mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko 20 g orzechów włoskich posiekanych 20 g płatków migdałowych posiekanych 20 g rodzynek otarta skórka z 1/2 cytryny kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol – keto, LCHF) albo miodu Wodę zagotować(...)będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć
Ola la LCHFkilka innych pomysłów na zdrowe rozpoczęcie dnia znalazłam w książce "Moja kuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny 5 owoców kardamonu 30 g orzechów laskowych 60 g orzechów pekan 50 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 300 ml miodu lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany
Blondynka Gotujemusem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny mus z ciemnej czekolady(...)czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać cynamon i starty na tarce o dużych oczkach marcepan, połączyć. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Orzechy wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Papierem do pieczenia wyłożyć spody 3 form o średnicy 18 cm. Równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w 175 st. c. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdrowa i bogata wersja klasycznej owsianki. Pełna orzechów, żurawiny, pestek słonecznika i jagód goji. Przepis pochodzi od znanej ze zdrowego trybu życia i odżywiania Ewy Chodakowskiej. Składniki: (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy
Pyry na Gazżółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder(...)Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy
Ostra na SłodkoCiasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny
My simple kitchenmąki pszennej 14 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i połowę mleka, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić(...)spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając środka. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, w środek każdej wbić ćwiartkę orzecha. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Smacznego! A może podacie takie swoim bliskim na wyjątkowe, halloweenowe śniadanie...? Jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebłonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 125g miodu 100g orzechów włoskich 100g pestek dyni 50g suszonej żurawiny 30g masła 1 płaska łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać(...)przypalić Do płatków dodać pestki dyni i posiekane orzechy włoskie Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić
peanutbuttermonstersuszonymi jagodami Składniki: (na 2 l) 200 g drobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha 200 g suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepadacie za słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć. Swoją tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm . Na blogu znajdziecie też przepis na sernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła(...)orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe) Wykonanie: SPÓD - herbatniki i miękkie masło
Smakołyki Berenikikrótko będą moczone lub ich nie opłuczemy. Moja śmietana jest delikatnie kwaśna. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać 2-3 łyżki soku z cytryny więcej. Dodatek cukry jest opcjonalny. Składniki: Orzechy nerkowca – 150g Woda – 100g Sok z cytryny – 50g Sól – 1/4 łyżeczki Cukier – 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie) Płatki drożdżowe – 1 płaska łyżeczka Wykonanie: Nerkowce umieść(...)misce lub dużym kubku i zalej na minimum 3-5 godzin wodą (najlepiej na całą noc). Po tym czasie opłucz orzechy i umieść z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub wysokim pojemniku dla blendera ręcznego i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie około 3-5 minut). Spróbuj, zachwyć się, a ewentualnie dopraw solą lub sokiem z cytryny. Smacznego! Artykuł
Blendmanjest suchy i nie ma charakterystycznego jajecznego zapachu. Idealny dla osób, które ograniczają węglowodany w diecie. Podałam z pysznym domowym Monte <3 Składniki: 2 jajka 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie orzechy i aromat. Wylać na patelnię i piec pod przykryciem
Chocolate Muffin Blogłyżka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno zmielonych migdałów 1 łyżka kawy zbożowej INKA 2 łyżki nasion chia ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego ok.6 szt. orzechów nerkowca 4 suszone śliwki 2 suszone morele 8 szt. suszonej żurawiny 8 szt. rodzynek 2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru 1 kiwi. Wykonanie: 1.Nasiona chia(...)owsianych, przykrywamy warstwą jogurtu kawowego i przesypujemy wiórkami kokosowymi. 5.Na wierzchu wykładamy pudding chia i dekorujemy suszonymi śliwkami, morelami, rodzynkami oraz żurawiną. 6. Całość posypujemy prze siekanymi orzechami nerkowca. . Udekorować kiwi lub innymi świeżymi owocami. . Smacznego. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
vaniliowoczekoladowasojowego, kokosowego albo krowiego) mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki) 2 banany 3 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 1 łyżeczka masła kilka orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych) WYKONANIE: GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ: Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą wodą z kranu . Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika . W garnuszku(...)zamieszaj i smaż je przez około 4 minuty , aż ładnie pokryją się karmelem. Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane banany. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypieczonych buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec(...)Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego ! wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska
Stare Gary