z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:21/67)

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 237

jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni(...)mielę.Cebulkę kroję w drobną kostkę i również rumienie na patelni.Kiszoną kapustę należy podgotować ok  30 min,gdy ostygnie również zmielić w maszynce.Jeśli lubicie więcej kapusty kiszonej w krokietach to dajcie jej znacznie więcej niż ja..po zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo

Niespełnione zdolności kulinarne
paszteciki drożdżowe z kaszanką 248

samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto(...)mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz olej  dodatkowo: 1 jajko kminek czarnuszka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą 231

Fuczki to kolejna podkarpacka, a ściślej łemkowska potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana(...)fuczek jest łatwość ich przyrządzania. Bardzo ładnie się smażą, nie przywierają, nie rozsypują. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki. Z podanych proporcji wyszło mi około 30 sztuk. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej

Trzeci talerz
Zupa węgierska 168

własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego.  Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól  2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę(...)papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem

Kuchenne aromaty
żeberka duszone w kapuście kiszonej 159

robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 196

rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz na naleśniki: 0,5 l  mleka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kapuśniak na wędzonym boczku 154

Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania(...)przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki

Nie tylko w kuchni
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 172

miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka(...)warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień

Fiolka w kuchni
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 218

łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi  5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.  Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia

Garniec Magalie
Farszynki 1144

nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem(...)rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Soljanka z ogniskowego kociołka 138

zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i trafiło na soljankę. Zupa była pyszna a i zabawy przy tym było sporo. Składniki: 20 dag szpondra Ok. 600 gram kapusty kiszonej 4 kiszone ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże(...)ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru

Smaki Ewy
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 173

Sposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób  Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli(...)kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Kapuśniak na żeberkach 219

Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego(...)seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty nie wylewamy

Smak mojego domu
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 147

przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej(...)olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz. Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno być prześwitujące. Wykrawam

Mango Papaja
Kapuśniak rozgrzewający 159

kucharek (teściowych :p ), tyle kapuśniaków. Ten zdecydowanie nie jest standardowy, za to oszałamia aromatem i rozgrzewającą nutą. Składniki: – 1-1,5 kg żeberek – 1,5 kg kapusty kiszonej lub kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina(...)kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem (taka najczęściej jest w woreczkach), kiszona jest produktem naturalnym i jest zdecydowanie lepsza. ** mięso wrzucone do zimnej wody

Pociąg Do Kuchni