przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły! Składniki: Ciasto drożdżowe(...)laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem
Wanilia i Kardamonmool to kruche ciasteczka jedzone w czasie różnych uroczystości i świąt. Ich kształt różni się w zależności od nadzienia, jakie kryją w środku. Najczęściej są to daktyle, pistacje lub orzechy włoskie. Ja kupiłam foremkę tabeeh, wzór nr 2, przeznaczoną do orzechów włoskich, po prostu ten kształt spodobał mi się najbardziej. Foremka jest ręcznie robiona i pochodzi z Syrii. Sama
Chilli Czosnek i Oliwacukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy
Di gotujeselera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka
Food Squaremleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej(...)Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie
Malinowa KawiarenkaProtein uzyskały nagrodę za innowację na Międzynarodowych Targach Żywności SIAL 2014 w Paryżu. Raw Paleo Barbar - to wyjątkowy baton pełen energii płynącej z natury. Zawiera 100% naturalnych składników: owoce, orzechy i olej kokosowy. Technologia RAW gwarantuje zachowanie i lepsze wchłanianie enzymów, minerałów i witamin, a dodatek oleju kokosowego przyspiesza metabolizm. Legalized - w tej serii mamy do wyboru baton proteinowy(...)wyśmienita i zdrowy wafelek dla wszystkich osób prowadzących aktywny styl życia. Łączy w sobie zalety pysznego wafla z walorami produktu fitness. Dostępny jest w trzech pysznych smakach: orzech, wanilia i czekolada. Niewątpliwie będzie mi często towarzyszył, np. w drodze na basen. Protein Snack Mix - pyszna przekąska będąca źródłem białka, magnezu, żelaza, cynku i błonnika. 1 porcja dostarcza aż 42% zapotrzebowania
Słodkie okruszkiKruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier(...)części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp
Kuchnia w czekoladzieskładników odżywczych. Miłośnicy zdrowego stylu życia znajdą tam chyba wszystko! :D Oferta sklepu jest ogromna i ciągle się powiększa, produkty różnorodne, często niespotykane, ciekawe, interesujące. Suszone owoce, nasiona, orzechy, oleje, ciasteczka, krakersy, chlebki, czekolady, masła orzechowe i można tak wymieniać bez końca. RAWFOODS to miejsce idealne dla osób stosujących diety eliminacyjne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, wegańskie, cukrzycowe i wiele wiele(...)kremowej konsystencji, jest twarde, ale łatwo się kruszy. Jest delikatnie słodkie i dość mocno kakaowe z nutką wanilii. SPRZĘT DO KUCHNI woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :D Dotychczas jak robiłam domowe mleko to używałam do tego zwyczajnej gazy. Teraz mogę z łatwością wykonywać różne roślinne napoje
Zdrowie na języku :Pcytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą(...)Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła 10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku) 1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny
Radość kipiąca uśmiechem.słodyczy w postaci białej czekolady jest zdrową przekąska, która sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy(...)ćwiartki. Owoce mieszamy z żurawiną i posiekanymi orzechami. Polewę podgrzewamy aby miała płynną konsystencję. Przelewamy ją na dno każdej pomarańczowej miseczki. Do środka wkładamy owocową sałatkę. Jeżeli chcemy aby sałatka miała więcej czekolady możemy polać nią wierzch każdej owocowej miseczki
VioletoweKucharzenieolejem Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z włączonym termoobiegiem, jeżeli masz oczywiście a tak wyglądał oryginał: Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo! Smacznego
greenscarfCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)można go zastąpić syropem klonowym, stewią albo w ostateczności nawet zwykłym cukrem. Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego ( przepis ) albo oleju kokosowego. // PaleoSMAK Czytaj więcej
PaleoSMAKlodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej
Jak gotować i nie zwariowaćmoja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego) 2 jajka szczypta soli Sernik(...)żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. 2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat
Kuchnia w czekoladzie