z orzechami - 5000 przepisów (strona:127/334)

piernik z pianką 119

galaretki rubinowe 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka na polewę: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać(...)blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.  Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik gotowany mojej babci 187

więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut(...)przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki. Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
korzenny przekładaniec 114

masła 300 g twardej marmolady wieloowocowej na poncz: 3/4 szklanki posłodzonej herbaty 100 ml syropu rumowego lub rumu dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 3 łyżki startych orzechów włoskich W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda oraz przyprawą i przesiać przez sitko(...)wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 204

proszkiem i pianę ubitą z białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.  Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów  łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego  Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać(...)szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa  orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zdrowe ciasteczka musli 128

gustu. Takie ciasteczko za pewno zaspokoi apetyt na słodycze. Ciasteczka te są z rodzaju tych miękkich.  Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczny murzynek w polewie 149

łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników(...)piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strzępiec z jabłkami 150

pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu  łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.  Jabłka obrać(...)wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec kakaowy z orzechami 119

cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal(...)kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 116

tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser z pomarańczy 89

ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów. *na 6 sztuk Składniki: duża pomarańcza  4 jajka 2 duże łyżki cukru pudru łyżka mąki dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i gotować pod przykryciem około pół godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel(...)Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przekładany jabłecznik mojej Babci 136

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy: 450 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru łyżka kakao 200 g masła 3 łyżki startych orzechów włoskich Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego(...)odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miodowe rogaliki w orzechach 105

mąki 5-6 łyżek miodu 150 g cukru 1 jajko 30 g masła  1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich 2 łyżki mleka Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką i zmiksować, na końcu wbić jajko. Ciasto(...)Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2575

cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki(...)blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM ). Biszkopt II: 6. Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy „biszkopcie I”, tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Owsiana, szara breja 157

płatków owsianych, 0,5 szkl. mleka i 0,5 szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)   Owsianka owocowa  baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zdrowe i sycące batoniki. 87

masła 10- 12 dag miodu ( ja dodałam syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty ;-) ) 25 dag płatków owsianych 40 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 1 garść orzechów laskowych (całych) 40 g jagód goi 15 dag mąki pszennej 10 dag brązowego cukru 2 jajka ok 5 łyżek mleka 1 łyżeczka sody Przygotowanie; Masło rozpuścić w garnuszku z miodem, lekko(...)się  tłuszczem z miodem wtedy dolewamy więcej mleka. Masa jednak nie powinna być płynna tylko gęsta. Oczywiście składniki możemy wybrać na jakie mamy tylko ochote. Czy to orzechy włoskie, suszone morele czy też wiele innych. Wszystko zależy od tego jakie bakalie lubicie najbardziej! Smacznego! Batoniki najlepiej kroić po wystudzeniu, jak są ciepłe ciasto się łamie i troszkę kruszy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania