robimy dodatkowo łazanki z kapustą i grzybami, to mamy dwie potrawy przygotowane w tym samym czasie :) Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie pieczarek cebula, czosnek może być trochę kapusty kiszonej, mała garsteczka Przygotowanie : Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Odparowujemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki(...)samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu i gotowe :) Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 8 prostokątów - wzdłuż
dobra gospodyni dom wesołym czyniStaramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w osiedlowym sklepiku), ale można też zrobić samemu. I do tego właśnie dążymy. Zresztą wszelakich nie-gotowych rzeczy też staramy się unikać, bo mamy swoje. Hodujemy sobie to i tamto w przydomowym ogródku. To znaczy(...)akurat jest zima więc piwo pijemy (właściwie to tylko ja) zamiast hodować, ale niedługo znowu zaczynamy :) Ale właściwie odbiegam od tematu. Bo tematem jest to, że Madzia postanowiła zrobić kiszoną kapustę, o której wspominałem. Idealna do obiadu, czy jako wypełnienie krokietów. Zresztą można ją w nieograniczony sposób wykorzystać. Tylko wasza wyobraźnia was ogranicza. Wieść gminna niesie, że kiszenie rzeczy wszelakich
Marder&Marder Manufacturewegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie:Wątróbkę umyć(...)oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem.Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty:kiszona kapusta surówkowa 0,5 kgdwa jabłkaolej lniany budwigowy 1 łyżkaJabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę. Można doprawić nasionami kminku
głodny alergikunosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi
bistro mamadumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy
Kuchenna Kontrrewolucyamojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 kg kapusty białej 150 gr kminku
moj przepis nasmak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest w mniejszości i dokładnie ją odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy(...)Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób / na ok. 40 pierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju
Kulinarna PokusaBiała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa(...)osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec
Mama GotujeŻeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku(...)się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu
Ekspansja smakudobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki(...)być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz
codojedzeniaSoczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)kapusty: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 1 puszka ananasa 1/2 szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji Sposób przygotowania
Wanilia i KardamonKolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródtargu zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana(...)sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku
Kuchnia po mojemu