z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:27/67)

Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 131

nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego(...)żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Wigilijne paszteciki. 188

jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów(...)cebule olej sól pieprz 1 roztrzepane jajko do posmarowania      Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy świeżą, poszatkowaną kapustę i dusimy jeszcze 20 minut, Następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odparowujemy nadmiar płynu.      Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Kiszona mieszanka warzyw 164

zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika! Składnikigar nr 1 kalafior, 2 kalarepkikilka młodych marchewekpapryki rożne, najlepiej podłużnei wszystko warzywne co nam do głowy(...)jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej. Zalewę robię jak do ogórków kiszonych  - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do garnków. Na wierzchu położyć talerzyk a na nim kamień dociskający warzywa. Gary  najlepiej postawić

Stare Gary
Pierogi z kapustą i grzybami 117

Kapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz(...)kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta

Kuchenne aromaty
Surówka z selera, ogórka i marchwi. 183

Jaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław  z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć  tutaj ). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych

Rozpustne gotowanie
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 206

Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest

Krakowskie smaki Ani
Kapuśniak prosty przepis 145

regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Tradycyjna Kuchnia
Kluski- kopytka. 169

wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Kiszona cukinia 155

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi probiotykami(...)wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie

Smakuje zdrowo
Bigos 206

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu

Świat Domowej Kuchni
Wigilijne gołąbki z serem białym 187

Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 206

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula olej pieprz, sól makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, w razie potrzeby przepłukać wodą jeśli kapusta jest bardzo kwaśna. Kapustę pokroić.  Zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości. 2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę. 3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju

Kuchnia domowa Ani
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 459

mowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis  na uszka z kapustą i grzybami.  Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego masło/olej sól, pieprz ciasto  tu Wykonanie: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości

magiczna kuchnia Kasi
Biała kapusta zasmażana z żurawiną i suszonymi pomidorami 165

Czas nadszedł na kapustę! Potwierdza to tylko że nadeszła jesień. Kisić kapustę zacznę w przyszłym tygodniu. Dzisiaj natomiast proponuję jej zasmażaną wersję - robioną  trochę inaczej niż zwykle bo  z żurawiną i suszonymi pomidorami. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 100 gram wędzonego boczku Garść suszonej żurawiny Kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju Sól Pieprz Ocet winny ( oczywiście

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania