z orzechami - 5000 przepisów (strona:134/334)

Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 148

łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE:  Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce(...)stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Katarzynki na Katarzynki 89

jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka zmielonych nasion anyżu, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, 25 g spirytusu, surowe żółtko, 6 ml sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta(...)Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal

królestwo garów
Wino i ciasto na świątecznym stole 112

tradycyjne, czyli tokaje. Historyczne gatunki tych win osiągają wysoką słodycz i złożony smak dzięki pojawiającej się na owocach pod koniec lata szlachetnej pleśni – botrytis cinerea. Upakowany suszonymi owocami i orzechami keks dobrze poczuje się w towarzystwie słodkiego Tokaji Szamorodni, w którego słodyczy również odnajdziemy suszone morele, rodzynki i gorzkawy posmak orzechów. Nie będzie to również wino przytłaczające a jego wyraźna

królestwo garów
dania z kaczki 149

temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla   kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi z kaczki w żubrowej trawie   kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi

królestwo garów
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 95

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki

królestwo garów
Potrawka z jelenia po niemiecku 130

jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki. Jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić(...)tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości. zastawa

królestwo garów
Tosty z serem kozim, z Kozią Rurą 79

kozi – Kozia Rura od Kaszubskiej Kozy oliwa, czosnek, bagietka, konfitura z orzechów włoskich , pieprz czerwony Bagietkę pokroić w skośne kromki. Podsmażyć na oliwie. Ciepłe grzanki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. Na nich ułożyć plasterek sera, plasterek orzecha z konfitury. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. zastawa

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym(...)głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino o słodkim owocowych smaku z intensywnymi

królestwo garów
Szczodraki z grzybami 97

szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 100 g orzechów laskowych, sól, pieprz, tymianek,   1 jajko Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Cebule posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić

królestwo garów
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 359

biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny, gdyż straci(...)kąpiele wodne – w jednej roztapiamy krówki, w drugiej posiekane drobno batoniki Twix. Pojedynczo wlewamy do masy serowej i delikatnie ( w jedną stronę ) mieszamy. Całość obficie posypujEmy podprażonymi orzechami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Ostra na Słodko
Wegańskie brownie z ciecierzycy 199

stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach(...)mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz.  2/3 szklanki migdałów lub orzechów włoskich przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do dużej miski, dodaj też mąkę i proszek, całość zamieszaj. Pozostałą 1/3 szklanki migdałów posiekaj na drobne kawałki i odłóż

Roślinna - blog wegański
Rurki kruche z 3 składników - bez jajek i cukru 185

niepełna szkl śmietany 12% lub 18% (ok 200g) 250g masła w temp pokojowej/margaryny (ja użyłam Kasi) 3 szkl mąki ok 400g twardej marmolady Orzech cukier puder do oprószenia 1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną. 2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. 3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku(...)nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga: ja użyłam marmolady twardej Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków - smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia!  Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek. Część rurek zamiast z dżemem można zrobić np. z nutellą 4. Rurki układać na blaszkę wyłożoną

Kto ugości moich gości?
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 145

czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :)   ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia  Jajka ubijamy do podwojenia objętości(...)Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem

bistro mama
Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 147

jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone  starty ser żółty  2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego i posypujemy tartym serem. Zawijamy ścisło

Kuchnia po mojemu
Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :) 194

kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :)  Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego   Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki” od strony skórki oraz przyprawiając go solą pieprzem(...)grubości mięsa. Bardzo ważne jest, aby mięso było ustawione skórą do góry! W niewielkiej misce mieszamy miód z octem. Z jabłka odkrawamy wierzch. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!

Proponowane wyszukiwania