Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę
Kuchnia Pani Wiosnytakie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione jest aromatyczną, lekko alkoholową, jajeczną masą. To chyba dzięki dodatkowym procentom, tak bardzo kusi. Składniki na ciasto: 200g mielonych orzechów włoskich 200g cukru pudru 1 białko jaja kurzego Sposób wykonania: Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego mielone orzechy włoskie i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Składnik na masę: 100g
Kuchnia Pani Wiosnyzamienić na świeże - to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców. Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo(...)ponownie miksujemy. Mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia łączymy, a następnie dodajemy do masy na przemian z puree dyniowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto
Słodkie Przyjemnościcukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy
Be Fit Be Strongszklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 3/4 szklanki sparzonych rodzynek, żurawiny lub drobno posiekanych orzechów (bądź 3/4 szklanki wszystkiego po trochę :D) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy foremki, jeśli to konieczne wykładamy papilotkami (ja używam sylikonowych, więc nie muszę(...)Płatki wsypujemy do miski, zalewamy maślanką, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy olej, dodajemy rodzynki, żurawinę i orzechy. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą. Dokładnie mieszamy, napełniamy foremki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem) i gotowe
Rozpustne gotowaniedużego, rozgniecionego banana 1 i 1/3 szklanki mleka 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 świeże figi (lub inne owoce) syrop klonowy do polania garść dowolnych orzechów (u mnie płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem z czajnika, płuczemy pod zimną wodą, potrząsając sitkiem (tak długo(...)dodajemy do kaszy rozgniecionego banana, cynamon oraz wiórki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, nakrywamy pokrywką i zostawiamy kaszę na około 2 minuty. Podajemy polaną syropem klonowym, z kawałkami fig, posypaną orzechami lub migdałami. Post Kokosowa jaglanka z figami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmak? Razem ze mną blok robiły: Dorotka , Marzenka , Szóste Niebo , Joanna , Angelika .. 25 dkg margaryny 1/2 szkl.wody 1,5 szkl.cukru 40 dkg herbatników 50 dkg mleka w proszku dodatkowo: orzechy laskowe , orzechy piniowe ,płatki , skórka pomarańczowa itp . Margarynę rozpuścić. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru.Lekko wystudzić ,wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.Dodać połowę
Moje domowe kucharzenieDziś na słodko ze zdrowym dodatkiem płatków owsianych. Składniki: 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych mogą być również inne np.orkiszowe 1,5 szklanki mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich 10 dag gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru 2-3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli. W garnku ustawionym(...)aromatem waniliowym. Na końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z białek. Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy. Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym
potrawyregionalneSkładniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, połową szklanki wody(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową. dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki
potrawyregionalneProponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka. Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka
potrawyregionalnewyszło 400 g) 1 duża, soczysta gruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek pora 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa kawałek gorgonzoli garść posiekanych orzechów włoskich. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Dynię i gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę. Por posiekać w plasterki. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wrzucić(...)zaczną się powoli rozpadać. Wówczas zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pierzem oraz gałką muszkatołową. Zupę rozlać do miseczek i posypać orzechami i pokruszoną na kawałki gorgonzolą
My simple kitchenmąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić
Codzienna kuchnia niecodziennanich zrobimy masę. Czekoladowe myszki wszystkim bardzo smakowały. Talerz Ofelia - Villa Italia Składniki: 1 czekolada mleczna 6 trufli orzechowych 2 łyżki orzechów mielonych 2 łyżki mielonych migdałów 50 g marcepanu Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (my wolimy w mikrofali). Silikonową foremkę w kształcie myszek smarujemy pędzelkiem zamoczonym(...)czekoladzie. Foremkę wkładamy na 5 min. do lodówki i powtarzamy czynność. Trufle, orzechy, migdały i marcepan łączymy razem. My zmiksowałyśmy ją i powstała masa, którą wypełniłyśmy myszki. Wypełnione masą myszki posmarowałyśmy czekoladą i znowu włożyłyśmy je na chwilę do lodówki. Gotowe myszki trafiły na talerz. SMACZNEGO
Lili w kuchnipotrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem(...)nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy
Be Fit Be Strongsłodko kwaśnego, ale nie oszukujmy się: nie zawsze chce nam się go robić. ;-) W takiej sytuacji można ratować się słoikową wersją dobrej jakości jak np. sosem słodko-kwaśnym firmy Orzech. W formie zapiekanki smakuje jeszcze lepiej niż zrobiony na patelni. 1 słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej
Szefowa kuchni