chłód za oknem łapią nas wszelkiego rodzaju wirusy, a kiszonki są skarbnicą min. witaminy C i błonnika pokarmowgo. Tak więc proponuję Wam bardzo prostą i bardzo smaczną suróweczkę z kiszonej kapusty. Wg mnie najlepiej smakuje ze smażoną rybką...ale wzbogaci smak każdego obiadu. Pamiętajcie - kupując kapustę zapytajcie się czy jest bardzo ukiszona. Często sprzedawcy oferują nam kapustę mocno ukiszoną(...)jedzenia na surowo. Jeżeli natomiast kupiliście dość dobrze ukiszoną kapustę - po prostu ją przepłuczcie w wodzie, wyciśniejcie i już - można robić suróweczkę. I kolejna moja uwaga - kochani, kupujcie kapustę kiszoną nie kwaszoną ! Kiszona powstaje w sopsób naturalny poprzez fermentację - natomiast kwaszona dla przyspieszenia efektu - zalewana jest octem... pytajcie sprzedawcy bądź czytajcie etykiety jeżeli kupujecie kapustę w foliowych woreczkach
kawawszklanceMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g(...)ciepłego mleka1 jajkołyżka cukrułyżeczka soli2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita PajdaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami. UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś
ClauditteMissCookingziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu(...)Szczególnie jest to przydatne na drugi dzień. Gdy ich nie podlejemy będą suche. Ja zużyłam do ich podlania na drugi dzień ponad 200ml wody. Idealnie smakują podane z gotowaną kiszoną kapustą. Po ugotowaniu kapusty, odlewam nadmiar płynów (jest tego niewiele, bo daję mało wody do gotowania) i dodaję łyżkę oleju kokosowego i sporo świeżo mielonego pieprzu. Smacznego
Smaczne Zdroweśrodka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów
Weekendy w domu i ogrodzieUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać(...)kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił. Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę. Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie
Maminek kulinarnySurówka z kiszonej kapusty... Nie poświęcamy jej zbyt wiele czasu a smak domowej surówki jest o wiele lepszy niż tej kupnej i przede wszystkim wiemy co jemy ;) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 małe marchewki ćwiartka jabłka mała cebula natka pietruszki pieprz olej Kapustę kroimy na mniejsze kawałki aby się nie ciągnęła, marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce
Pelusiowa KuchniaSkładniki: makaron na łazanki (ja użyłam Międzybrodzki) kapusta kiszona cebula boczek wędzony masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania: Podsmażyłam boczek i cebulkę pokrojone w kosteczkę na odrobinie tłuszczu.Dodałam kapustę kiszona i chwilkę poddusiłam.Przed dodaniem kapusty najlepiej ją przepłukać wodą,żeby nie była zbyt kwaśna.Następnie całość mieszamy z ugotowanym makaronem i podsmażamy na patelni. Smacznego
Wielki apetytmłoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki. Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu, aż zielone kapuściane główki zaczną związywać ciaśniejsze liście i od tej chwili małosolną(...)ponadrywane liście. Główkę kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy drobno, ale bez przesady – grubszy kawałek takiej kapusty to sam smak, naprawdę nie trzeba jej szatkować tak drobno, jak zimowej kapusty do kiszenia. Koper siekamy, razem z łodyżkami (jeśli ładne). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy
Karo in the Kitchenbrokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry(...)czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchniakażda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty) - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem(...)dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos tym jest lepszy. Voila
Życie zamknięte w smakusię, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól(...)pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzewnątrz gorąco jak w piekle, temperatura w cieniu przekracza 35 stopni, a my lepimy pierogi :) A co, lubimy to! :) Akurat miałem sporo kiszonej kapusty, którą zresztą sam ukisiłem. Z młodej kapusty. Wyszła naprawdę smacznie. Madzia trochę się obawiała, że młoda kapusta nie bardzo nadaje się do kiszenia, ale to nie prawda. Nadaje się doskonale. Była rewelacyjna i objadałem się nią(...)proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona słodka papryka, papryczka chili . Przede wszystkim potrzebna będzie naprawdę duża patelnia
Marder&Marder Manufacturelitry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie(...)wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Voila
Życie zamknięte w smakubędzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę kroimy na drobno, płuczemy z nadmiaru kwasu(...)stwierdził mój małżonek.... Gdyby sama kapusta była dobra, to by ją już dawno zające zjadły. A więc z wkładką będzie jeszcze lepsza. Jednak ja jestem fanką kapusty kiszonej, dodałam sobie jeszcze odrobinę kminku i mnie smakowało. Jednak jak z każdym innym przepisem, tak i z tym można przeprowadzać własne wariacje
Dieta moja pasjajuż chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela angilelskie 2 liście laurowe szczypta kminku olej do smażenia
Z Majeczką w kuchnizredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone. Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :) Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam
Kuchnia Prezydentowej