z orzechami - 5000 przepisów (strona:79/334)

Piernikowe muffinki z fasoli 153

łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki(...)pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe ciasto bananowe z bakaliami 147

mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm (nie jest to składnik obowiązkowy, możecie go pominąć lub dać np. łyżkę masła) 1/4 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta imbiru około(...)łyżek ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka odtłuszczonego, ciemnego kakao garść rodzynek i pokrojonych orzechów włoskich szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Banany rozgniatamy widelcem na miazgę 2. Do bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gotowany sernik bananowy 132

Składniki (1-2 porcje): banan 200g chudego twarogu w kostce duże jajko łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 3 łyżki mleka 0,5 łyżeczki cynamonu garstka rodzynek klika sztuk orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza rodzynkami i orzechami) blendujemy na jednolitą masę  przekładamy na teflonową patelnię/rondelek i smażymy/gotujemy na małym ogniu mieszając przez około(...)minut tak powstałą masę serową przekładamy do słoiczka wsypując pomiędzy rodzynki, a na wierzch orzechy  odstawiamy do wystygnięcia a następnie do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowo - bananowe placki z kaszą jaglaną 152

kalorycznym, mam jednak nadzieję, że tak czy siak z nich skorzystacie ;) Składniki: (na około 10 placków)/całość ok. 540 kcal/: jajko 50g kaszy jaglanej 50g dojrzałego banana 30g orzechów ziemnych około 100ml mleka Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajko, miksujemy przez chwilę dodajemy kaszę, banana, blendujemy, aż banan zamieni się(...)miazgę dodajemy mleko i orzechy, miksujemy chwilę, tak żeby orzechy się rozdrobniły, ale pozostały w kawałka :) smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnię pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 179

roślinki/strąki/orzechy, jakich użyliśmy. Co ciekawe, ostatnio czytając i wdrażając w życie małym kroczkami dietę paleo (ojej, czy wytrwam, pojęcia nie mam) dowiedziałam się, że spożywanie orzechów, nasion i ziaren na surowo, np. prosto z paczki, nie wnosi do naszej diety zupełnie nic. No, chyba, że liczymy przyjemność z chrupania. Również obróbka termiczna, czyli słynne prażenie m.in. pestek(...)stopni Celsjusza) wiele z korzyści zostaje zniwelowanych. Jemy po prostu dla smaku i przyjemnego gryzienia. Co więc zrobić, żeby zyskać jak najwięcej z jedzonych przez nas pestek i nasion, orzechów czy migdałów? Należy je namoczyć, najlepiej ok. 8-12 godzin, w zależności od stopnia twardości danego produktu. Migdały na pewno będziemy moczyć nieco dłużej aniżeli pestki słonecznika (i mówię

W kuchni Karmel-itki
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 172

wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka soli 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch  30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch Gruszki w winie: 2 gruszki 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu(...)kawę, kremówkę, wino wymieszać dokładnie; odstawić na 15 minut, a następnie zagotować. 3. Dodać masło, gotować mieszając na małym ogniu 4. Odstawić dodać posiekaną czekoladę gorzką, pistacjową i złoty orzech oraz szczyptę soli 5. Mieszać, aż czekolada się rozpuści 6. Postawić znów na gazie i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje 7. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem, ostudzić

KreatywnePiny
Muffinki orzechowe 205

miękkie i delikatne  w środku. Moje kubki smakowe są zadowolone. Składniki na 12 muffinek: Składniki suche: Szklanka mąki pszennej ( ja użyłam 450) 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych Czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  Opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Składniki  płynne: Szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ( może(...)być inny) jajko Do jednej miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Wsypałam oba cukry, sól i orzechy - wymieszałam. Do drugiej większej miski wlałam jogurt, olej i dodałam jajko - rozmieszałam. Dodałam suche składniki i wymieszałam krótko, tylko do połączenia - zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffinki będą twarde. Gotową mieszankę przełożyłam do foremek, wierzch posypałam zmielonymi orzechami laskowymi. Piekłam

apetytnapieczenie
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 234

Pyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru(...)wypieków 1 jajko 2 łyżki mleka orzechy nerkowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Tajskie smaki
Placuszki z cappuccino 313

Placuszki wyszły bardzo smaczne, te na zdjęciach są "nagie", nieco później, gdy aparat odpoczywał już na dnie szuflady zostały przeze mnie "ubrane". Przyznam że z dodatkiem nutelli i posiekanych orzechów było im do twarzy. Składniki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/3 szkl. mleka    około 1,5 szkl. mąki   6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska(...)łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi

Kuchenne aromaty
Pstrąg Pieczony z Orzeszkami Pinowymii, Pietruszką, Rozmarynem,Szałwią, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 158

ziarnistego Wykonanie: Pstrągi dokładnie umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą i pieprzem pomarańczowym i odstawiłam na bok. Oprószyłam oczywiście z każdej strony w środku też ;) Orzechy piniowe pokroiłam na grubsze kawałki. Natkę pietruszki posiekałam. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem, starłam  skórkę na wiórki jak widzicie na zdjęciu, miąższ z połowy cytryny pozbawiłam błonek i pokroiłam(...)suchej patelni. Masło rozpuściłam i rozlałam do dwóch miseczek, po równo w każdej i teraz tak: do jednej miseczki z masłem wrzuciłam miąższ cytryny, rozmaryn, szałwie, pietruszkę, połowę posiekanych orzechów piniowych, szczyptę gałki muszkatołowej wszystko wymieszałam w taką "masę" jak widzicie na zdjęciu wyżej. Tą zieleniną z miseczki nadziałam oba pstrągi. Do drugiej miseczki wrzuciłam resztę posiekanych orzechów piniowych, skórkę

Blondynka Gotuje
ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 116

Szarlotkę zaliczam do jednego z moich ulubionych ciast. A to za sprawą idealnego połączenia smaków, jakim są jabłka i cynamon. Tym razem do jabłek dodałam jeszcze włoskich orzechów, których mam w domu w nadmiarze ;) Wyszło całkiem smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka  3/4 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę

Kuchnia w opałach
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 174

pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ¾ szklanki roślinnego mleka  10 szt. daktyli/ suszonych śliwek 2 dojrzałe banany 1 szklanka roślinnego mleka (np. z orzechów nerkowca ) ½ szklanki posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 85%) ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich malinowa konfitura lub dżem Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Przygotuj dwie średniej wielkości miski(...)słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. 12 babeczek

Roślinna - blog wegański
Kruche babeczki orzechowe 205

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto(...)szklanka mąki pszennej • 100 g masła • 100 g kremowego serka naturalnego (np. Bieluch) Masa: • 2 jajka (w temperaturze pokojowej) • ¾ szklanki brązowego cukru • 1 łyżka miękkiego masła • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople olejku waniliowego) Mąkę przesiać, dodać zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko

Trzeci talerz
Snickers 158

Zbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom. CIASTO 0,5 kg mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody(...)części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu. BUDYŃ 3/4 litra

Kuchenne aromaty
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 150

Ciasteczka podpatrzone na blogu  Sekrety kuchenne , skusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.  Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej  1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek(...)cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym) 1,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki śmietany 1 op. proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania