z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:5/67)

Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 364

Witam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików na farsz: 300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej 500 g pieczarek 1 cebula (około 100 g) sól(...)mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby

Uwaga Babcia Gotuje
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 237

Kiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona(...)ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie i cytrusowe nuty smakowe (np. nawiązujących do klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy

Kulinarna Pokusa
Bigos mieszany z młodą kapustą 147

nawet łokciem go mieszają, serio Wam mówię. Młoda kapusta w bigosie robi to "coś", nadaje mu takiego smaku, że nie trzeba go zbytnio doprawiać. Namawiam, żebyście spróbowali go zrobić. Kapusta kiszona gra tutaj równorzędne skrzypce co młoda, nadaje kwaskowatości i charakteru. Ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia, którą można dostać na Cabas.pl, o którym wspominałam Wam już kilkukrotnie. Warto(...)wcześniejszego gotowania, lekko przelałam ją jedynie wodą, dlatego, że wydało mi się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka

MamaOskarka
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 195

Kiszeniaki  to nic innego, jak rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej(...)kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli

Kuchnia Prezydentowej
Bigos 201

jest jak najbardziej realny do wykonania przez nawet mało zaawansowanego kucharza-amatora we współczesnej polskiej kuchni i ze składników łatwo dostępnych w dzisiejszych sklepach. Podstawowym składnikiem jest praktycznie zawsze kiszona kapusta, ale często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji(...)Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji, ale przyrządzony w prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml

Kulinarna Pokusa
Iście polski obiad 164

Biała kiełbasa, smażona kiszona kapusta i ziemniaczane puree…Iście polski obiad, który zawładnie sercem każdego kto takie danie spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad . Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy. Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad . Kiszona kapusta smaży(...)gotowy . Komu porcję? Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda? Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki

codojedzenia
Bigos na golonce 132

mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji(...)dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy

Smaczne Potrawy
Mój bigos 154

zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos, który najbliżsi chwalą :)Ah i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszonej jak i bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)  Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona(...)smażę mieszając, dorzucam poszatkowaną kapustę i przyprawiam (majerankiem, kminkiem- ziołami, pieprzem, solą morską) całość smażę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić.  W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiam

NA MOIM TALERZU
Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu 50058

Witam serdecznie Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw . Będziemy potrzebować : 500 g kapusty kiszonej 40 g masła 1 cebula (około 50 g) 30 g mąki pszennej 1 łyżeczka kminku szczyptę cukru sól do smaku woda Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona https://www.youtube.com/watch?v=zkBm1uQ_Ks8 Przygotowanie : Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku ( kapusty nie płuczę ). Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta , dodaję cukier i kminek . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty . Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam . W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 167

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz

Gospodyni Miejska
Domowa kiszona kapusta 493

kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na  bigos  i  bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta Czas przygotowania: 40 minut(...)kiszenie Składniki: 5000 g poszatkowanej kapusty sól niejodowana kminek ziele angielskie listki laurowe beczka, gliniane garnki, duże słoje Wykonanie: Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Jeśli w glinianym garnku lub słoju, nie ma takiej potrzeby, kapustę układamy bezpośrednio w naczyniu. Ja staram się kupować poszatkowaną kapustę, wtedy mam o połowę pracy mniej. Natomiast jeżeli

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem 169

Najczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne surówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej(...)kapusty ze szczypiorkiem Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchew 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyzki oleju rzepakowego cukier do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski, cebulę obieramy i siekamy. Obraną marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy posiekany szczypiorek, olej rzepakowy i  cukier, dokładnie mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Bigos 187

ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości

Kuchenne Wariacje
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 271

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów na farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta , garnek stawiam

Uwaga Babcia Gotuje