Składniki jabłka, 8 średnich szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 łyżeczka orzechy włoskie, 50-70g Przygotowanie Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy go). Po tym czasie(...)dodajemy olej i żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, ponownie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy jabłkowej, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180st. Studzimy, obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiszkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy 350 ml mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną(...)orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami
Darcia w kuchnimaku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: B iszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej(...)Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami
Darcia w kuchniłyżeczki sody Krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1cukier waniliowy 1 kostka masła Masa orzechowa: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 10 dag masła 10 dag cukru Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą(...)gotującego sie mleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne. Masa orzechowa: Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować. Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową
Darcia w kuchniłyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka utarte(...)ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim ale pianą z orzechami do góry
Darcia w kuchniłyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki nadzienie: 1 litr śmietany 30% 1 puszka brzoskwiń 4 śmietan-fix 10 łyżek cukru pudru dodatkowo: orzechy łuskane różyczki Sposób wykonania: biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec(...)ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami
Darcia w kuchniserka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać(...)delikatnie docisnąć, aby przywarł do tortu. ( Opłatek pod wpływem wilgoci pomarszczy się , ale po kilku minutach ładnie przylgnie do powierzchni tortu ) Brzegi ciasta udekorować według uznania. ( u mnie rozdrobnione orzechy ) Zalecane jest nałożenie opłatka 1 -2 godziny przed podaniem tortu
Darcia w kuchniCIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka(...)koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w temp. 160-180° 30 min. ( do suchego patyczka ). Wystudzić. Sok z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru. 2 budynie rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem
Darcia w kuchniskładniki na 3 porcje składniki: 1 dojrzała mango garść orzechów prażonych na patelni 1 opakowanie sałat mix ćwiartka wędzonego kurczaka dresing: sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy dion 8 łyżek oliwy z oliwek ( składniki połączyć na jednolita masę ) sposób wykonania: Na talerze wyłożyć mix sałat, ułożyć pokrojone mango i wędzonego kurczaka. Posypać prażonymi orzechami. Całość zalać
Darcia w kuchnioczkach 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać(...)olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni i piec przez 60 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch polać czekoladą
Jadło i czytadłoserka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą(...)rozpuściłam drugą część czekolady (kolejne 100 g), w której obtoczyłam mocno schłodzone kulki i od razu obtoczyłam je w chipsach karmelowych, tak jak wspomniałam możecie obtoczyć w posiekanych orzechach, kokosie lub w ogóle pominąć posypkę. Kulki ponownie odkładałam na papier do pieczenia i wstawiłam do całkowitego zastygnięcia. Zastygnięte pralinki powkładałam w małe papilotki do muffinów firmy Tescoma . SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy jak budyń,czyli odlewamy pół szkl mleka
Swojskie jedzonkopowtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku 90 g cukru pudru 100 g migdałów 80g orzechów włoskich 4 biszkopciki okrągłe (pokruszone) 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g masy marcepanowej wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilkę, obieramy ze skórki(...)Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy
Domowy Smak Jedzeniasoli 1/4 łyżeczki suchych drożdży (u mnie okruszek świeżych) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie niestety z kartonu) 3/4 szkl. rodzynek 3/4 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy sok z marchwi. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około(...)sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy rodzynki i orzechy. Mieszamy aż się połączą z ciastem. Ja mieszałam całość mikserem z hakiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. U mnie było
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli(...)jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. Hojnie posyp blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto
Proste Potrawy