dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną
W kuchni Karmel-itkiMiałam dzisiaj ochotę na coś innego , postanowiłam przygotować placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako(...)placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej kapusty z Ogródka Dziadunia 3 jajka 2,3 łyżki mąki domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jako dodatek do placków : Sos madziarów Sos kebab gyros
Sama słodycz i szczypta chilizdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa(...)był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiłahiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustejpolewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, aleprzy okazji chłodniejszego dnia czy wieczoru? Dlaczegóż by nie?Jeszcze w kwestii drobnego wyjaśnienia.Czym właściwie różni
W kuchni Karmel-itkiproponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenrównież raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie. Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy. Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego domu - proponuję Wam zatem kilka(...)łyżek mojej życiowej historii na Waszych talerzach... Mam nadzieję, że ta historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych 30 dkg boczku wędzonego ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 3 średnie marchwie
Garniec MagaliePomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone do pożądanego zarumienienia się skórki- proste, a zarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą(...)wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie
Kraina Miodem PłynącaLubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść) do momentu, aż lekko zmięknie na oliwie z pomidorów. Podlewać delikatnie wodą. Białą kapustę drobno
Jemy PijemySpakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad. Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy(...)Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą do bigosu. Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka, na nich porcję kiszonej kapusty
Maminek kulinarnyPost Surówka z białej kapusty, pomidora, ogórka świeżego i kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePiękne pyszności! Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z kaczki, prawdziwków i kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię! To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku(...)niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli. Palce lizać, sprawdźcie sami! Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl . SKŁADNIKI: na ciasto pół- kruche: - 150 g masła - 240 mąki pszennej
SMYKWKUCHNIrównież to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela(...)małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy trochę wywaru grzybowego. Przykrywamy i nadal gotujemy aż kapusta będzie miękka. Gdy tak się już stanie dodajemy kiszoną kapustę (jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy również
My simple kitchenMnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było(...)teraz nawet każdy dom ma swoją recepturę. Ja przedstawię wam moją, oczywiście jedyną i słuszną. Zanim zaczniemy gotować bigos, musimy mieć duży garnek z grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej
ladykitchenDzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka
Rozpustne gotowaniewolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki na 1 dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki lub 12 malutkich babeczek(...)Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli
Mango PapajaMięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C, dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm(...)garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3 szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną
MamaOskarka