marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Jajka ubijam
Kuchnia co dniaregularnie stosowany skraca czas potrzebny do uzyskania ładnej, naturalnej opalenizny. Balsam utrwalający- przedłuża trwałość opalenizny. Nawilża i wygładza naskórek, podkreśla efekt opalonej skóry. W składzie znajdziemy m.in. ekstrakt z orzecha włoskiego (ma za zadanie przyciemniać kolor skóry), SunTan Booster (stymuluje opalanie poprzez zwiększenie wydzielania melaniny), Wit.E, pantenol i allantoina odpowiedzialne za odżywienie i nawilżenie skóry. Dla mnie ten kosmetyk okazał(...)trwałości.Zawiera złociste drobinki ,które pięknie rozświetlają ciało i dodają skórze blasku oraz składniki delikatnie przyciemniające koloryt skóry i podkreślające opaleniznę . W składzie zawiera : Golden tan complex- dodatek z orzecha włoskiego , który delikatnie przyciemniający skórę oraz złociste drobinki, które pięknie rozświetlają , dodają blasku i podkreślają opaleniznę. SOSkin complex- łagodzi podrażnienia spowodowane działaniem słońca .Doskonale nawilża i regeneruje naskórek, który staje
Cynamonowe szczęściedrożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku(...)ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć
Tradycyjna Kuchniacukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie(...)zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy lub herbaty
Tradycyjna Kuchniatyczy się płatków - można użyć owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się(...)tylko idealnie jako dodatek do obiadu, ale również jako główny składnik śniadania. Połączony z bananem, jabłkiem, cynamonem, orzechami i gorzką czekoladą tworzy idealne śniadanie z wielką dawką mocy :) Tutaj znajdziecie przepis na śniadaniowe Bananowe Pole. 4. Tofucznica Zamiennikiem popularnej jajecznicy jest wegańska tofucznica. Jej głównym składnikiem jest tofu. Dodatki dobieramy indywidualnie - może to być cebulka, pieczarki, pomidor czy rukola - dowolność
Bananowe Polejajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki oleju Dekoracja: 150 g naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego ) 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. 2. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: jajka, puree dyniowe(...)silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia. 6. Babeczki udekorować kleksem z serka wymieszanego z cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami
Domowa Cookierenka Agimąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować(...)Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około 8 cm. Po nałożeniu delikatnie rozpłaszczyć
Bulliocukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;) Składniki: 7 sztuk 14 krążków cukinii 125g twarogu chudego 3 plastry papryki czerwonej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich zioła prowansalskie pieprz sól świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w krążki. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony(...)twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek
Tradycyjna Kuchniautrzeć z masłem i mlekiem w proszku na pulchną masę. Składniki na masę orzechową: 10 dag masła 16 dag kremu orzechowego (4 łyżki) 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych orzechów 10 dag posiekanych orzechów Wykonanie: Masło utrzeć z kremem orzechowym, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Składanie: Pierwszy andrut posmarować masą mleczną, przełożyć drugim andrutem. Następnie wyłożyć masę
Tradycyjna Kuchniałyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie(...)zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać
Tradycyjna Kuchniaszklanki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 jabłko 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpogodę czy przez stres i nawał pracy, albo jedno i drugie? tak czy siak dodaję przepis i kładę się na moment ;) Składniki (około 18 ciastek): szklanka płatków owsianych garść orzechów nerkowca FRESANO garść daktyli FRESANO 2 łyżki czekoladowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki musli owocowego Naturalna Spiżarnia(...)łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżeczki kakao FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość