ( tak na czubek noża) 160 ml gorącej wody* Kawę wsypać do filiżanki, dodać kardamon zalać gorącą wodą. Odstawić
Niebieski kubek z kawatydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał w dziesiątkę :) PS Róż nam się kończy... Co to będzie w następnym tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;) Składniki(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie
zadanie-gotowaniemnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty . Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi wiśniami Składniki: (na 2 l) 200 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych(...)orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby. Składniki: - gotowana pierś z kurczaka - dwie garście sałaty roszponki - ok. 8-10 pomidorków koktajlowych - garść orzechów włoskich Sos musztardowo - koperkowy: - 1 łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość chowamy do lodówki i niech tam sobie chwilkę postoi. Następnie myjemy sałatę, układamy na talerzu lub w pudełku a na niej lądują orzechy. Jeśli nie posiadacie dziadka do orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy
Kulinarne zapędy Kokosadylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko(...)szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru
Oryginalny smak